hitteplan

Nationaal hitteplan? Ambtenarenpoep!

Heet hè. Vandaag 35 graden en misschien wordt het de komende dagen wel nóg warmer. Ter voorbereiding heb ik het ‘Nationaal Hitteplan’ doorgenomen. Het rapport is te vinden op de site van het RIVM. Prachtige zinnen als: “zo zijn de criteria voor aanhoudende hitte geoptimaliseerd” en “het Nationaal Hitteplan is er op gericht om tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is.”

Bent u daar nog? Mooi. Het “tijdig attenderen op warm weer” was altijd de taak van Peter Timofeeff, maar nu hebben de 1500 ambtenaren van het RIVM de klus op zich genomen. Hoe gaat dat attenderen in zijn werk? Middels drie fasen. De eerste fase heet de Waakzaamheidsfase en loopt van 1 juni tot 1 september. Het ministerie van VWS, de RIVM, de GGD, het Nederlandse Rode Kruis en tal van brancheorganisaties in de zorg staan stand-by!

De tweede fase heet de Voorwaarschuwingsfase. Deze treedt in wanneer het KNMI meldt dat het wel eens vier dagen lang écht mooi weer kan worden. Het RIVM stuurt nu alle organisaties die stand-by staan een waarschuwingsbericht: de zogenaamde ‘hittemailing’. U en ik merken daar niets van, zo lees ik: “Het is niet de bedoeling dat het algemene publiek in deze fase al gewaarschuwd wordt.” Maar de overheid waakt over ons. Belangrijk dat u dat weet!

Pas echt kritiek wordt het wanneer de Voorwaarschuwingsfase wordt opgeschaald naar de Waarschuwingsfase. Dat gebeurt wanneer de Veiligheidsmeteoroloog van het KNMI (zeg maar de Nationaal Coördinator Hittebestrijding) meldt dat de kans op vier dagen heerlijk zomerweer zeer groot is. Het uur U: het RIVM rolt het Nationaal Hitteplan uit! Dit gaat (ik citeer nog steeds) middels een “getrapte informatieketen.” Wat dat is? Niemand die het weet. Zelfs Google niet. Toets de term in (mét aanhalingstekens) en je komt weer uit bij het Nationaal Hitteplan. Het is gewoon zelfverzonnen, goed bekkende ambtenarenpoep.

Ik lees verder. Middels deze getrapte informatieketen wordt de ‘RIVM toolkit Hitte’ verspreid. Hoor ik u daar juichen? Helaas, de ‘RIVM toolkit Hitte’ is geen opblaasbaar pierenbadje in een handig juten draagtasje, samen met een zonneklep en een flesje sunblock. Het is een tekstje (persbericht plus folder) met de aanbeveling voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag te beperken en in de schaduw te blijven.

That’s it.

Niets geeft de huidige staat van dit land beter weer dan het Nationaal Hitteplan. Een overheid die de domme burger vertelt wat te doen bij warm weer. En ook iets van die domme burger terugverwacht: 1500 collega-ambtenaren aan het werk houden.

7 reacties op “Nationaal hitteplan? Ambtenarenpoep!”

 1. Vincent

  Wel heel makkelijk, overheid bashen. Totdat er iets gebeurt en de overheid blijkt iets níet gedaan of niet voorzien te hebben. Dan is het land plots te klein.

 2. Japie Krekel

  @Vincent
  Ah gut…zeker zelf een ambtenaar bij het RIVM?

 3. WWWillem

  waar is de oorsprong van dat hittekaartje ?

  mooie Nederlandse vlag op z’n kant . . .

 4. Willem is , volgens mij, een werkloos geworden, goed opgeleide (dat blijkt uit zijn taalgebruik) figuur die is ontslagen uit een overheidsbetrekking, of daaraan verwant, dit niet kan verkroppen en daarom hier zijn frustraties afreageert met een partij gezeik waarvan een ieder die hier graag reageert moet kotsen. Hij kruipt in de huid van zijn opponenten en zeikt deze vervolgens af met zijn zogenaamde lollige reacties. Bewijs: Zie zijn reactie bij Luuks column “We treiteren je de uitkering uit”, daarin is hij even zich zelf. Op iets wat ik ter berde bracht.
  Maar alles bij elkaar: Luuk weet wie deze frustrato is, ik heb een vermoeden, maar ik vind Willem een zielige figuur en wens hem sterkte.
  In de hoop dat Luuk beseft dat Willem zijn columns verpest, groeten uit Rotterdam.

 5. Vincent

  @Japie Krekel: Nee hoor, ikzelf noch iemand van mijn familie is ambtenaar.

  Reden van mijn reactie: ik vind dat de overheid in Nederland veel te weinig waardering en veel te veel onterechte en flauwe kritiek krijgt. Vergeleken met veel andere landen hebben we hier een goede en efficiënte overheid.

  En let maar eens op als er ergens iets fout gaat: de beschuldigende vinger gaat binnen 24 uur naar de overheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan die monstertruck. Logisch gevolg is dat diezelfde overheid zich gaat indekken,

  Je reactie dat ik wel een ambtenaar moet zijn om kritisch op deze in mijn ogen nogal flauwe column te reageren, vind ik erg kinderachtig.

 6. 1500 ambtenar(r)en om mij iets te vertellen wat mijn ouders mij al als klein kind vertelden… (net als de hopman van de padvinderij overigens)

  En waar de sergeant-majoor tijdens mijn dienstplicht nog eens dunnetjes overheen kwam met zijn wijze lessen…

  “Met geoptimaliseerde toolkit-criteria stand-by in de voorwaarschuwingsfase van de getrapte informatieketen…” laat me toch niet lachen !!

 7. En ook Luuk.. over het algemeen kan ik wel om je columns lachen. Maar ik vind het gemakkelijk de handen op elkaar te krijgen door af te geven op ambtenaren.
  Kijk Luuk , wij zijn een benepen ,zeikend volk, en dat heeft ons veel te veel partijen opgeleverd in de Volksvertegenwoordiging. En die Volksvertegenwoordiging (TK en Senaat! je weet wel, die lobbyisten!) zorgt voor ( in opdracht van “het volk”, wij dus !)een enorme partij zeikerige wetgeving. En die enorme partij zeikwetgeving dient te worden uitgevoerd. Trias Politica: Wetgevende, Uitvoerende en Controlerende Macht. En het is aan de ambtenaren, dit gezeik in goede banen te leiden, uit te voeren en te controleren.
  Wat moet ik hier nog aan toevoegen ?
  Nou, dat het warm is misschien…
  Daarom een kleverige kus van Louisa en misschien moet je je aandacht eens richten op werkelijke imbecielen in Het Goede Vaderland, wat dacht je van Hans de Boer, voorzitter van die walgelijke club van Christelijke Bazen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top