Nederland is hofleverancier

Zeven Oranje-weetjes:
1) Het Amerikaanse tijdschrift Fortune Magazine schat het privé-vermogen van ons koninklijk huis op zo’n slordige negen miljard gulden.

2) Netjes voor u overgeschreven uit de rijksbegroting 2001: Vorig jaar ontving Beatrix een uitkering van 7,9 miljoen gulden, Claus 1,6 miljoen, Willem-Alexander 1,8 miljoen, Juliana 2,1 miljoen en Bernhard 1,3 miljoen. Natuurlijk belastingvrij.

3) De afgelopen jaren financierde u als Nederlandse belastingbetaler onder andere: de aanschaf en restauratie van kasteel Drakenstein, de restauratie van Huis ten Bosch en paleis Noordeinde, de koninklijke touringcar, de koninklijke trein, de koninklijke wachtkamers op verschillende NS-stations en het onderhoud (circa 4,5 miljoen gulden per jaar) en de verbouwing van de koninklijke Fokker 70. Een vliegtuig dat Beatrix aanvankelijk ’te krap’ vond.

4) Alle koninklijke gebouwen die eigendom zijn van de staat, worden gratis ’ter beschikking gesteld van de bewoners en gebruikers’.

5) Het koninklijk huis bleef tijdens diverse opeenvolgende kabinetsperiodes buiten alle bezuinigingsronden. Sterker nog, de begroting werd steevast opgeschroefd en vervolgens zo onopvallend mogelijk verspreid over de verschillende ministeries.

6) Bedrijven die diensten en producten aan het koninklijk huis leveren, hoeven niet te verwachten dat bijgevoegde rekening wordt betaald. Sterker nog: het is not done een factuur mee te sturen. U begrijpt, wie zich hofleverancier wil noemen, moet daar natuurlijk wel iets tegenover stellen.

7) Het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta kost de gemeente Amsterdam 6,1 miljoen gulden en de politie in de hoofdstad 11 miljoen gulden. Ik vrees het ergste voor de hoofdstedelijke parkeertarieven komend jaar.

Enfin, denkt u even aan deze zeven punten wanneer het Oranje-Comité vraagt of u wellicht een kleinigheidje kunt missen voor Het Nationaal Huwelijksgeschenk: een tuinbeeld voor het trouwpaar en de oprichting van het zoveelste fonds dat iets wil met verschillende culturen.

U heeft immers al betaald.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!