Een minderheidskabinet is hard werken

Zondagochtend. Het is kil in de kerk. Mark Rutte heeft zijn ogen gesloten. Kin op de borst en de handen gevouwen in de schoot. Voor het eerst in zijn leven, maar nood breekt nu eenmaal wet.

Sinds de SGP een sleutelrol heeft in de Nederlandse politiek, is het onverstandig een uitnodiging van Kees van der Staaij in de wind te slaan. Vooral de manier waarop: “gedoogsteun bespreek ik graag met u, direct na afloop van de kerkdienst.” Dan heb je als premier aan een half woord voldoende.

Een uur lang ten prooi aan verveling. Rutte doet voorzichtig één oog open. Hij loert opzij. Daar zit ie, direct naast hem; Kees van der Staaij, in zijn sobere donkere dracht. Hij sabbelt op een pepermuntje. Voorzichtig kijkt Mark op zijn horloge. Nog vijftig minuten, dan is de kerkdienst ten einde. Auw! Hij schrikt van een por in zijn zij. Het is Van der Staaij. De SGP-fractievoorzitter kijkt hem verbolgen aan. “In de hemel zijn geen horloges, maar enkel de gong van het Laatste Oordeel.” Oei! Rutte herpakt zich snel. Nu vooral ernstig kijken, concentreren en de wenkbrauwen fronsen.

De stem van de predikant galmt. Hij spreekt van de vrouw, geschapen uit de rib van de man. Door haar toedoen zijn de mannenbroeders uit het paradijs verbannen. Rutte hoort Van der Staaij sissen. “Vrouwen!” De SGP-fractievoorzitter spuugt het woord uit, alsof er een haartje tussen zijn tanden zit. Hij buigt zich naar Rutte. In zijn ogen smeult de gloed van het grote gelijk. “Wij van de SGP stemmen altijd tégen vrouwen in de politiek. Niet omdat we iets tegen hen hebben, maar louter vanwege Bijbelse gronden.” Van der Staaij neemt een volgend pepermuntje. “Maar verder is iedereen natuurlijk gelijk.”

Tijd voor gezang. Daar gaat de organist, vol op het kerkorgel. “Eens als de bazuinen klinken,” fluistert Van der Staaij opgewonden, “mijn lievelingsnummer!” Rutte steekt snel een duim omhoog. “Ook één van mijn favorieten!” Hij probeert er blij bij te kijken. Van der Staaij legt een hand op zijn schouder. “U mag meezingen.” Dat laat onze premier zich geen twee keer zeggen. Hij zet met verve in. Nee, aan hem zal het niet liggen, want als geen ander weet hij: een minderheidskabinet is nu eenmaal hard werken.

16 reacties op “Een minderheidskabinet is hard werken”

 1. Zeg, dat pepermuntje is toch wel een Wilhelmina pepermuntje hè?
  En denk je echt dat een kerkdienst bij de heren uit de SGP hoek slechts een uur duurt?

 2. Luuk Koelman

  @ Saskia
  Ja, daar ging ik in al mijn onnozelheid vanuit. Maar je kunt de column gelukkig ook zo lezen dat de kerkdienst 1 uur en 50 minuten duurt. (-;

  Het schijnt ook heel erg te zijn in mijn column, zo laat een mannenbroeder mij weten, dat ‘Eens als de bezuinen klinken’ geen psalm is. Kees en zijn vrinden zingen enkel psalmen.

 3. zandkorreltje

  “gedoogsteun bespreek ik graag met u, direct na afloop van de kerkdienst.”
  Dat dacht je… op zondag wordt niets anders besproken dan de dienst van vanochtend en het gebakje bij de koffie…
  En het lied “Eens als de bazuinen klinken,” wordt NIET in de kerk van van der Staaij gezongen hoor! Alleen psalmen!! Niet ritmisch, dus op hele noten!!!

 4. Ton 1.0

  Heerlijk al mag het wat mij betreft nog Scherperrrrr. Over het hiernamaal kunnen en maken ze je van alles wijs. Lekker makkelijk ook, er is er nog geen één van teruggekomen om te vertellen dat er geen zak van waar is!

