Naaktstrand aan het Gooimeer: wat je niet ziet, bestaat niet:

Het mooie najaarsweer van afgelopen weekend zorgt voor bedrijvigheid bij de ambtenaren van Rijkswaterstaat. Het ministerie gaat een enorm scherm plaatsen rondom het naaktstrand aan het Gooimeer, nabij Almere. Vanwege werkzaamheden aan de Hollandsebrug vaart daar sinds half september een pont langs het naaktstrand, op zo’n vijftig meter afstand.

Rijkswaterstaat plaatst het scherm uit eigen beweging. Volgens een woordvoerder zijn er geen klachten van passagiers binnengekomen, maar vindt het ministerie het niet gepast “dat kleine kinderen worden geconfronteerd met naaktrecreanten”. De tijdelijke pont wordt juni 2008 weer uit de vaart genomen. Dan zijn de werkzaamheden aan de brug afgerond.

Het scherm dat rondom het naaktstrand moet komen, is nog in bestelling en wordt over enkele weken geplaatst. Dan is het bijna winter: zoals we allemaal weten hét jaargetijde waarin naaktrecreanten massaal de waterkant opzoeken. Maar laten we een eigen initiatief van Rijkswaterstaat nu niet meteen de grond in boren.

Alhoewel, eigen initiatief. Zoiets klinkt in het geval van ambtenaren altijd verdacht. Toch maar even gebeld met Rijkswaterstaat. Daar hult de voorlichter zich in een geheimzinnig stilzwijgen. Na lang aandringen wil hij één detail kwijt. Het scherm wordt vervaardigd van stug, zwart linnen. Dezelfde stof waarvan boerka’s worden gemaakt.

Maar wat is nu het probleem, wil ik weten. “Kinderen hebben toch wel vaker een bloot iemand gezien? Moeder in bad, vader onder de douche?” Van dat argument wil de woordvoerder niets weten. Het klopt, kleine kinderen maken geen probleem van naakte mensen – en dat is al erg genoeg in deze verseksualiseerde samenleving.

Erg? Het is toch juist natuurlijk dat kleine kinderen niet opkijken van naakt? Ieder mens wordt naakt geboren. Als God had gewild dat baby’s met kleertjes aan ter wereld komen, had hij de baarmoeder heus wel vervangen door een inloopkast.

Wanneer de term ‘God’ valt, komt het hoge woord eruit: oké, geen eigen initiatief van Rijkswaterstaat, maar kabinetsbeleid. En dat heeft niets te maken met spruitjeslucht uit de jaren vijftig, want het scherm houdt de naaktrecreanten toch ook uit de wind? Jazeker, dit kabinet is heus wel ruimdenkend en tolerant. Bovendien houden Balkenende en consorten ook rekening met niet-seksuele uitwassen die kleine kinderen maar beter niet kunnen zien. Hun leeftijdgenootjes in Afrika bijvoorbeeld, met vliegjes op de ogen en bolle hongerbuikjes. Allemaal open en bloot in het jeugdjournaal. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking is al onderweg om schermen te plaatsen rondom vluchtelingenkampen in Darfur.

Wat je niet ziet, bestaat niet – dát is het uitgangspunt. Zo gaat het Ministerie van Defensie schermen plaatsen rondom Kamp Holland (wat zullen die Taliban zich de pleuris zoeken). Ayaan Hirsi Ali krijgt de beschikking over een éénpersoons scherm. Kan ze weer veilig terug naar de Verenigde Staten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Heeft Rijkswaterstaat zelf nog andere plannen? “Jazeker,” aldus de woordvoerder. “Kunt u een geheimpje bewaren?” En of ik dat kan. “We gaan binnenkort schermen rondom files plaatsen. Is die ergernis ook weer uit de lucht.”

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!