Onruststokers

Geef ze een vinger en ze pakken je hele hand. Een groepje fervente niet-rokers is een burgerinitiatief gestart. Het rookverbod in de horeca gaat hen niet ver genoeg. Ook op terras, in het bos en op het strand mag niet meer worden gerookt, als het aan de anti-rook-Mafia ligt. Evenmin in de eigen tuin of de eigen auto. Om dat voor elkaar te krijgen, zamelen ze handtekeningen in. Wanneer 40.000 mensen het initiatief steunen, komt het voorstel automatisch op de agenda van de Tweede Kamer.

En ik maar denken dat het rookverbod in de horeca in het leven is geroepen om barpersoneel een rookvrije werkplek te gunnen. Niet dus. Bekende Nederlanders zoals burgemeester Gerd Leers van Maastricht, pianoheld Wibi Soerjadi en atleet Simon Vroemen steunen het initiatief. Van burgemeester Leers begrijp ik het wel. Hij denkt dat elke sigaret een joint is. Weet die man veel. Hij is politicus, dat zegt al genoeg.
Nee, dan Wibi Soerjadi. Schone lucht gaat de pianist aan het hart, maar hij heeft wel een garage boordevol snelle bolides – waaronder een Rolls Royce en een Ferrari. Om nog maar te zwijgen van atleet Simon Vroemen. Hij maakt er een punt van dat roken slecht is voor je lichaam. Maar meneer is wel net op doping betrapt.

Dat is wat de anti-rook-Taliban zo kenmerkt: hypocrisie. Het kan niet anders of de drijvende krachten achter dit burgerinitiatief zijn ex-rokers. Eerst jarenlang twee pakjes per dag roken – en nu amechtig kuchen wanneer iemand tien meter verder op het strand een sigaret opsteekt. Zure, onaangename lieden zijn het. Ze doen me denken aan een inbreker die moord en brand schreeuwt als hij zelf wordt bestolen.
Dit soort types houdt nooit op. De godganse dag lopen ze snuffelend langs terrasjes. ‘Bah. Vieze lucht. Stinkt!’ Het is een obsessie voor ze. Waar stopt de waanzin? Ik kan daar echt wakker van liggen. Een wind laten, mag dat straks nog wel? Daarover maak ik me nou zorgen.

8 reacties op “Onruststokers”

 1. die anti-rook maffia, laat ze lekker binnen gaan zitten en ons op het terras roken. Ze hebben nu hun zin en ik vraag me af hoevel eenmans kroegen, zonder personeel er failliet zullen gaan. Waar zijn al die niet-rokers die niet naar een cafee wilden vanwege de rook? Komen ze nu onder hun steen vandaan om een biertje te drinken? Neen.

  Wat winden betreft, ik ben bang dat het niet lang zal duren of er moet belasting over betaald worden. Geen grap, in Estland of Letland word er nu belasting geheven op de winden die koeien laten. Als excuus wordt het methaan gehalte van koeien scheten gebruikt.

  Het wordt doodeng, een regering die niet regeert, alleen maar nieuwe belastingen verzint, zich bemoeit met het privee leven van de burger enz. Ondertussen is het peil van de gezondheidszorg afgezakt tot 4e of 5e van ONDERAF!!! Bulgarije, Roemenie en Tsjechie en nog een ander land zijn slechter. We zijn de beste Van Europa geweest. Om te huilen.

 2. Met die zachte G van Leers zou de rook er ook als valse lucht uitkomen. What’s new kan men zich afvragen. Wat volgt is natuurlijk de rokers kliklijn, 0900-smokeandtell. Hier kunnen verdachte geurtjes uit het bos worden gemeld en mocht er een eventuele bosroker gespot zijn, kan deze resoluut met een zero tolerance actie in het rokerskraagje worden gevat. Ik voorzie commissaris Rexen met Ventolinkapjes op om niet uit geurbalans te raken en geen astmatische smokedog te worden. Michael Jackson fungeert als spokeswoman en verschijnt op tv enkel gehuld in een enorm mondkapje. Een vervolgactie kan dan ook niet uitblijven en voor je het weet zie je de Brise Continue Brigade luchtverfrissend door de bossen spazieren. Alle kabouters van Rien Poortvliet zo ziek als een hond door die Airwick-rommel, om over Dauwe Dabbert en Paulus nog maar te zwijgen. Sneeuwwitje kan ook herschreven worden omdat alle dwergen door deze chemische oorlogvoering het loodje hebben gelegd. Eén voordeel heeft het wel; Mocht er ooit weer een nieuwe paus komen, dan duurt het wachten op witte rook een eeuwigheid.

  …Enfin, het ridicule moge duidelijk zijn.

