Negen open deuren voor 2021

De eerste week van 2021, al is het verschil met afgelopen jaar nauwelijks merkbaar. Het leven wemelt nog steeds van de kleine gruwelen en grote onvolkomenheden. En intussen moet je het ook dit jaar maar weer zien te rooien. Daarom wat adviezen voor het nieuwe jaar. Doe er je voordeel mee.

1) Werken? Stage lopen? Hopelijk kies je voor de plek waar je het meeste leert en niet voor de job die het best betaalt. Of zoals Brian Eno ooit zei: “If all I’d ever wanted to do was make money, I’d probably be really poor by now.”

2) Bang dat je ook dit jaar weer veel te vaak aan jezelf twijfelt? Je bent echt de enige niet. Het feit dat je de innerlijke monoloog van anderen (ook boordevol zelftwijfel) niet kunt horen, betekent niet dat die er niet is. Je hebt nu eenmaal enkel toegang tot je eigen gedachten.

3) Bedenk: er is geen ‘zij’. En ook geen ‘wij’. Neemt iemand deze twee woorden constant in de mond, dan is het waarschijnlijk een politicus. Of een verwende kleuter.

4) Je hebt mensen die je energie geven. En je hebt mensen die alle energie uit je zuigen. Die tweede categorie kun je het komende jaar maar beter uit je leven bannen (met uitzondering van kinderen natuurlijk).

5) Leven we ook dit jaar in onzekere tijden? Nogal wiedes, de toekomst van de mensheid is al meer dan 200.000 jaar onzeker. Daarom zijn plannen (en dus ook goede voornemens) niets meer dan intentieverklaringen. Hecht er niet te veel waarde aan.

6) ‘Alles’ willen doen is godsonmogelijk, hoe ambitieus je ook bent. Draai dat ‘alles’ eens om en focus je in 2021 op ‘niets’: probeer simpelweg niets te verwaarlozen.

7) Werk dit jaar extra aan vriendschappen, want aan vrienden heb je meer dan aan geld. Bijna alles wat je met geld kunt kopen, doen vrienden beter. Zo is een vriend met een vakantiehuisje minstens zo fijn als zelf een vakantiehuisje hebben.

8) Vaak denken mensen dat ze decennialang van 9 tot 5 een bestaan moeten leiden dat ze niet echt willen. Dat alles in de hoop dat ze uiteindelijk, op hun 67e, kunnen beginnen aan het echte leven. Maar één op de vijf Nederlanders haalt zijn pensioen niet eens. En als je het wel haalt, is daar altijd nog COVID 21 t/m 30. Je leven is hier, in het nu.

9) Tot slot: vond je al het bovenstaande maar onzin? Bedenk dan: de open deur die je niet wilt horen, is meestal de open deur dat je nodig hebt.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!