Nieuws over overwerk waar je niets aan hebt

Overwerk in Nederland is enorm toegenomen. Meer dan de helft van alle werknemers werkt regelmatig over, gemiddeld zeven uur per week. Dat is behoorlijk meer dan vorig jaar. Toen werkte nog maar eenderde van alle werknemers regelmatig over, gemiddeld zes uur per week. Deze cijfers, naar buiten gebracht door uitzendbureau Randstad, haalden alle kranten. De conclusie was duidelijk: door het gunstige economische klimaat moet er langer gewerkt worden.

Opmerkelijk, al dat overwerk, want daar was drie weken geleden nog niets van te merken. Toen (op 20 juli om precies te zijn) kopten de kranten: ‘Nederlanders werken het minst’. Uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat bleek dat Nederlanders die fulltime werken, gemiddeld de kortste werkweek van de Europese Unie hebben: 38,9 uur.

Even combineren: Nederlanders werken massaal over, maar hebben ook een korte werkweek. Is dat mogelijk? Ja, mits ze bijna geen vakantiedagen hebben. Is dat het geval? Nee, op 22 juli brachten kranten het bericht dat één op de drie Nederlandse bedrijven meer vakantiedagen voor haar werknemers wil. Uit de maandelijkse Business Poll van BNR Nieuwsradio bleek dat werkgevers geen twintig, maar dertig vakantiedagen per jaar voor hun werknemers willen. Hoezo langer werken vanwege een gunstig economisch klimaat?

Allemaal tegenstrijdige berichten. Waar is de logica? Wie op internet terugzoekt, merkt dat dit soort ‘arbeidsnieuws’ altijd in de komkommertijd wordt gepubliceerd. Vorige zomer was daar het nieuws dat een middagdutje de productiviteit bij een kwart van de Nederlandse werknemers zou verhogen. Een getal dat louter vragen oproepen, want wat doet het middagdutje met de overige driekwart? Slapen zij door tot vijf uur? Geen journalist die ernaar vroeg. Het persbericht werd overgetypt en dat was het dan. Nieuws waar je niets aan hebt. Geen wonder dat steeds minder mensen de krant lezen.

Gelukkig was daar deze week burgemeester Verkerk van de gemeente Delft. Verkerk stopt niet bij 38,9 uur. Dan begint hij pas. Ook het middagdutje is niet aan hem besteed. Verkerk heeft namelijk, zo maakte de gemeente Delft bekend, 67 nevenfuncties. Ja, de burgemeester van Delft verpulvert alle statistieken. Waar u en ik (liever lui dan moe) niet eens tijd hebben voor één extra baan, heeft hij er 67. Wat moet die man ploeteren om een inkomen bij elkaar te schrapen. Zo is hij bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en lid van de raad van toezicht van het Reinier de Graaf Gasthuis. En dan ook nog eens een stad van 96.000 inwoners besturen, ga er maar aan staan! Alle respect voor burgemeester Verkerk. Eindelijk iemand zonder een negen tot vijf mentaliteit.

Nu ik erbij nadenk: Heeft Randstad deze burgemeester per ongeluk in haar onderzoek betrokken? Dat zou veel verklaren. Ik heb het vermoeden dat hij in zijn eentje verantwoordelijk is voor de toename van het overwerk in Nederland.
Dát moet de logica achter al dat non-nieuws zijn.

6 reacties op “Nieuws over overwerk waar je niets aan hebt”

 1. Van overwerk is sprake wanneer een werknemer meer uren werkt dan in het arbeidscontract is afgesproken. Cijfers zijn dus ten opzichte van de contracten. Realtieve korte duur van werkweken is ten opzichte van gemiddelde werkweken van andere landen in de EU. Heeft dus niets met ons eigen overwerk te maken. En het verlangen naar meer vakantiedagen heeft niets met deze onderzoeken van doen.

  Creatief zijn met statistiek om nieuws te maken is niets nieuws – en vooral in Komkommertijd krijgen dergelijke onderzoekjes de ruimte – waar initieerders van het onderzoek op inspelen door ze juist dan te publiceren. Dat veel journalisten amper nadenken over wat ze eigenlijk zo klakkeloos overnemen, is een kwalijke zaak. Nog slechter is als dergelijke onderzoeken met lage wetenschappelijke waarde doelbewust worden misbruikt door o.a. media en politici om hun punt te maken. Toch doe je het hier zelf ook, Koelman!

 2. Wat nou komkommertijd? `k Heb `t stervensdruk!
  Het is de keuze van de redacties om tegelijkertijd
  allemaal met de dezelfde headlines en breaking news
  aan te komen kakken…

 3. De begrippen worden inderdaad zoals Heleen al goed aangeeft verkeerd gebruikt in deze column, waardoor de redenatie en de column nergens meer op slaan.

  Beide zijn ook degelijke onderzoeken. Ik ken ook het non-nieuws dat leuk scoort in komkommertijd, maar dit zijn nu net twee verkeerde voorbeelden.

 4. Randstad brengt dit soort cijfers niet voor niets in de komkommertijd naar buiten. Ze beseffen heel goed dat media hier in het “hoogseizoen” geen aandacht aan besteden. Illustratief voor de werkelijke waarde van de cijfers, lijkt mij. Puntje voor Koelman!

 5. Randstad brengt dit soort cijfers 2-maandelijks naar buiten Eef. En al zouden ze dat 1x per jaar doen dan is het natuurlijk nog een niet te slimme redenatie. Neem je puntje maar terug 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top