Michiel Smit: de grootste neo-nazi?

Sinds Erik O. (u weet wel, de eerste Nederlandse militair sinds Srebrenica die eindelijk eens durfde te schieten) is vrijgesproken, heeft het Openbaar Ministerie tijd over. Tijd die zinvol wordt besteed aan de vervolging van Haitske van de Linde, de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Haitske noemde eind 2002 Michiel Smit, raadslid te Rotterdam en voorman van Nieuw-Rechts “de grootste neo-nazi uit de Nederlandse politiek”. Dat deed ze in het programma van Barend & Van Dorp. Na de uitzending deed Smit aangifte en het Openbaar Ministerie gaat nu over tot vervolging.

En terecht. Want je kunt veel over Michiel Smit zeggen, maar niet dat hij “de grootste neo-nazi uit de Nederlandse politiek” is. Oké, Smit mag naar verluidt graag oneliners bezigen als ‘er is een ding erger dan een neger, en dat is een blanke neger’. En op internet circuleren foto’s waarop hij zwaar in de olie aan het bier zit met extreem-rechtse jongeren. Achter hem hangt een grote vlag met daarop een Keltisch kruis en de leuze White Pride Worldwide. Verder zien we een Duitse staalhelm met hakenkruis. Op een volgende foto ligt Michiel moederziel alleen op een bankje zijn roes uit te slapen.

Allemaal tamelijk sneue kiekjes die één ding aantonen: ls Michiel Smit al een neo-nazi is, dan is hij zeker niet de grootste van Nederland. Ik heb zelfs stellig de indruk dat Smit pas de grootste neo-nazi van Nederland is als hij de enige is.
Bovendien hebben neo-nazi’s, zo is genoegzaam bekend, slechts één politiek item. Meestal zoiets als Ausländer Raus. Maar voor Smit en zijn Nieuw Rechts geldt dat niet. Zij hebben bijvoorbeeld ook een mening over ons nationale faunabeleid, getuige een column die Smit deze week op de website van Nieuw Rechts publiceerde.

In dit cursiefje maakt hij zich druk over de opmars van de Nijlgans in ons land. Deze allochtone gans, zo leert Smits ons, is afkomstig uit het Nijldal ten zuiden van de Sahara in Afrika. Een agressieve gans die vooral in Brabant zomaar broedplaatsen afpakt van onze eigen, autochtone ganzen. En dat niet alleen, zo waarschuwt de voorman van Nieuw Rechts ons: “gras dat wordt gezaaid voor uw tuin wordt helemaal kapot gepikt door de Nijlganzen.” Gelukkig zijn er jagers die “goed werk leveren” en deze klaplopers uit het oosten zonder pardon uit de lucht schieten, want “de Nijlgans hoort hier niet thuis, maar in het Nijldal.”

Zo komt Nieuw Rechts als enige Nederlandse politieke partij op voor onze eigen gevleugelde vrienden, zoals daar zijn de aalscholver, de bosuil en de fuut. Mijn steun heeft hij. Daarom zeg ik: eruit met die illegale ganzen! Raus! Hoeveel zijn het er eigenlijk? Naderen we al de 26.000? En denk maar niet dat de Nederlandse overheid serieus optreedt tegen deze gevleugelde gelukszoekers. Wist u bijvoorbeeld dat Nijlganzen binnen de bebouwde kom makkelijk vliegsnelheden behalen van 95 kilometer per uur? En dat terwijl u en ik, als we eens per ongeluk vijf kilometer te hard rijden, subiet op de bon worden geslingerd. Dat is toch niet normaal? Michiel Smit heeft groot gelijk. In wat voor bananenrepubliek leven we eigenlijk?

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.