Muurbloempje Mat Herben

Amsterdam Osdorp. Terwijl de zon zich opmaakt voor een lange, stralende dag, zoemt boven het hoofd van Mat Herben de airco. De voorman van de LPF heeft het niet makkelijk op de overvolle publieke tribune. Ver weg van de televisiecamera’s zit hij ingeklemd tussen de muur en een dikke dame op leeftijd, in een net iets te korte zomerjurk. Mat kan haar blote knieën zien met daaronder de vleeskleurige pantykousjes. Op haar schoot prijkt een foto van Fortuyns beide hondjes.

Rechter Bauduin is nu al meer dan een half uur aan het woord. De dikke mevrouw zucht. “Ik mag hopen dat ze die huurmoordenaar levenslang opsluiten. Dicht die deur en de sleutel weggooien. Of niet soms?”

Mat knikt werktuiglijk en zakt een klein stukje onderuit. De deur naar het kabinet Balkenende 2 staat in ieder geval open – al zal de LPF niet zomaar naar binnen stappen! Dat heeft hij premier Balkenende ondubbelzinnig duidelijk gemaakt. De LPF wil gevráágd worden. Herben glimlacht. Ja, hij had mooie, poëtische woorden gesproken in de Kamer. “Nog geen paar maanden terug was de LPF een muurbloempje met wie niemand wilde dansen. Nu is ze een aantrekkelijke verschijning geworden.” Alle journaals zonden het uit.

Herben glimt bij de gedachte. Drie ministersposten, daar gaat hij voor. En anders twee. Of desnoods één: Mat Herben… minister van Defensie!

Hij ziet zichzelf al in de Tweede Kamer, losjes uit de pols debatterend over de Joint Strike Fighter. Femke Halsema, flapperend met de oortjes terwijl hij uitweidt over de JSF die dankzij zijn vorm en speciale coating onzichtbaar is voor vijandelijke radar. “Lengte: 15.47 meter. Spanwijdte: 10.05 meter. Motor: één Pratt & Whitney JSF119-PW-611 turbofan. Snelheid: supersonisch. Bemanning: één. Verder nog iets, mevrouw Halsema. Nee? Dank u.”

Mat sluit zijn ogen. Minister Herben op werkbezoek in Bagdad, waar jongens van de luchtmobiele brigade de vrede handhaven. Samen met de Rode Baretten op patrouille. Maar wat gebeurt daar? Een hinderlaag! Ze komen onder zwaar mortiervuur te liggen! Enkele Rode Baretten schreeuwen het uit van angst, maar Mat tijgert door het woestijnzand richting vijand. Een embedded filmploeg is er niet helemaal toevallig bij. Mat grinnikt. “Vuurdoop in Bagdad‘: de reportage die de hele wereld over gaat. Met minister Herben, die in slow motion vanuit de heup het hele magazijn van zijn M16 leeg roffelt op de vijand. Shock and awe!

Mat knikkebolt, maar in zijn hoofd is het een drukte van belang. Bush kan op hem rekenen. Herben, de ijzervreter, de schrik der schurkenstaten. Mat en George-dubbel-joe in Camp David. Daar hoef je niet al te veel fantasie voor te hebben. Erewacht voor “8216;The Dutch General‘, geliefd bij zijn manschappen die hem als een van hen beschouwen. Mats hoofd gloeit ervan.

Boegeroep in de zaal. Mat schrikt op. Zijn broekzak trilt! Herben graait naar zijn gsm. Waar is dat ding? Andere zak. Beet! Mats hand beeft terwijl hij naar de woorden op de display staart: “Alle vertrouwen in LPF, verw8 u voor 8erkameroverleg. JP.”
Mat balt zijn vuist. Hij kan een vreugdekreet nauwelijks onderdrukken.

De dikke mevrouw staart hem ontzet aan. “Achttien jaar. Die smeerlap komt weg met achttien jaar.” Ze wijst naar de foto op haar schoot. “Wie deze twee lieverdjes hun baasje ontneemt, verdient de doodstraf.”
“Absoluut,” mompelt Herben snel. “Volstrekt onaanvaardbaar, zulke collateral damage.”
De vrouw wil nog iets zeggen, maar Mat is al weg. Snel naar het toilet om Jan Peter te bellen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.