 3. “Geen grap, in Estland of Letland word er nu belasting geheven op de winden die koeien laten. Als excuus wordt het methaan gehalte van koeienscheten gebruikt”

  Wist je dat alle koeien ter wereld per jaar meer methaan uitstoten dan alle vliegtuigvluchten ter wereld per jaar?

  Even denken hoor, waar was die vliegtaks ook al weer voor?

 4. “Even denken hoor, waar was die vliegtaks ook al weer voor?”

  Om de staatskas te spekken?

 5. Als bij een meting bij de schoorsteen van een fabriek een beetje teveel cyaankali, asbest, arsenicum of enkele andere bekende giftige stoffen wordt gemeten (daar zijn normen voor), wordt de fabriek gesloten, de wijk schoongemaakt en de directeur in de gevangenis gegooid. In een café waar gerookt mag worden liggen de gemeten hoeveelheden van die giftige stoffen aan het einde van de avond enkele keren boven die normen voor fabrieken. Op een terras waar gerookt wordt ook. Goh goh, wat vreemd dat nietrokers (en ik heb nooit gerookt maar wel een moeder aan longkanker verloren en zo ook enkele vrienden) klagen over rook. Wat vreemd dat nietrokers zulke gifstoffen niet willen hebben. Rokers, pak fijn een stofzuigerslang, maak die vast aan de uitlaat van je auto, duw het andere eind door het raam van je auto, ga in de auto zitten en start de motor, waarna je vrolijk nog wat andere giftige stoffen inademt. Nee? Goh, waarom dit niet en wel tabaksrook? Omdat je van die autorook sneller dood gaat?

 6. Wat hier het angstaanjagende aan is, is dat het zelfbeschikkingsrecht van de individu steeds meer onder druk komt te staan. Ik rook en vind het begrijpelijk welke acties er worden doorgevoerd. Echter worden deze opgelegd door een medemens die voor jou bepaald wat wel of niet goed is.

  ik vind dat iedereen dat voor zichzelf mag en moet kunnen uitmaken. Dus als een kroeg rookvrij is, dan mogen er ook specifieke rookkroegen komen. Personeel tekent in het contract dat ze dat risico accepteren van het werken in een rookruimte.

  Zelfbeschikkingsrecht terug en alle partijen gelukkig. De overheid heeft alleen maar boter op zijn hoofd. Personeel in een bar beschermen en vervolgens hun eigen personeel (=lees leger) naar een gevaarlijk gebied sturen waar we niks te zoeken hebben.

  Ach ja Balkenende he, voor GOD en……….en ander land!!!

 7. Cliff Barnes

  Tjonge, rookverbod in horeca gaat hartje zomer in en de antirookclubs zijn onprettig verrast dat iedereen op het terras gaat zitten paffen. Eens met Arjan, zelfbeschikkingsrecht van het individu komt onder druk te staan. Dat krijg je met zo’n relirode regering, dat soort types zijn van oudsher gewend dat ze beslissingen voor de arme (materieel dan wel geestelijk) moeten nemen.

  De hysterie die bij velen toeslaat, is eigenlijk gewoon vermakelijk. We zijn erachter dat roken slecht is en nu denkt iedereen dat we direct longkanker krijgen als op iemand op een terras een peuk opsteekt. Fijne is dat de meeste terrassen zo dicht aan openbare weg liggen, dat de meesten meer last hebben van de uitstoot van passerende auto’s, dan van die verdwaalde roker. Maar ja, we moeten toch iemand de schuld kunnen geven, nietwaar?

 8. Als de antirookfascisten eerder wat meer voor zichzelf zouden opkomen dan was dit rookverbod niet nodig geweest. Ze hebben het geprobeerd met niet rokerscafe’s, maar daar gingen ze ook niet heen omdat hun vrienden die wel rookten niet mee gaan. Toen hadden ze hun poot stijf moeten houden. Waarom hebben ze eigenlijk vrienden die roken? Rokers zijn inmiddels toch de untermenschen?
  Nu ze dit hebben doorgevoerd moeten ze ook helemaal door gaan. Een uitlaatgasvrije werkplek voor wegwerkers. Meteen de hele a2 afsluiten als ze ergens aan de weg bezig zijn. Of de berm snoeien, dode beesten opruimen of wat dan ook. Als ik door de stad loop zit ik ook niet te wachten op de gassen van een niet roker in een hummer. Gewoon een algeheel autoverbod.
  In de trein zit ik ook niet te wachten op de straling van een laptop of mobieltje. Dus die moeten ook verboden worden in openbare ruimtes.
  En wat dacht je van de niet rokers die vlees eten? De bioindustrie is toch een hele grote vervuiler die mij huidkanker bezorgt door het gat te vergroten in de ozonlaag.
  Dit is een mooie eerste stap terug naar de grotten en holen waar we straks weer in mogen gaan wonen als het aan de antirookgestapo ligt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top