Iedereen is creatief


Goed dat je aan deze cursus bent begonnen! Het is namelijk een fabeltje dat creativiteit een uitzonderlijk talent is. Of überhaupt een talent.


Dat mogen schrijvers, bloggers en columnisten hun lezers altijd graag doen geloven; dat zij de uitverkorenen zijn. Elke ochtend staan ze in hun kamerjas op het balkon, met een bel cognac in de hand, wachtend op de goddelijke inspiratie die natuurlijk altijd als vanzelf komt.


Door al dat gepoch van ‘uitverkorenen’ denken we vaak dat ideeën ons vinden. Als engeltjes die plots op je schouder landen.


Wat een onzin. Houd toch op over die zogenaamde hulp uit de kosmos!


Creativiteit komt nooit ‘zomaar’. Je moet er naar op zoek, want niets gaat vanzelf. Wat ik je in deze cursus ga leren, is een methode. Een methode voor het produceren van ideeën. Vijf stappen die je bewust maken van de manier waarop jouw creatieve proces verloopt – dus hoe je ideeën genereert – én die antwoord geven op de vraag: wat maakt jou creatiever?


Ik heb het bewijs van deze aanpak tientallen, zo niet honderden keren in de praktijk gezien. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij columnisten en bloggers die ik de afgelopen zeventien jaar coachte. Het opent je creatieve potentieel.


Hoe vaak heb ik cursisten horen mompelen: “ik heb geen greintje creativiteit in me.”


Misschien denk jij dat ook wel van jezelf.


Maar als ik vervolgens met jou door de Albert Heijn loop, zie ik wel hoe jij de snelst mogelijke route door de supermarkt hebt uitgedokterd. En terwijl jij je karretje vol gooit, vertel je me tussen neus en lippen ook nog even hoe je je werkgever zo gek hebt gekregen dat hij je tóch die salarisverhoging gaf.


Allemaal creativiteit!


Maar waarom beweren hele volksstammen dan dat zij níét creatief zijn?


Vaak vraag ik aan cursisten die klagen dat zij niet creatief zijn, om het woord ‘creatief’ eens te vervangen door het woord ’nieuwsgierig’. Gewoon om hen duidelijk te maken hoe mal de bewering dat je niet creatief bent, eigenlijk is. Want:


Creativiteit begint met nieuwsgierigheid.


Eigenlijk is het heel simpel: als je leeft, ben je een creatief persoon. Gewoon, omdat creativiteit net zo min een talent is als nieuwsgierigheid.


De gedachte dat je niet creatief bent en nooit op ideeën komt, is absolute onzin, en zit écht tussen je oren! Wanneer je deze cursus hebt doorlopen, zul je daar net zo over denken!

Hieronder zie je je voortgang. Klik op het driehoekje voor een overzicht.

Je moet ingelogd zijn om je cursus voortgang te zien.