Nationaal hitteplan? Ambtenarenpoep!

Heet hè. Vandaag 35 graden en misschien wordt het de komende dagen wel nóg warmer. Ter voorbereiding heb ik het ‘Nationaal Hitteplan’ doorgenomen. Het rapport is te vinden op de site van het RIVM. Prachtige zinnen als: “zo zijn de criteria voor aanhoudende hitte geoptimaliseerd” en “het Nationaal Hitteplan is er op gericht om tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is.”

Bent u daar nog? Mooi. Het “tijdig attenderen op warm weer” was altijd de taak van Peter Timofeeff, maar nu hebben de 1500 ambtenaren van het RIVM de klus op zich genomen. Hoe gaat dat attenderen in zijn werk? Middels drie fasen. De eerste fase heet de Waakzaamheidsfase en loopt van 1 juni tot 1 september. Het ministerie van VWS, de RIVM, de GGD, het Nederlandse Rode Kruis en tal van brancheorganisaties in de zorg staan stand-by!

De tweede fase heet de Voorwaarschuwingsfase. Deze treedt in wanneer het KNMI meldt dat het wel eens vier dagen lang écht mooi weer kan worden. Het RIVM stuurt nu alle organisaties die stand-by staan een waarschuwingsbericht: de zogenaamde ‘hittemailing’. U en ik merken daar niets van, zo lees ik: “Het is niet de bedoeling dat het algemene publiek in deze fase al gewaarschuwd wordt.” Maar de overheid waakt over ons. Belangrijk dat u dat weet!

Pas echt kritiek wordt het wanneer de Voorwaarschuwingsfase wordt opgeschaald naar de Waarschuwingsfase. Dat gebeurt wanneer de Veiligheidsmeteoroloog van het KNMI (zeg maar de Nationaal Coördinator Hittebestrijding) meldt dat de kans op vier dagen heerlijk zomerweer zeer groot is. Het uur U: het RIVM rolt het Nationaal Hitteplan uit! Dit gaat (ik citeer nog steeds) middels een “getrapte informatieketen.” Wat dat is? Niemand die het weet. Zelfs Google niet. Toets de term in (mét aanhalingstekens) en je komt weer uit bij het Nationaal Hitteplan. Het is gewoon zelfverzonnen, goed bekkende ambtenarenpoep.

Ik lees verder. Middels deze getrapte informatieketen wordt de ‘RIVM toolkit Hitte’ verspreid. Hoor ik u daar juichen? Helaas, de ‘RIVM toolkit Hitte’ is geen opblaasbaar pierenbadje in een handig juten draagtasje, samen met een zonneklep en een flesje sunblock. Het is een tekstje (persbericht plus folder) met de aanbeveling voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag te beperken en in de schaduw te blijven.

That’s it.

Niets geeft de huidige staat van dit land beter weer dan het Nationaal Hitteplan. Een overheid die de domme burger vertelt wat te doen bij warm weer. En ook iets van die domme burger terugverwacht: 1500 collega-ambtenaren aan het werk houden.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!