Op zoek naar de gewone man

Is hij al op pad? Direct na de Europese verkiezingen riep Ronald Plasterk dat de PvdA weer op zoek moet naar de gewone man. U weet wel, zo iemand met een Kip-caravan voor het huis en frikadellen van de Aldi in de vriezer.

Ontroerend vind ik dat. Plasterk, de minister met de vilten gleufhoed die het liefst bij kunstenaars op schoot zit, discussiërend over de geschiedenis van het impressionisme tussen 1810 en 1815. Uitgerekend hij wil op zoek naar de gewone man. Dat zal me een onderneming worden. Wat zeg ik? Een expeditie! De gewone man, waar kom je deze mensensoort nog tegen? Niet bij de PvdA. Daar is de gewone man net zo zeldzaam als de dodo.

Plasterk op expeditie. Hij heeft zijn gleufhoed ingeruild voor een tropenhelm. Om zijn nek hangt een verrekijker. Die draagt hij op aanraden van het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Over de gewone man is namelijk uitermate weinig bekend, behalve dat hij onvoorspelbaar is in zijn gedrag en daarom behoedzaam moet worden benaderd.

Na vier dagen posten in het struikgewas spot Plasterk zijn eerste gewone man. Helemaal in het wild, op een bankje bij een speeltuin met een wipkip. De gewone man is op zijn hoede. Hij loert schuw en onbenaderbaar om zich heen. De minister weet wat hem te doen staat. Vanachter een glasbak imiteert hij de lokroep van de gewone man. Het hoofd in de nek en met twee handen rondom de mond niet “KROET…! KROET…!” roepen, maar heel iel: “Geert Wilders… Geert Wilders…”

Even verslapt de waakzaamheid bij de gewone man. Dit is het moment. Plasterk sluipt dichterbij. Eén machtige sprong in de rug volstaat. Het is een ongelijke strijd. De gewone man gilt, krijst, bokt en rolt om zijn as. Maar Plasterk laat niet meer los. Hij heeft zijn lange ledenmaten klemvast om het lichaam van de gewone man geslagen. Crocodile hunter Steve Irwin is er niets bij.
Enkele minuten later ligt de gewone man, handen en voeten gebonden, op zijn rug naast de wipkip. Plasterk veegt zich het zweet van het voorhoofd. Wat een prachtig exemplaar! Die gaat mee naar het partijbureau, voor wetenschappelijk onderzoek.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.