Muisrazernij

Alweer toe aan uw zoveelste muis? Dan zou het wel eens kunnen dat u lijdt aan Mouse Rage, de allernieuwste internetgerelateerde aandoening. Hoe u zo’n kwaal oploopt? Waarschijnlijk heeft u te veel slecht ontworpen websites bekeken en dat brengt nu eenmaal gezondheidsrisico’s met zich mee. Voor u én voor uw muis. Wetenschappers van het Britse Social Issues Research Centre hebben het onderzocht. Zij vroegen 2500 proefpersonen informatie te zoeken op verschillende websites die allen behoorlijk wat ergernissen opwekken. De sites laden traag, tonen veel reclame, bevatten pop-ups en zijn slecht navigeerbaar. Intussen werd bij de proefpersonen hersengolven, hartslag, bloeddruk en spierspanning gemeten.

Enkele proefpersonen bleven kalm en lieten zich niet van de wijs brengen, maar bij het overgrote deel sloegen de metertjes subiet uit. Zij kregen een verhoogde hartslag, begonnen na verloop van tijd te zweten, klikten als een waanzinnige op de muis en vloekten tegen het beeldscherm. En sommigen – ja, daar zal je het hebben – sloegen met hun vuist de muis aan gruzelementen.
De conclusie van de onderzoekers: slecht ontworpen websites leiden tot stress en veroorzaken boosheid. En de aanbeveling: bezoek alleen websites die weinig irritaties opleveren. Ja, mijn idee. Maar om te weten of een website irriteert, zul je ‘m toch eerst moeten bezoeken.

Internetters van het eerste uur denken bij al deze Mouse Rage direct terug aan die andere internetgerelateerde aandoening: Computer Rage. In 1998 was het met een bewakingscamera geschoten filmpje Bad Day at the Office ongekend populair. We zien hoe een aan Computer Rage lijdende werknemer zijn pc finaal aan gort slaat. Meest opmerkelijk aan de beelden: alles gaat aan puin, behalve de muis. Hallo, hoe kan dat? Misschien willen de heren van het Britse Social Issues Research Centre daar ook eens waardeloos onderzoekje aan wijden?

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!