Genderneutrale toiletten? Niet denken in (wc-)hokjes!

In de Verenigde Staten is het een heet politiek hangijzer, maar Universiteit Amsterdam heeft ze gewoon: genderneutrale toiletten. Op de tweede verdieping, waar het herentoilet geen urinoirs heeft, prijkt nu op zowel het dames- als het herentoilet enkel de afkorting ‘wc’. Iedereen is welkom op beide toiletten.

De universiteit wil af van de strikte scheiding tussen man en vrouw, omdat genderneutrale studenten zich ongemakkelijk voelen tijdens een bezoek aan het toilet. Initiatiefneemster Ruby de Hart legt uit hoe moeilijk sanitair relaxen is wanneer je je geen man of vrouw voelt, of juist allebei: “je moet steeds kiezen uit opties waar je je niet mee kunt identificeren.” Ruby moet zich er “altijd weer mentaal op voorbereiden” wanneer ze naar het toilet gaat.

Gender-gekte op de UvA? Welnee, prima initiatief, niets mis mee. Weg met het (wc-)hokjes denken! Een genderneutraal toilet is net als het toilet thuis. Man, vrouw en alles wat daar tussenin zweeft, is er welkom. Hartstikke uniseks! Dus waarom niet hetzelfde doen in de openbare ruimte? In trein en vliegtuig doet toch ook niemand moeilijk? Haal overal het dames- en herensymbooltje weg en je bent klaar. Alleen de urinoirs zullen eraan moeten geloven, want vrouwen willen dolgraag in alles een man zijn, behalve wanneer het op de plastuit aankomt.

Maar ook daar zeiken wij mannen niet over. We schikken in. Genderneutralen én vrouwen zijn meer dan welkom op wat voorheen het herentoilet was. Ons porselein is jullie porselein, of het nu om een plasje of een drolletje gaat. Al verwachten wij mannen wel één klein gebaar van nieuwe gasten: dat zij na het zittend plassen netjes weer de bril omhoog doen.

6 reacties op “Genderneutrale toiletten? Niet denken in (wc-)hokjes!”

 1. josefien van dijk

  Prima oplossing als ik op een evenement bent er er staat een rij van hier tot gunder bij het damestoilet en bij de heren niks ga ik naar de heren wc heb ik geen enkel probleem mee

 2. Henk Veldman

  josefien van dijk zegt:
  15 mei 2016 om 11:54 am

  Prima oplossing als ik op een evenement bent er er staat een rij van hier tot gunder bij het damestoilet en bij de heren niks ga ik naar de heren wc heb ik geen enkel probleem mee.

  Josefien, laat ik heel eerlijk zijn. Als ik jou op mijn wc aantref wil ik wel uitgebreid controleren of je een vrouw of een man bent.
  Die controle zal zeker niet oppervlakkig zijn. Integendeel, ik zal je zeer diep onderzoeken. Het is van vrouwen bekend dat ze meerdere gaten hebben onderin hun lichaam. Die gaten zijn vaak aanleiding geweest dat mannen soms geneigd zijn om oorlog te voeren. Om dit te voorkomen dien je je binnen enkele dagen bij me aan te melden om aan te tonen dat je (indien aanwezig) gaten puur bedoeld zijn voor de liefde.

 3. josefien van dijk

  Geen probleem Henk mijn man heette ook Henk dus dat klinkt vertrouwd maar of jij er op zit te wachten om in mijn oude vellen te graaien?

 4. Frank Verbeek

  Een in het oog en de neus springend verschil tussen mannen- en vrouwenwc’s is dat de eersten onmiddellijk zijn ondergezeken, terwijl die van de vrouwen na langdurig gebruik nog lentefris zijn.
  Ik kan me voorstellen dat veel vrouwen om die reden toch liever hun eigen wc’s hebben. Óf zouden mannen als vanzelf wat hygiënischer worden op deze genderneutrale gevallen? Misschien wil de UvA hier een wetenschappelijk onderzoekje tegenaan gooien.

 5. Rene Klok

  Wellicht kunnen we meteen ook een ander taboe doorbreken indien we overgaan naar genderneutrale toiletten: het zittend plassen voor heren. De ervaring leert namelijk dat een groot deel van de mannen moeite heeft om de straal daar te krijgen waar de ontwerper van de toiletpot het bedoeld heeft. Te vaak kom je een toilet binnen waar de scharnieren van de bril baden in het gele vocht of waar de tegels die zich voor de pot bevinden, besprenkelt zijn met urine wat mij altijd doet vermoeden dat de veroorzaker daarvan uitgerust is met een Gardena sproeikop.
  Gewoon gaan zitten heren. Het zal je gevoel van mannelijkheid niet aantasten en vele vrouwen zullen je er dankbaar voor zijn.

 6. Even los van het feit dat ik dit eigenlijk een enorme hoop ( en dan bedoel ik geen berg poep) gezeik vind…..Ik ben het eens met René Klok. Kijk…. Mijn beide zonen, wetenschappelijk opgeleid en dus volkomen bekend met academisch gezeik op allerlei gebied hebben zich aangeleerd zittend te plassen. Omdat zij van allerhande eveneens wetenschappelijk opgeleide vrouwen hebben vernomen dat zittend plassen betekent dat wetenschappelijk opgeleide mannen zich dienen aan te passen en te conformeren aan wetenschappelijk opgeleide vrouwen.
  En tenslotte: In studentenhuizen in aller Universiteitssteden ergeren mannelijk studenten zich aan vrouwelijk studenten omdat de vrouwelijke studenten hun gebruikte maandverbanden laten rondslingeren in de toiletten voor beiderlei kunne.
  Vooral in Leie. U weet wel, de kweekvijver van Hen Die Boven Ons Gesteld Zijn.
  Io Vivat, Io, Vivat….
  Misschien een idee voor een volgende column, Luuk ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top