Ongevraagde telefoontjes? Bel me wel!

Bah! Dit kabinet haalt alle kleine geneugten uit het leven. Neem nu staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Hij wil een eind maken aan ongevraagde telefoontjes van bedrijven.

U kent ze wel, belletjes rond etenstijd om u een abonnement, verzekering of groene stroom aan te smeren. Daar komt vanaf 2008 een eind aan. Dan moeten belbedrijven een speciaal ‘bel me niet’-register raadplegen voor ze consumenten bellen. Wie zichzelf bij zo’n register heeft aangemeld, mag niet meer gebeld worden. Wat een pech. Zo sterft telefonische colportage een stille dood. Ik vind het juist heerlijk als ze me bellen.

Doorgaans luister ik een seconde of tien belangstellend naar het inleidende praatje van de colporteur, meestal een werkstudent. “Dat klinkt heel aantrekkelijk,” is mijn standaard reactie, gevolgd door een “maar heeft u even een momentje?” Nou, dat heeft de jongen aan de andere kant van de lijn wel. Niet in de laatste plaats omdat zijn draaiboek hem verbiedt uit eigen beweging op te hangen. Ik leg de hoorn naast de telefoon en begin in alle rust aan de avondmaaltijd. Tussen de soep en de aardappelen door, neem ik nog een keer de hoorn ter hand: “klein momentje, ik kom er aan!”

Na het toetje (“Bent u daar nog? Mooi. Binnen drie tellen ben ik bij u!”) is het tijd de vaatwasser in te ruimen en een bakje koffie te drinken. Daarna steek ik de colporteur nog even een hart onder de riem: “dank u wel voor het wachten. Waar ging het ook alweer over? O ja, goedkoper bellen. Nou, dat lijkt we wel iets. O, wacht even.”
Op naar de voetbaltraining.

Anderhalf uur later, bij thuiskomst, is het altijd even spannend. Hangt hij nog aan de lijn? Ja hoor!
Het is een heerlijke sport. Mijn record staat op 3 uur, 33 minuten. Veel varianten zijn mogelijk. De hoorn op de rand van het bed leggen terwijl u de liefde met uw vrouw bedrijft (“Ik kom zo!”), is zeker een aanrader.

Ik zal ze missen, mijn telefonische vrienden.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!