Nieuws over overwerk waar je niets aan hebt

Overwerk in Nederland is enorm toegenomen. Meer dan de helft van alle werknemers werkt regelmatig over, gemiddeld zeven uur per week. Dat is behoorlijk meer dan vorig jaar. Toen werkte nog maar eenderde van alle werknemers regelmatig over, gemiddeld zes uur per week. Deze cijfers, naar buiten gebracht door uitzendbureau Randstad, haalden alle kranten. De conclusie was duidelijk: door het gunstige economische klimaat moet er langer gewerkt worden.

Opmerkelijk, al dat overwerk, want daar was drie weken geleden nog niets van te merken. Toen (op 20 juli om precies te zijn) kopten de kranten: ‘Nederlanders werken het minst’. Uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat bleek dat Nederlanders die fulltime werken, gemiddeld de kortste werkweek van de Europese Unie hebben: 38,9 uur.

Even combineren: Nederlanders werken massaal over, maar hebben ook een korte werkweek. Is dat mogelijk? Ja, mits ze bijna geen vakantiedagen hebben. Is dat het geval? Nee, op 22 juli brachten kranten het bericht dat één op de drie Nederlandse bedrijven meer vakantiedagen voor haar werknemers wil. Uit de maandelijkse Business Poll van BNR Nieuwsradio bleek dat werkgevers geen twintig, maar dertig vakantiedagen per jaar voor hun werknemers willen. Hoezo langer werken vanwege een gunstig economisch klimaat?

Allemaal tegenstrijdige berichten. Waar is de logica? Wie op internet terugzoekt, merkt dat dit soort ‘arbeidsnieuws’ altijd in de komkommertijd wordt gepubliceerd. Vorige zomer was daar het nieuws dat een middagdutje de productiviteit bij een kwart van de Nederlandse werknemers zou verhogen. Een getal dat louter vragen oproepen, want wat doet het middagdutje met de overige driekwart? Slapen zij door tot vijf uur? Geen journalist die ernaar vroeg. Het persbericht werd overgetypt en dat was het dan. Nieuws waar je niets aan hebt. Geen wonder dat steeds minder mensen de krant lezen.

Gelukkig was daar deze week burgemeester Verkerk van de gemeente Delft. Verkerk stopt niet bij 38,9 uur. Dan begint hij pas. Ook het middagdutje is niet aan hem besteed. Verkerk heeft namelijk, zo maakte de gemeente Delft bekend, 67 nevenfuncties. Ja, de burgemeester van Delft verpulvert alle statistieken. Waar u en ik (liever lui dan moe) niet eens tijd hebben voor één extra baan, heeft hij er 67. Wat moet die man ploeteren om een inkomen bij elkaar te schrapen. Zo is hij bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en lid van de raad van toezicht van het Reinier de Graaf Gasthuis. En dan ook nog eens een stad van 96.000 inwoners besturen, ga er maar aan staan! Alle respect voor burgemeester Verkerk. Eindelijk iemand zonder een negen tot vijf mentaliteit.

Nu ik erbij nadenk: Heeft Randstad deze burgemeester per ongeluk in haar onderzoek betrokken? Dat zou veel verklaren. Ik heb het vermoeden dat hij in zijn eentje verantwoordelijk is voor de toename van het overwerk in Nederland.
Dát moet de logica achter al dat non-nieuws zijn.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!