Genderneutrale toiletten? Niet denken in (wc-)hokjes!

In de Verenigde Staten is het een heet politiek hangijzer, maar Universiteit Amsterdam heeft ze gewoon: genderneutrale toiletten. Op de tweede verdieping, waar het herentoilet geen urinoirs heeft, prijkt nu op zowel het dames- als het herentoilet enkel de afkorting ‘wc’. Iedereen is welkom op beide toiletten.

De universiteit wil af van de strikte scheiding tussen man en vrouw, omdat genderneutrale studenten zich ongemakkelijk voelen tijdens een bezoek aan het toilet. Initiatiefneemster Ruby de Hart legt uit hoe moeilijk sanitair relaxen is wanneer je je geen man of vrouw voelt, of juist allebei: “je moet steeds kiezen uit opties waar je je niet mee kunt identificeren.” Ruby moet zich er “altijd weer mentaal op voorbereiden” wanneer ze naar het toilet gaat.

Gender-gekte op de UvA? Welnee, prima initiatief, niets mis mee. Weg met het (wc-)hokjes denken! Een genderneutraal toilet is net als het toilet thuis. Man, vrouw en alles wat daar tussenin zweeft, is er welkom. Hartstikke uniseks! Dus waarom niet hetzelfde doen in de openbare ruimte? In trein en vliegtuig doet toch ook niemand moeilijk? Haal overal het dames- en herensymbooltje weg en je bent klaar. Alleen de urinoirs zullen eraan moeten geloven, want vrouwen willen dolgraag in alles een man zijn, behalve wanneer het op de plastuit aankomt.

Maar ook daar zeiken wij mannen niet over. We schikken in. Genderneutralen én vrouwen zijn meer dan welkom op wat voorheen het herentoilet was. Ons porselein is jullie porselein, of het nu om een plasje of een drolletje gaat. Al verwachten wij mannen wel één klein gebaar van nieuwe gasten: dat zij na het zittend plassen netjes weer de bril omhoog doen.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!