  Wees gegroet,
  een Ongelovige Thomas

 5. Alleen jammer dat ze in de kerk van Van der Staaij van z’n levensdagen nooit “Eens als de bazuinen klinken” zullen horen. Dat is namelijk een lichtzinnig lied uit het Nieuwe Liedboek 1973 en dat past niet in de eredienst, alwaar uitsluitend het Geneefs psalter 1773 ten gehore gebracht zal worden. Hoewel, echter, niettegenstaande overmits de organisten in de kerk van Van der Staaij zich wekelijk schuldig maken aan het spelen van gezangen (let op de uitspraak waar walging uit klinkt) in het voorspel op het orgel. Het liefst zo veel mogelijk gezangen (uitspraak) verhaspelt, muziektechnisch verkeerd aan elkaar geplakt, loeihard, vette septiemen, vooral duidelijk sneller en ritmisch, maar zodra de echter psalm begint: terugschakelen naar tergend langzaam en op ‘heele nooten’….. En uiteraard in hun taalgebruik in de kerk vooral en nadrukkelijk nog ouderwetse verbuigings-ennen achter de woorden plakken…..

 6. @Luuk #2: Dat was ik dan weer effe kwijt. Heb het vast verdrongen 😉

 7. “Hij spreekt van de vrouw, geschapen uit de rib van de man.” Hmmm, matige predikant… Adam is geschapen, en vervolgens heeft God een stukje Adam geleend en heeft daarmee de vrouw geboetseerd. Waar men met jiddische gein dus kan vaststellen: a) De vrouw is gerecycled uit een man b) Uit gestolen goed kan nooit iets goeds voortkomen.

 8. Luuk Koelman

  @ Jaap

  Ja Jaap, als columnist mag je dat allemaal zomaar doen. Het is toch wat hè.

  By the way; volgens Wilders is de Islam geen godsdienst. Alleen al daar gaat je vergelijking mank.

 9. zandkorreltje

  Er is ook nog nooit iemand teruggekomen die vertelde wat er dan WEL waar is. Te druk met de 70 maagden zeker

 10. Garfield007

  Nee ik weet wel zeker dat een kerkdienst bij de aanhangers van de sgp minimaal anderhalf uur duurt als het niet langer is.
  Ten tweede zingen ze al alleen Psalmen en dan het liefst onberijmd met een tempo waar je in de tussentijd twee pepermuntjes op kan sabbelen.

 11. Grappig is dat hé: in het kader van tolerantie wordt het christelijk geloof graag zo zwart mogelijk gemaakt (terwijl daar ook nogal behoorlijk wat nuanceringen in zitten), terwijl iemand die in dezelfde bewoordingen over moslims spreekt of schrijft (denk aan Wilders) hier door dezelfde Koelman structureel op wordt aangevallen. Over vooroordelen gesproken…

 12. bert van delft

  Eigenlijk is het, voor de democratie, best wel goed dat er een minderheids regering is met brede gedoog steun.
  Niet dat we er op wachten om qua vrijheden terug te gaan naar 1830 of daaromtrent maar voor de democratie is het een goede zaak.

  Voor iedereen die nog even snel een abortus nodig heeft, op een zelf gekozen moment menswaardig de pijp aan Maarten wil geven of op zondag wil winkelen/fietsen/lol maken: opschieten nu kan het nog maar zodra wetswijzigingen naar de 1e kamer gaan is het waarschijnlijk uit met de verworvenheden.

 13. Malle pietje

  @Jaap

  Wie zich debiel gedraagt en in de publiciteit komt, ja die loopt het risico op de korrel genomen te worden door een columnist….zo zit de wereld in mekaar….En wat dat betreft hebben columnisten ruime keus: het bedrijfsleven de politiek…daar lopen heel veel publieksgeile debielen rond (of beledig ik nu de debielen?)

 14. Goed teken dat je niet op de hoogte was van het gezang als de lengte van de mis, Luuk ; ) (Wie had ooit gedacht dat ik dat zou leren, en dan op Koelman.com)

 15. Luuk Koelman

  @ CiNNeR
  Van waanzin kun je maar het best zo weinig mogelijk verstand hebben.

 16. @Luuk
  Doe mijn best maar soms ontkom je er – zelfs in de commentaren bij Luuk Koelman – niet aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top