Nepvrienden

Politici hangen graag de getapte gast uit. Het liefst zijn ze uw beste vriend. Ook online. Daarom zitten er zoveel parlementariërs op sites als Hyves. Hyves is een online community waar alles draait om het hebben van zoveel mogelijk vrienden.
PvdA-leider Wouter Bos was een van de eerste politici die Hyves ontdekte. Al snel volgde Balkenende en ontstond er een heuse race tussen beide heren. Wie kreeg de meeste vrienden? Jan Peter won en is sindsdien altijd ‘groter’ gebleven dan Wouter Bos. Op het moment van schrijven heeft hij meer dan 50.000 vrienden op Hyves. Wouter blijft vooralsnog steken op ruim 28.000 vrienden. Imposante getallen, ook al stelt vriendschap op Hyves niets voor. Eén druk op Jan Peter’s button ‘voeg toe als vriend’ en de onvoorwaardelijke vriendschap tussen u en de premier is een feit.

Nu zijn de politici die zich kandidaat stelden voor de Provinciale Staten verkiezingen onbekende nobody’s. Hoe kom je dan aan veel vrienden op Hyves? Speciaal voor hen is er iets nieuws: FakeYourSpace.com. Op deze website kan elke onbekende politicus voor slechts 99 dollarcent per maand een nepvriend huren om zo online het eigen ego wat op te vijzelen. De nepvriend laat in ruil voor die 99 dollarcent elke week twee berichtjes achter op de webpagina van de woud be politicus. En het mooie is dat deze zelf de tekst van het berichtje mag bepalen. Bijvoorbeeld “ik was onder de indruk van uw geweldige speech in dorpshuis De Kievit. Terecht dat het dak eraf ging!!!” Net echt. Niemand die er ooit achter komt dat in werkelijkheid de speech van de politicus niet doorging omdat het zaaltje leeg was én leeg bleef. Vergeet daarom nooit: op internet is niets wat het lijkt.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?