Nieuwe dienstregeling: chaos op het spoor

Wees maar blij dat u elke dag in de file staat. Afgelopen zondag ging de nieuwe dienstregeling van de NS in. Sindsdien laten treinreizigers hun puzzelboekjes thuis. Ze hebben namelijk hun handen vol aan het nieuwe spoorwegboekje. Dat is puzzelen voor gevorderden.

Wat is het geval? De NS schrappen voortaan elke week tweehonderd treinen die in de late avond en vroege ochtend rijden. Steeds tijdelijk, vanwege werkzaamheden aan het spoor. Maar nu komt het: wélke treinen dat zijn, weet niemand. De ene dag of week rijden vroege of late treinen op een bepaald traject wel, maar dat kan zomaar veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de vroege trein tussen Amsterdam en Den Haag niet rijdt omdat het een maandag is in een oneven week. Niets is zeker.

Rijdt uw trein nu wel of niet? De NS adviseren reizigers de voetnoten in het spoorboekje goed te lezen. Daarin zou het antwoord moeten staan. Of niet, maar dan staat het op internet, aldus de NS. En anders op een aanplakbiljet in het station. Enfin, succes ermee.

Ik heb het nieuwe spoorwegboekje eens ingekeken. Door alle voetnoten is het een heus boekwerk geworden, iets tussen de telefoongids en de Dikke Van Dale in. Sommige voetnoten bevatten prachtige cryptische omschrijvingen als ‘rijdt in het derde kwartaal niet op oneven dagen die geen priemgetal zijn’. Zo gaat dat. Heeft u vroeger even niet opgelet tijdens wiskundeles, staat u plots ’s ochtends om half zeven op een winderig perron te wachten op een trein die gisteren wel kwam, maar vandaag voor de verandering een keertje niet.

Dan maar lopen, want de arbeid roept. Een lange colonne vermoeide forensen, sjokkend langs het spoor. Onderweg komt u een machteloos huilende zelfmoordenaar tegen. De ongelukkige ligt al veertien uur op de rails, half bedolven onder de herfstbladeren.

Uiteindelijk arriveert u na een tocht van anderhalve dag op uw werk, ’s middags om half zes. Mag u direct weer rechtsomkeer maken. Lekker met de trein terug naar huis. Als ie rijdt, tenminste.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!