Ons kent ons, lekker makkelijk

Jeroen Pauw heeft met meer dan tweehonderd vrouwen seks gehad, vertelde hij in het programma Een Kwestie van Kiezen, van collega Rick Nieman. Inmiddels is hij de tel kwijt.

Daar zit je dan als kijker. Opgescheept met het beeld van een naakte Jeroen Pauw, achteloos in de rondte ejaculerend. Een beetje zoals u en ik ketchup uit een fles schudden.

Ik vond het ’t meest nietszeggende interview ooit. Rick Nieman en Jeroen Pauw. Twee journalisten, twee professionals, een uur lang met elkaar in gesprek, resulterend in: ‘hoe vaak neuk jij?’ Een vraag die mij één keer in mijn leven is gesteld, in de fietsenstalling op het schoolplein. Ik was elf. Plots stond Johnny uit groep 8 voor me. Hij maakte met duim en wijsvinger een cirkeltje, waarin hij met zijn andere wijsvinger snel heen en weer bewoog. “Neuk jij? Ja? Ja? Lekker veel?” Hij hijgde er raar bij. Ik koos het hazenpad. Johnny uit groep 8, daar moest je voor oppassen. Hij neukte al een beetje.

Terug naar Rick Nieman. Was hij door zijn vragen heen? Ik vermoed van wel, want het is tegenwoordig schering en inslag: de ene journalist die op televisie de andere journalist interviewt. Ik kan er nauwelijks nog naar kijken. Het zijn altijd óf collega-journalisten óf collega-programmamakers die aanschuiven in talkshows. Sla er het lijstje van Rick Nieman maar op na. Behalve Jeroen Pauw interviewt hij de komende zondagen Albert Verlinde, Johan Derksen en Yvon Jaspers. Vier journalisten en een programmamaker. De rode draad is duidelijk. Rick legt een voorkeur aan de dag voor collega’s met wie hij in de kantine wel eens een broodje eet. Ons kent ons. Lekker makkelijk. Maar ook onbegrijpelijk.

Waarom interviewt Rick Nieman niet iemand die echt iets heeft gepresteerd? Lady Gaga in plaats van Albert Verlinde. Of Lionel Messi in plaats van Johan Derksen. Maar nee, Rick praat liever met de celebrity-verslaggever dan met de celebrity zelf. Hij praat liever met de voetbalverslaggever dan met de voetballer zelf. Dat is toch raar? Gaat het anno 2011 om de verslaggever óf om de persoon met het uitzonderlijke talent? Waarom is bijvoorbeeld Mart Smeets een slordige dertig keer vaker op televisie dan Marianne Vos? Ik wil het weten. Waarom, in godsnaam waarom, vinden journalisten zichzelf zo interessant?

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!