Naakt in de Playboy

“Wat heb ik misdaan dat dit mij moet overkomen?” roept Olivia vertwijfeld uit in de Telegraaf. En gelijk heeft ze. Olivia is de 13-jarige dochter van schrijfster Heleen van Royen en SBS 6-presentator Ton van Royen. Na kerst 2006 heeft zij geen leven meer.

Papa en mama reizen volgende week namelijk af naar Ibiza, om daar voor het kerstnummer van Playboy samen uit de kleren te gaan. Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk wilde eigenlijk Heleen van Royen als centerfold, maar hij krijgt manlief Ton er bij. Dat was de voorwaarde die Heleen stelde. Heemskerk waarschuwt zijn lezers alvast: “dit betekent dat we voor de eerste keer in de historie een naakte man in ons blad krijgen.”

De 41-jarige Heleen van Royen 10 pagina’s lang naakt in beeld. Samen met echtgenoot Ton, één van de vele mannen met wie zij naar eigen zeggen het bed deelt. Het lijkt me weinig opwindend. Extra domper is het feit dat de redactie van Playboy een hekel heeft aan photoshoppen. Alles wordt dus zo naturel mogelijk weergegeven. Geen geretoucheer.

Wat krijgen we te zien? Heleen en Ton naakt in de branding. De schrijfster staat voorover gebukt. Ze kijkt zwoel over haar schouder en raakt uitdagend met een wijsvinger haar onderlip aan. Veel schuim op de golven. Achter haar staat Ton, met zijn kruis tegen haar billen aangedrukt. Hij tuurt met grote ogen in de camera.

Waarom vertelt niemand hem hoe hij moet kijken?

Nou Ton, dat is omdat de Playboy-fotograaf er alles aan doet de tegenstelling tussen jou en je vrouw zo groot mogelijk te maken. Hoe lelijker jij, des te mooier je vrouw. Daarom lig jij voor de volgende foto naakt op een rots met alleen je witte sportsokken aan. In je rechterhand een badslipper waar je van de fotograaf heel sensueel aan mag likken. “Zo toon je je kwetsbare kant,” zegt hij. En jij slikt het.

Arme Ton? Nee, arme Olivia. Dertien jaar pas. De leeftijd waarop je er niet aan moet dénken dat je ouders wel eens seks hebben. Waarom bestaan ouders eigenlijk? Je zakt al door de grond van schaamte als je vader je een keer ‘voor de gezelligheid’ van school komt ophalen.

Dat zijn nog de minst verschrikkelijke momenten. Neem nu de pa van een vriendin van mij. Wanneer zij als tiener niet op tijd thuis was, stapte hij direct uit bed zijn auto in om haar uit de dorpsdiscotheek te halen. Stond ze net met een vriendje te zoenen, doemde plots haar vader op naast de diskjockey. “Ja, zet de muziek maar even uit”. De volgende dag wist het hele dorp ervan: jouw pa in zijn pyjama in de dorpsdisco en jij wilde dood.

Het lot van Olivia is duizendmaal erger. Straks kan iedereen de geslachtsdelen van papa en mama uitgebreid bekijken bij de Albert Heijn. School wordt een hel. Jongens uit de bovenbouw die Olivia vertellen dat ze zich suf rukken op de foto’s van haar moeder. Veelbetekenende bewegingen met hand en onderarm. “En als ik dan bijna klaar kom, sla ik de pagina om en kijk naar dat poedelkapsel van je pa. Perfect om mijn zaadlozing uit te stellen.”

Wat levert al deze ranzigheid het gezin Van Royen op? Heleen krijgt naar schatting twee ton euro voor de naaktreportage. Ton moet het doen met een boekenbon. Maar wat krijgt Olivia van dertien, behalve heel veel ellende waar zij nooit om heeft gevraagd?

Misschien willen de PvdA’ers Dijsselbloem en Kalsbeek, die zich zo’n zorgen maken over de kinderen van Natasia uit ‘De Gouden Kooi’, dáár eens Kamervragen over stellen?

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!