Mijn vaderland: nieuwe Nederlandse Volkslied

Hoempapa-muziek op de radio. Is het weer carnaval? Nee, het is het ‘nieuwe Nederlandse Volkslied’, vertolkt door Frans Bauer. Het nummer heet ‘Mijn vaderland’ en kreeg 27,8 procent van de stemmen tijdens de verkiezing van ‘Het Nieuwe Volkslied’. Zelden zo’n gênante tv-show gezien. Er kon gekozen worden uit zeven liedjes. Op de derde plaats eindigde het nummer ‘Dikke Lul, Drie Bier’ – dat niveau dus.

Wat is er mis met ons huidige volkslied? Volgens de VPRO, die de show samen met Endemol organiseerde, is het Wilhelmus niet meer van deze tijd. Dat klopt, en zo hoort het ook. Geen enkel volkslied is van deze tijd. Sterker nog, het Wilhelmus is meer dan vierhonderd jaar oud en daarmee het oudste volkslied ter wereld. Een reden te meer voor gepaste trots. Trouwens, waarom moet iets dat oud is nu per se in een modern jasje? Je haalt toch ook niet de foto van je overgrootmoeder uit het familiealbum om haar met Photoshop van prompte borsten en opgeblazen lippen te voorzien?

Er is helemaal niets mis met het Wilhelmus. Vijftien coupletten telt dit prachtige geuzenlied waarin verhaald wordt over onze roots, over hoe Nederland ooit ontstond. Want hadden we de Tachtigjarige Oorlog verloren, dan had Nederland nooit bestaan. Waren we nu een provincie van Spanje geweest, het land dat in 1988 Europees kampioen werd dankzij die wonderschone goal van de sympathieke Spanjaard Van Basten.

Trouwens, nergens in het Wilhemus staat dat wij van ‘Duitschen bloed’ zijn. We zijn van ‘Dietsen bloed’. Dat is afgeleid van het Nederdiets, oftewel het Nederlands. Denk maar aan het Engelse woord ‘Dutch’ dat is afgeleid van ‘Diets’.

Maar bovenal: waarom in godsnaam Frans Bauer? Kan die stotteraar met dat kopstemmetje van hem, niet van ons volkslied afblijven? Alleen al de gedachte dat heel Nederland op 4 mei, tijdens dodenherdenking, tegen dat schaterende hoofd van hem moet aankijken. Frans in polonaise over de Waalsdorpervlakte, een horde fans achter hem aan. Dieper kun je als natie niet zakken.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?