Nieuwjaarsborrel

Mensen vragen mij wel eens: ‘meneer Koelman, de nieuwjaarsborrel op het werk komt er weer aan. Het is me een gruwel. Wat nu?’

Borrelen is vandaag de dag puur netwerken. Ga daarom nooit te vroeg. Als de borrel om 17.00 uur begint, maakt het een slechte indruk wanneer u klokslag vijf uur met een glas champagne in de hand vraagt of de bitterballen al in het vet liggen.

De ideale entree is enkele seconden voordat de directeur zijn nieuwjaarstoespraak houdt. Die mag u natuurlijk niet missen. Ren als voorbereiding enkele rondjes rond het pand. Dat maakt dat u hijgend op de borrel arriveert. Zo ziet iedereen hoeveel haast u heeft moeten maken om op tijd te komen. Roep iets over een order die met spoed de deur uit moest en kijk daarbij voornaam om u heen. Vier glazen champagne om deze glorieuze entree te vieren.

Natuurlijk profileert u zichzelf ook tijdens de speech van de directeur. U gaat vol in zijn blikveld staan en houdt een vinger aan de kin terwijl u veinst aandachtig te luisteren. U knikt regelmatig instemmend, ook al gaat deze nieuwjaarstoespraak (net als alle vorige) helemaal nergens over. Drie bier en twee wijn houden u bij de les.

Na de speech is het tijd de directeur te benaderen voor wat social talk. Drie glazen port om uzelf moed in te drinken. Gelukkig zijn ‘goede voornemens’ een dankbaar gespreksonderwerp op elke nieuwjaarsborrel. Daarom plakt u in het bijzijn van de directeur vijf nicotinepleisters op uw voorhoofd.

Binnen de kortste keren staat u weer alleen. Hoogste tijd om dat jonge, kittige ding van de receptie een gelukkig nieuwjaar te wensen. U waggelt op haar af met in elke hand een vol champagneglas. Logisch dus dat u haar geen hand kunt geven. U tuit uw lippen en helt heerlijk ver voorover.

De kantine draait een kwartslag mee. U ligt op de grond. Niets dan benen ziet u. Iemand hijst u overeind. Het is de directeur. Uw maag reageert direct.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?