Natte spons

Een hele goedemorgen, dames. Zijn jullie al aan de Sea Pearls? Nooit van gehoord? Dat is dan niet zo mooi. De polen smelten, de zeespiegel stijgt en het hele klimaat gaat naar zijn mallemoer – dus inlegkruisjes en tampons, dat kan echt niet meer. Slecht voor het milieu! Ga maar na: de gemiddelde westerse vrouw gebruikt tijdens haar leven zo’n tienduizend producten voor ‘intiem hygiëne gebruik’. Bij elkaar goed voor 850 kilo volledig geabsorbeerd maandelijks ongemak. Laat het Al Gore maar niet horen.

Daarom is er een nieuwe hype aanstaande: de Sea Pearl. Een zeespons die werkt als een tampon, maar wel even mooi zes maanden lang meegaat. Je knijp ’m gewoon uit onder de kraan, want de zeespons tampon is volgens de fabrikant voor 90 procent uitwasbaar. Ja, ik weet het, die resterende tien procent. Niet aan denken.

Ik had er al over gelezen op internet, maar deze week zag ik ze in een drogisterij. Natuurlijke zeesponsjes. Ze zijn verpakt per twee stuks en je krijgt er gratis een katoenen bewaarzakje bij cadeau. Hoe werkt zo’n zeespons tampon? Gebukt achter het schap heb ik in het geniep een pakket open gewurmd om de brochure te kunnen lezen, zodat ik de lezeressen van Metro hierover zo gedocumenteerd mogelijk kan berichten.

Welnu dames, een kind kan de was doen. Het zeesponsje even nat maken onder de kraan, uitknijpen en hopla, stop ‘m er maar in. Na het inbrengen niet vergeten de zeespons “rondom de perimeter met een schaar te trimmen”. Anders kijken mensen je vreemd aan in de sauna of op het naaktstrand.

Eén tampon gaat zoals gezegd een half jaar lang mee. Het enige wat je als zelfbewuste vrouw die zes maanden nodig hebt, is water om de zeespons schoon te maken. Tijdens de menstruatie wordt aangeraden de zeespons elke vier tot zes uur onder de kraan uit te spoelen. Tip van de fabrikant: naai een klein dental floss touwtje aan het zeesponsje. Dat is even priegelen, maar daar staat tegenover – en nu komt het – dat je je als vrouw “geen zorgen meer hoeft te maken dat je het milieu vervuilt”.

Enfin, hier ergens werd ik door een oplettende winkelbediende sluipenderwijs in de rug benaderd. Er zat dus niets anders op dan de aangebroken verpakking aan te schaffen voor €11,95.

Thuis dacht ik er mijn vriendin een groot plezier mee te doen, maar niets was minder waar. “Wat denk je nou?” beet ze me toe, “moet ik met zo’n superabsorberende Sponge Bob rondlopen tussen mijn benen?”

“Maar het is een heel milieuvriendelijk product”, sputterde ik.

“Dan stuur je ze maar op naar de vrouw van Al Gore”, bitste ze. Daarmee was het gesprek ten einde.

Ik heb ze gelukkig niet opgestuurd. Net op tijd las ik in de brochure dat zeespons een structuur heeft ‘die gelijk is aan de binnenkant van de vagina’. De rest laat ik aan uw eigen dirty mind over op deze vroege ochtend.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!