onzekere tijden

Onzekere tijden

Kerst en de jaarwisseling, wordt dat nog wat? Vanavond maken De Jonge en Rutte hun besluit bekend. Het kan alle kanten op, want we leven – media zeggen het – in onzekere tijden.

Ja, dat kun je wel stellen, want we zijn toegerust met kennis van niets. Veiligheidsberaad hier. Veiligheidsregio’s daar. Van je dit en dat en zus en zo. De Jonge die mondkapjes afdoet als “schijnveiligheid” om ze vervolgens toch maar te verplichten. De met veel bombarie gepresenteerde routekaart (“ongelooflijk belangrijk!”) die bij nader inzien toch niet bruikbaar bleek. En dan de CoronaMelder. Eerst van levensbelang – nu hoor je er nauwelijks nog iemand over.

Maar gelukkig hebben we de getallen nog. Een heus dashbord met daarop tal van dag-, week- en maandcijfers, rioolwatermetingen en natuurlijk het reproductiegetal. Allemaal verpakt en gepresenteerd in mooie statistieken. Staafdiagram hier, taartdiagram daar.

Ook heel belangrijk: getallen altijd presenteren met minstens één cijfer achter de komma. Dat geeft het geheel zo’n fijne zweem van nauwkeurigheid en levert prachtige zinnen op als ’ tussen de 15,2 en 18,4 procent testte positief’.

Maar ja, beter iets dan niets, nietwaar? Neem nu die folder van de GGD Amsterdam, met alle regels voor de kerst en de jaarwisseling: “Kinderen tot 12 jaar mogen zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee.” En: “Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je alleen in de buitenlucht dansen met minimaal 1,5 meter afstand tot anderen.” Om het geheel af te sluiten met “GGD Amsterdam wenst iedereen hele mooie decembervieringen toe.”

En zo rommelen we verder. Dag na dag. Week na week. Maand na maand. De ‘bestrijding’ van corona illustreert de meest fundamentele waarheid van het menselijk bestaan: we doen maar wat. En dan het liefst in de beste Kafkaëske traditie.

Al die berekeningen, maatregelen en wichelroedelopers virologen die elkaar tegenspreken over hoe de pandemie het best kan worden bestreden. Niets harde feiten en empirisch bewezen modellen. Dolle paniek en God zegene de greep.

We zullen het moeten accepteren. Het leven is met al zijn fratsen in geen enkel rekenmodel te vatten. Wat brengt de dag van morgen? Niemand die het weet. Je kunt er nog zoveel wiskundige formules op loslaten, het is en blijft turen in een glazen bol.

Leven we in onzekere tijden? Mijn God, wat een cliché. De mensheid leeft al 200.000 jaar in onzekere tijden. Daar veranderen de Jomanda’s van het Outbreak Management Team niets aan. Met hoeveel mensen mogen we kerst vieren? Vanavond weten we het. Ik verwacht in ieder geval een getal met minimaal één cijfer achter de komma.

1 reactie op “Onzekere tijden”

 1. Tsja de meute mensen die maar achter elkaar aan blijft hollen wordt steeds GROTER en GROTER. Een heleboel mensen zijn èn blijven verblind door de angst die blijvend gezaaid wordt.
  Sinds wanneer mag iemand die de regering vertegenwoordigd “wetten” maken? Hoezo “wettelijk verplicht?” Wetten maken is voorbehouden aan de 2e en 1e kamer. Maar zolang die een wet niet goedkeuren is het echt geen “wettelijke verplichting”. Ik denk- dat wanneer je dit juridisch zou gaan aanvechten- je een mooie kans hebt om van deze “wettelijke verplichting” af te komen.
  Mondkapjes. Al tijden bekend voor een schijn veiligheid en toch blijft de regering vasthouden aan iets wat wetenschappelijk bewezen is dat mondkapjes een schijnveiligheid suggereren.
  De betrouwbaarheid van een corona test. Uiterst onbetrouwbaar en waarom? De wetenschap weet niet eens wat nu precies tot de virussen van corona horen. Voor hetzelfde test men op griep of verkoudheid. Zulke virussen lijken sterk op die van corona.
  Wanneer je alle maatregelen eens puur wetenschappelijk gaat onderbouwen met argumenten, zou de wereld er heel anders uit zien.
  We moeten nu dìt en we moeten nu dàt (dus zelf geen keuze) maar wanneer er een vaccin komt, kunnen de mensen zelf wel een keuze maken. Ãls dat corona virus dan zo gevaarlijk en aggresief is zoals de media je voorhoudt, zou iedereen zich dus verplicht moeten laten inenten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *