Niets menselijkers dan masturberen

Nieuws waar ik een beetje ongemakkelijk van word. De 48-jarige H.IJ. uit Apeldoorn is dinsdag door de politierechter veroordeeld omdat hij in zijn eigen huis heeft gemasturbeerd. In zijn kamerjas, achter de computer in de woonkamer. Twee achterbuurvrouwen zagen hem bezig en pakten hun filmcamera. Met de beelden gingen ze naar de politie waarna H.IJ. zich voor de politierechter mocht verantwoorden.

Die vonniste een werkstraf van vijftig uur, waarvan twintig voorwaardelijk – zónder de beelden te hebben bekeken, want daar had de politierechter naar eigen zeggen geen trek in. Verdachte had moeten weten dat hij met de gordijnen open goed zichtbaar was. Mochten de achterbuurvrouwen de man stiekem filmen? Ja, want volgens de rechter betrof het hier een handeling die “het daglicht niet kon verdragen.” Wat krijgen we nu? Niets menselijkers dan masturberen! Helemaal naakt onder je kamerjas, achter de computer aan je gerief komen. Ik ken geen betere omschrijving van life as we know it in een vrijgezellenwoning.

Stel, mijn achterbuurvrouw ligt op de sofa in haar woonkamer te masturberen, met enkel een ochtendjas aan en de gordijnen open. Mag ik dat filmen vanuit de bosschages? Ik weet het niet meer. De een randt in New York een kamermeisje aan en komt ermee weg. De ander masturbeert heel schuchter in zijn eigen woonkamer terwijl hij naar ‘Deep Drilling 3’ kijkt, en heeft prompt een strafblad aan de broek. “De schaamte is enorm,” verklaarde de advocate van H.IJ. Ja, heel Apeldoorn zal intussen wel weten hoe H.IJ. voluit heet. De ongelukkige. Het zijn natuurlijk wel prachtige initialen: H.IJ. Hij, de man. Volgens het dossier trok hij zich meerdere malen naar een ontlading. Waar een jongere van 18 makkelijk drie keer klaarkomt in een kwartier, zal hij daar als 48-jarige toch een klein uur over hebben gedaan. En de achterbuurvrouwen al die tijd maar filmen vanuit de voortuin van de man (“Hij gebruikt wel veel spuug hè?”).

Maar ach, de dames deden enkel wat de nieuwste overheidscampagne van ons burgers vraagt: “Ben je getuige van een verdachte situatie? Pak dan je mobiel om te filmen of fotograferen. Neem vervolgens contact op met de politie.” Want: “De pakkans vergroten heb je zelf in de hand.” Aha, op die toer.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!