De persoonlijkheid van de columnist


De persoonlijkheid van de columnist zit niet alleen in zijn onderwerpskeuze, zijn standpunt of invalshoek. Nee, die persoonlijkheid zit vooral in zijn schrijversoog. De manier waarop hij naar de wereld kijkt.


Goede columnisten zijn grootmeesters in het observeren. Ze worden vaak geroemd vanwege hun oog voor detail. Hun blik op de wereld maakt hen uniek. Lezers zijn gek op hun rake omschrijvingen, hun scherpe observaties en hun karakteristieke redeneringen.


Je kunt zeggen dat er globaal gesproken twee ‚soorten’ columnisten zijn:


1. Columnisten die de column al helemaal in het hoofd hebben, voordat ze gaan schrijven. Zij weten van tevoren precies wat het onderwerp wordt, in welke vorm ze dat onderwerp gaan gieten, vanuit welke invalshoek ze het onderwerp gaan benaderen én welke boodschap ze voor de lezer in petto hebben. Zij plannen alles voorafgaand aan het schrijven. Meestal in hun hoofd. Pas daarna zetten zij zich achter de tekstverwerker.


2. Columnisten die hun column pas vorm en inhoud geven tijdens het schrijven zelf. Zij vertrouwen meer op hun intuïtie. Bij hen kan het gebeuren dat een column tijdens het schrijven een compleet eigen weg kiest.


Dit betekent niet dat beide ‚soorten’ columnisten niet alle fasen doorlopen die in deze cursus worden besproken. Ze doen het alleen in een andere volgorde. Deze cursus is daarom ook geen dogmatisch stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe je het moet doen.


Zoals alle andere columnisten ben ook ik soms een columnist van het type 1 en soms een columnist van het type 2. Het is maar net hoe de wind staat. Dat zal jij ook merken als je veel schrijft. Allebei de types zijn goed. Hooguit kun je stellen dat columnisten van het type 1 hun column sneller hebben geschreven. Maar… daar is dan wel vaak heel veel denkwerk aan vooraf gegaan.


Een column schrijven is: van de chaos in je hoofd naar de eenvoud op papier.


Het is zinnen uitproberen om te zien wat ze kunnen betekenen. Elke column is een puzzel. Er is niet één manier om die puzzel op te lossen; er zijn er talloze. Waarschijnlijk net zoveel als er columnisten zijn.


Kom, we gaan aan de slag!

Hieronder zie je je voortgang. Klik op het driehoekje voor een overzicht.
Je moet ingelogd zijn om je cursus voortgang te zien.