Op het toilet in het Witte Huis

Het Witte Huis. Mark zit op het toilet, direct naast de deur van The Oval Office. Het kon even niet anders. Hij probeert zich te concentreren op zijn ademhaling. Rustig blijven nu. Aan iets leuks denken. Verdikkeme, in het regeringsvliegtuig hadden Uri Rosenthal en hij nog zo’n plezier om Jan Peter Balkenende en Jaap de Hoop Scheffer. Hoe die twee indertijd naakt en zachtjes jankend van onderdanigheid The Oval Office kwamen binnengekropen. Twee christenen op bedevaart. Liberalen doen dat heel anders!

Maar nu? Mark kijkt naar zijn handen. Ze trillen. Een onderhoud van een half uur met de machtigste man ter wereld. Hoe was het ook alweer? O ja, eerst het cadeau geven. Daarna wachten tot je mag gaan zitten. En dan spiegelen. Heel belangrijk. Als Obama zijn ene been over de ander slaat, moet hij dat ook doen. En vooral niet te hard lachen. Wel amicaal zijn, maar niet te hard lachen. Dat geforceerd schateren wat hij altijd doet, van je “AH, AH, AH!” met een vrij uitzicht op de huig – niet meer doen. Te veel Gordon. En ook geen duimen de lucht in. Dat doet een staatsman niet.

Oké, concentreren nu. Mark gaat verzitten. Zijn linkerbil slaapt. De punten die aan de orde moeten komen. Hij heeft ze uit zijn hoofd geleerd. Het zijn er vijf, dus voor elke vinger één. Dat is het ezelsbruggetje. De duim is de economische band tussen Nederland en de Verenigde Staten. De wijsvinger is de eurocrisis. De middelvinger de rol van het IMF. De ringvinger de situatie in het Midden-Oosten, en de pink de toekomst van de NAVO. Getik op de wc-deur. Het is Uri, op gedempte toon. “Schiet op! Obama wacht! En maak niet zo’n herrie met die toiletrol!”

Mark slaat zichzelf met beide handen ritmisch op de wangen. Kom op, je kan het! Positief blijven! Maar wat als hij zijn vijf punten niet meer weet? Dan zegt hij gewoon dat hij het wil hebben over banen, banen en nog eens banen! Niets aan de hand. Rug recht en schouders naar achteren! Dit is een jongensdroom die uitkomt! Weer het getik van Uri op de wc-deur. Van die man word je ook niet kalm. Mark sjort zijn broek omhoog. Hij moet twee keer doortrekken.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com