Nachtclub in Grozny

Oh jee, Ruud Gullit is ontslagen als trainer van Terek Grozny. Dinsdagochtend verscheen op de website van de Tsjetsjeense voetbalclub een officiële verklaring, opgesteld door dictator Kadyrov, tevens eigenaar van de club. “De zes maanden met Gullit aan het roer hebben aangetoond dat hij niets van de spelers en het team begrijpt,” is nog de meest aardige zin. Verder zou Gullit liever in nachtclubs rondhangen dan oefenpotjes spelen.

Ruud in Tsjetsjenië. Dat klonk mij altijd als een spannend Kuifje-boek in de oren. Beelden doemen op. Gullit die tijdens de ochtendtraining de buitenspelval uitlegt, terwijl achter hem een meute Kozakkenruiters voorbij stormt, het karkas van een geit met zich mee sleurend. Of nog mooier: Ruud in een nachtclub in Grozny, de stad die na elf jaar oorlog nog steeds grotendeels in puin ligt. Het is de day after. Ruud zit aan een formica tafeltje met daarop een bleek, mager danseresje. Ze is lusteloos in de weer met een banaan. Boven hen het felle licht van een tl-buis. Maar Ruud is er met zijn gedachten niet bij. Morgen terug naar Nederland. Ja, het kan verkeren.

In februari meldde hij nog naar Tsjetsjenië te gaan om “de lach op het gezicht van de mensen in Grozny terug te brengen.” Dát zou zijn echte beloning zijn; niet die zes miljoen euro. En nu zit hij hier. Nou ja, hij heeft zijn best gedaan. Dat dit danseresje met haar gele tanden niets van haar leven maakt, daar kan hij toch ook niets aan doen? Net zo min als dat zijn baas Kadyrov verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van politieke moorden en verdwijningen. Je moet sport en politiek nu eenmaal kunnen scheiden. Ruud wikkelt een briefje van vijf roebel om de banaan. Kan ze daar wat leuks voor kopen.

Als vanzelf moet hij aan Estelle denken. Zij is in Amsterdam achtergebleven, in hun pied-à-terre nabij de PC Hooftstraat. Zijn steun en toeverlaat. Ja, laat de pers zich maar verkneukelen over zijn mislukte Tsjetsjenië-avontuur. Het doet hem niets, zolang Estelle maar in hem gelooft. Wat zal ze morgen blij zijn hem te zien, zes miljoen euro rijker. Ruud kan zich daar nu al op verheugen. Tovert hij in ieder geval een lach op háár gezicht. Ook mooi.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!