Onze First Lady wordt een hype

De Amerikanen hadden Hillary Clinton. Wij moeten het doen met de moeder van Jan Peter Balkenende. Toos heet ze. Ze komt uit het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge en heeft een uitbundig kapsel dat sterk doet denken aan een grote, grijze suikerspin. In het EO-programma Bunkeren komt ze wekelijks aan het woord als ‘politiek commentator’. In die hoedanigheid doet ze wat iedere rechtgeaarde moeder zou doen. Ze maakt zich zorgen over haar zoon, en inmiddels weten we: de situatie is alarmerend.

Zo heeft Jan Peter al anderhalf jaar geen vakantie meer gehad en berichten de media alleen maar lelijke dingen over hem. “Straks beschadigen ze hem nog,” moppert Toos tegen De Volkskrant. Haar jongen heeft een zware taak op de schouders genomen. “Maar pas op hè. Hij doet het niet voor zijn eigen eer en glorie.” Dat laatste zinnetje is Toos door een spindoctor van het CDA ingefluisterd. Het is een subtiele variant op ‘dit land moet toch geregeerd worden’.

Professioneel in de markt gezet door de spindoctors van het CDA, is Toos het nieuwe charmeoffensief van het kabinet Balkenende II. Media smullen wanneer ma Balkenende vertelt dat ze Jan Peter net nog aan de lijn heeft gehad. Haar telg werkt zich te pletter, maar vindt tijdens het formeren gelukkig nog de tijd om bijna dagelijks zijn moeder even te bellen.

Eerst viel De Volkskrant voor de moeder van Jan Peter en afgelopen zaterdag ging het programma Kopspijkers voor de bijl. De hype is aanstaande. Nog even en Toos is de populairste moeder van Nederland. Op het Binnenhof is ze in ieder geval het gesprek van de dag. Over een week of twee liggen de eerste T-shirts in de winkel. Op de borst prijkt moeder Balkenende met boven haar hoofd, als een triomfboog, de slogan “geen cent te veel hoor!” Een mooie Zeeuwse verwijzing naar de komende bezuinigingen. Daarna volgen onder meer haar autobiografie ‘Een dikke boterham met tevredenheid‘ en een gastoptreden met BLØF waarin zij haar debuutsingle ‘behind every great man stands a great woman’ ten gehore zal brengen.

Met SBS6 wordt druk onderhandeld. ‘Breekijzer’ en ‘De week van Willibrord’ gaan plaats maken voor ‘Zeeland Posse’. In deze ‘moeder van alle real life soaps’ worden Toos Balkenende en haar vriendinnen van de protestants-christelijke leeskring op de voet gevolgd. En wie belt naar 0800-IKBELJP (€1,75 p.m.) kan alle gesprekken tussen moeder en zoon nog eens naluisteren.

Hillary Clinton buitte haar bekendheid uit en schopte het tot senator. Wat Toos gaat doen met haar nieuw verworven status, is nog niet helemaal duidelijk. Politieke waarnemers refereren echter aan Rita Kok, de vrouw van onze gewezen premier. Zij stak dertig jaar lang al haar vrije tijd in de edele kunst van het weven. Vorig jaar kreeg zij – als dank voor acht jaar lang First Lady spelen – met veel tamtam haar allereerste tentoonstelling in een Amstelveens museum. Rita’s theedoeken en tafelkleedjes braken alle records. Nog nooit had het museum zo’n succesvolle expositie gehad. Zelfs op de laatste dag kwamen meer dan duizend bezoekers.

Ingewijden melden dat zoiets ook Toos’ hartenwens is. Zij wijzen op de 57,6 miljoen euro kostende renovatie van het Amsterdamse Stedelijk. Anonieme bronnen beweren dat het museum voor dat bedrag Toos’ creatieve meesterwerk ‘Het Alfabet’ (zesentwintig zelf gehaakte onderzettertjes) wel een weekje in zijn collectie wil.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!