Op handen gedragen

Wat een geestdrift, welk een vreugde! Fijn dat we zo’n enthousiaste kroonprins hebben. Bij de huldiging van judoka Deborah Gravenstijn in het Holland Heineken House was Willem Alexander het stralend middelpunt. Samen met Máxima, presentator Humberto Tan, Deborah zelf en haar trainer ging hij in polonaise over het podium. Daarna gaf de prins een soort van Russische volksdans ten beste. Of iets wat er op leek. Gehurkt gooide hij om de beurt een been naar voren.

Ere wie ere toekomt: de prins steelt de show, al leidt dat wel tot enige verwarring, want op de Chinese staatstelevisie wordt deze weken alles uitgezonden. Dus ook de huldigingen in het Holland Heineken House – zij het zonder commentaar of verdere uitleg. Miljoenen Chinezen vragen zich nu af wie toch die topsporter is in die oranje broek. Die dikke meneer met dat slechte gebit die keer op keer een medaille voor Nederland in de wacht sleept. Vol ongeloof schudt men het hoofd. Iedereen heeft het over Michael Phelps die op schema ligt voor acht gouden plakken, maar die bolle met het rosse haar kan er ook wat van!

Maakt niet uit. We gunnen het Willem-Alexander. Hij straalt oprechte hartelijkheid uit. Dat is mooi, want in het Holland Heineken House is plaats voor iedereen. Elke Nederlander die een medaille wint, wordt gehuldigd – of het nu goud, zilver of brons is. Voor eenieder wordt het cd’tje van Queen opgezet. Ja, zo is Nederland. Heb je net een uur eerder de finale verloren, laten we We Are The Champions uit de speakers schallen.

Stel je voor: straks blijkt Anky van Grunsven uit vorm. Haalt ze bij de dressuur teleurstellend brons. Dan wil je weg, naar huis of desnoods wegkruipen onder een enorme berg stro. Waar je in ieder geval niet wilt zijn, is in dat bierpaviljoen boordevol dronken Nederlanders. Maar helaas: elke medaillewinnaar is op last van NOC*NSF verplicht een huldiging te ondergaan in het Holland Heineken House.

Arme Anky, de horror! Voor je het weet, springt Willem-Alexander op je rug. Je ruikt zijn zweet, maar je moet – hop paardje hop – een rondje met hem over het podium. Daarna krijg je een enorme, uit triplex gezaagde ‘3’ in je handen gedrukt. Je zoekt de coulissen, maar Erica Terpstra duwt je terug het podium op. Je moet nog even genieten van een optreden van zanger Wolter Kroes.

Net wanneer je denkt ‘wat doe ik hier eigenlijk, ik lijk wel gek’ word je door prins Willem-Alexander en Erica Terpstra opgetild. “We dragen je op handen!” schreeuwen beiden in koor. En hopla, daar word je van zijn een, twee, drie, hoofd voorover het publiek in gejonast. Crowdsurfen is in het Holland Heineken House verplichte kost.

Handen, overal handen. Je voelt hoe dronken Hollanders aan je borsten zitten. Je wilt gillen, maar je durft niet. Zo word je richting uitgang afgevoerd. Bedankt en tot ziens. Op het podium zet Willem-Alexander nog eens de polonaise in. Het feest kan beginnen!

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com