Nieuwe ziekten

Moderne tijden brengen nieuwe ziekten met zich mee. Bent u vaak moe en heeft u last van vreemde wondjes en zweertjes die maar niet willen helen? Zoek in dat geval niet op internet naar meer informatie want voor u het weet, komt u terecht op de website van Mary Leitao. Geheide kans dat u vervolgens zeker weet dat u lijdt aan ‘Morgellons’, een infectie door parasieten die net onder de opperhuid door uw lichaam kruipen.

O gruwel, al dat gefriemel onder uw huid, maar er is ook goed nieuws. U lijdt namelijk alleen aan Morgellons wanneer u dénkt eraan te lijden. Tenminste, dat is wetenschappelijk gezien de huidige stand van zaken.

Morgellons werd in 2001 voor het eerst beschreven door Mary Leitao, een mevrouw uit Pennsylvania. Dat deed ze op haar website morgellons.org die zij geheel aan deze door haar ‘ontdekte’ aandoening wijdde. Ontdekt? Je zou ook kunnen zeggen: verzonnen. Maar misschien doen we mevrouw Leitao daarmee tekort, want niets is zeker als het over Morgellons gaat. Punt is namelijk dat Leitao helemaal geen arts of medisch specialiste is. Zij is een bezorgde moeder die zelf de naam ‘Morgellons’ bedacht voor de aandoening die zij heeft – of meent te hebben.

De website van Leitao bleef niet onopgemerkt. Langzaam maar zeker beweerden steeds meer mensen aan ‘Morgellons’ te lijden. Inmiddels heeft de ziekte zich als een broodje aap-achtige aandoening over de gehele Verenigde Staten verspreid. Er zijn nu zelfs zoveel ‘patiënten’ die beweren last te hebben van beestjes onder de huid, dat de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention besloten heeft Morgellons te onderzoeken. Al is het maar om officieel vast te stellen dat er niets aan de hand is.
Beelden al deze mensen zich de aandoening in? Volgens de meeste artsen wel. Zij zien de klagers als hypochonders die hooguit een simpele huidinfectie hebben.

Waarschijnlijk denkt uw huisarts daar net zo over. Hij kan u vertellen hoe overvol zijn wachtkamer zit, de ochtend nadat op televisie een enge documentaire is uitgezonden over ziekte X, een aandoening die 1 op de 50 miljoen mensen treft.

Neem nu Japan. Daar beweren steeds meer vrouwen van middelbare leeftijd gebukt te gaan onder het Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS), een aandoening die ervoor zorgt dat zij 24 uur per dag orgasmen krijgen. Media besteden er uitgebreid aandacht aan. Aan het woord komen totaal uitgeputte dames die ten einde raad zijn. Vijfhonderd orgasmen per dag, het is geen uitzondering. De seksuele prikkeling die gepaard gaat met PSAS kan enkele dagen, maar ook anderhalf jaar duren. Alleen al de trilfunctie van een mobieltje is voor dames die aan PSAS lijden voldoende om als een fluitketeltje klaar te komen.

Nu PSAS steeds bekender wordt, blijken ook in het westen steeds meer vrouwen aan deze aandoening te lijden. Is het echt of worden ze door media op gedachten gebracht?

Ik ben net zo min medisch geschoold als mevrouw Leitao, maar in tegenstelling tot haar zal ik me niet aan een oordeel wagen. Wat ik wel weet, is dat uw huisarts nu al de dag vreest dat PSAS in de televisieshow van Ophra Winfrey aan bod komt. Eén zelfbenoemd deskundige die haar uitlegt dat “mensen die aan deze aandoening lijden door medici niet voor vol worden aangezien” en dat dat komt “omdat de meeste artsen nog nooit van dit syndroom gehoord hebben” en de boot is aan. Mag uw huisarts al die dames van middelbare leeftijd – die een opvlieger aanzien voor een oneindige reeks orgasmen – proberen gerust te stellen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!