Online cursus: creatief schrijven

Creatief schrijven bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: op ideeën komen, die ideeën omzetten in tekst en daarna schuren en schaven tot die tekst publicabel is.

Deze online cursus gaat louter over het eerste onderdeel. Het is een methode voor het produceren van ideeën. Want creatief schrijven zit niet in je genen. Het is gewoon een vaardigheid. Iets dat je kunt leren!

creatief en productief schrijven en creativiteit

Waar komen goede ideeën vandaan? Bij de een is een idee net zoiets als een blikseminslag, een positieve opdoffer voor de hersenen. Bij een ander bestaat een idee uit kleine stukjes, alsof het een puzzel is.

De rode draad is altijd deze: ideeën zijn het resultaat van een proces dat ‘werken’ heet. Of, zoals Chuck Close stelt: “Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work.”

Eerst was er niets en toen pas er opeens die ingeving? Nee, zo werkt het niet. In onderstaande video leggen creatievelingen als David Lynch uit hoe zij aan inspiratie komen:

Tijdens elke cursus columns schrijven die ik geef, wordt mij die vraag ook gesteld. Cursisten willen weten waar ik elke week mijn ideeën, invallen en associaties vandaan haal.

Ik moet altijd lachen om die vraag. Alsof er een soort van geheime truc bestaat die alle columnisten weten, maar gewone stervelingen niet. Enfin, in mijn online cursus Columns met Koelman besteed ik er al wat aandacht aan:

Maar over creatief schrijven valt natuurlijk veel meer te vertellen. Uiteindelijk heb ik er dan ook deze complete online cursus aan gewijd. Zo belangrijk vind ik het.

Waarom?

Omdat creativiteit geen talent is. Het is iets dat je kunt oefenen, trainen. Ik leg je in mijn cursus dan ook precies uit hoe ik mijn ideeën voor columns genereer. In essentie is het niets meer dan een logisch stappenplan. Hoe vaker je deze stappen volgt in je eigen schrijverij, des te beter je het proces onder de knie krijgt. Uiteindelijk is het een kwestie van vaak doen. Oefening baart kunst.

Trouwens, ook auteur Neil Gaiman zegt hier veel zinnigs over:

You get ideas from daydreaming. You get ideas from being bored. You get ideas all the time. The only difference between writers and other people is we notice when we’re doing it.


Neil Gaiman

Een extra reden dus om bijvoorbeeld wat minder met je smartphone te spelen wanneer je bijvoorbeeld op de trein wacht. Kijk eens om je heen, dagdroom. Gun het jezelf af en toe ook eens een keertje bored te zijn:

Elke column, elke blogpost, elk verhaal begint dus met een idee. Maar wat is een idee? En hoe krijg je een idee? Of beter nog: hoe krijg je er twee? En hoe zorg je ervoor dat je altijd een overvloed aan ideeën hebt?

Of laten we de vraag eens omdraaien. Wanneer stagneert de inspiratie als je schrijft? En hoe komt dat?

Gebrek aan talent? Welnee. Creatief schrijven zit niet in je genen. Het is gewoon een vaardigheid. Iets dat je kunt leren. Iets waarin je beter kunt worden.

Creatief schrijven

Hoe komen ideeën jouw kant op en welke stappen moet je zetten om je creativiteit weer vlot te trekken?

Deze methode helpt je alle pijnpunten in je creatieve schrijfproces te ontrafelen. Kortom: de enige online cursus voor het boosten van je creatieve productiviteit.

€ 57,-

Prijs: € 37,-

4,5 uit 14 beoordelingen

Je coach

Luuk Koelman is een van de meest gelezen en meest besproken columnisten van Nederland. Zeventien jaar lang schreef hij wekelijks een column voor Dagblad Metro in zijn kenmerkende vlijmscherpe stijl. Af en toe werd hij dan ook voor de rechter gesleept, maar hij won altijd. Ook kreeg hij regelmatig bedreigingen, maar gelukkig nog vaker complimenten.

Daarnaast gaf Koelman colleges columns schrijven aan verschillende scholen voor journalistiek en coacht hij een aantal talentvolle (aankomende) columnisten. Met andere woorden: een betere leermeester is moeilijk te vinden!

geschreven voor

Overzicht lessen:

(Heb je deze cursus aangeschaft en wil je inloggen? Klik hier)

Module 1 Inleiding
les 1 Iedereen is creatief  - Preview  
Module 2 Ideeën
les 1 Er zijn enkel mensen met ideeën  
les 2 Maar wat is eigenlijk een idee?  
Module 3 De randvoorwaarden
les 1 Ja, je wás creatief  
les 2 Op zoek naar het kind in jou  
les 3 Schrijven is ook nietsdoen  
les 4 Inspiratie kun je maar beter negeren  
Module 4 DE EERSTE STAP
les 1 Stap 1: Verzamel de informatie  
Module 5 DE TWEEDE STAP
les 1 Stap 2: Op jacht naar combinaties  
les 2 Stap 2.1 - associëren en mind mapping  
les 3 Stap 2.2 - de analogie  
les 4 Stap 2.3 - omdenken  
les 5 Stap 2.4 - wat als?  
les 6 Stap 2.5 - in de huid van die ander  
les 7 Stap 2.6 - switch modes  
les 8 Stap 2.7 - visualisatie  
les 9 Stap 2.8 - alles bevragen  
Module 6 DE DERDE STAP
les 1 Stap 3: Vergeet het, laat het gaan  
Module 7 DE VIERDE STAP
les 1 Stap 4: Plots is daar het idee  
les 2 Maar wat als het niet lukt?  
Module 8 DE VIJFDE STAP
les 1 Stap 5: Breng het idee in actie  
les 2 Als je meerdere ideeën hebt  
les 3 Het schrijven zelf  
les 4 Dat was het! (+ bronnen)  

25% extra korting

Investeer in jezelf!

Je unieke kortingscode: CREA25FBE

Opgelet, deze actie verloopt binnen 3 dagen:

  

Vaak gestelde vragen:

De cursus start meteen! Je volgt hem helemaal online. Als je wilt, ben je binnen drie minuten al aan de slag.

Hoe klinkt ‘voor de rest van je leven’? Na aanmelding en betaling heb je onbeperkt toegang tot de cursus – ook vanaf tablet en/of smartphone.

Ja! Dat kan via dit formulier. Ik mail ik je dan een betaalverzoek dat je via je eigen bank kunt voldoen.

Jazeker! Dat kan heel handig via de aanschaf van een 100% kortingscode. Daarmee kan de jarige zich dan registreren voor toegang tot deze online cursus en hoeft hij/zij niets te betalen. Als je me de naam van het feestvarken mailt en bv hoe oud hij/zij wordt, dan verwerk ik dat in de kortingscode. Maakt het net wat persoonlijker! Mail me via luuk[at]koelman[dot]com

Jazeker! Als je je adresgegevens e.d. mailt naar luuk[at]koelman[dot]com, maak ik een papieren factuur (lees: pdf) voor je aan. Die mail ik je dan toe.

Ik zou nooit willen dat je ontevreden bent! Mocht dat toch zo zijn, neem dan contact met me op binnen 30 dagen na aankoop en je krijgt je geld terug.

Aha, je wil affiliate van Koelman.com worden! Dan ontvang je maar liefst 30 procent van elke online cursus die via jou wordt verkocht. Hoe je affiliate wordt, lees je hier.

Je kunt me altijd bereiken via luuk[at]koelman[dot]com