Meten met twee maten bij politici

Kent u Guusje ter Horst? Guusje is onze minister van Binnenlandse Zaken. Zij kreeg laatst een naheffing van de belastingdienst. In haar vorige baan als burgemeester van Nijmegen (van 2001 tot 2006) had Guusje haar dienstauto voor privédoeleinden gebruikt. Dat kwam haar op een naheffing van 65.000 euro te staan.

Gaat Ter Horst nu betalen? Nee, dat doet de gemeente Nijmegen voor haar. De reden: Guusje was niet op de hoogte van de regels. Inderdaad, waar iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen, geldt dat blijkbaar niet voor politici.

Absolute kampioen ‘ik weet van niets‘ is Eveline Herfkens. Zij was minister van Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet Kok. In 2002 kreeg ze een baantje toegeschoven als functionaris bij de Verenigde Naties in New York. Omdat een doorsnee flatje in de Big Apple te klein is voor een vrouw van haar statuur, kreeg Eveline bovenop haar maandsalaris van 18.000 dollar een extraatje van 7.000 dollar per maand. Deze ‘huursubsidie’ werd haar aangeboden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sindsdien woont Eveline op stand in een luxe appartement in Manhattan.

Maar nu komt het: volgens regels van de VN mag Eveline helemaal geen giften aannemen uit haar moederland. Of ze daarom zo vriendelijk wil zijn het geld (inmiddels opgelopen tot 2 ton euro) terug te geven aan Buitenlandse Zaken.

Maar Eveline peinst er niet over. Terugbetalen staat voor haar gelijk aan schuld bekennen, terwijl ze hooguit niet op de hoogte was van de regelgeving. “Het geld is mij aangeboden door Buitenlandse Zaken en ik wist niet dat het niet mocht”. Ze komt er mee weg, want terugvordering van die twee ton schijnt juridisch gezien behoorlijk lastig te zijn. Dat argument hoor ik nu nooit wanneer een instantie ten onrechte geld op mijn rekening stort. Dan is het terugbetalen, of anders wordt er beslag gelegd.

Kwijtschelding op basis van onwetendheid. Heerlijk, die arrogantie van de macht. Waar zou die negatieve beeldvorming rondom politici toch vandaan komen? In Den Haag hebben ze geen flauw idee. Ook een vorm van onwetendheid.

7 reacties op “Meten met twee maten bij politici”

 1. vuile zakkenvullers,de zgn nette mensen,dat wijf van herfkens moesten ze vieren delen,in china krij je hier voor de doodstraf.

 2. JItze van der Meer

  Neerlands recht is duur en slecht.

  De grote jongens en meisjes mogen ongestraft hun zakken vullen en de oudere werkloze wordt op zijn uitkering gekort, omdat hij een week geen adres heeft gevonden om iemand lastig te vallen met zinloze sollicitaties.

  Je bass oplichten mag ook in het bedrijfsleven, als je het maar via een “stroman” doet.
  Zie de betonbazen van de NCD groep.

 3. Iedere Nederlander die ook maar een beetje op de hoogte is weet toch dat je met een auto van het werk hooguit naar de supermarkt kan rijden zonder te moeten bijbetalen. En die ministers vullen met zo’n riant salaris echt niet zelf in onwetendheid hun belastingformulier in. Dat laten ze doen door een mannetje die precies weet welke regels hij moet negeren. Waarom hebben die bewindvoerders eigenlijk een heel cordon aan ambtenaren om zich heen staan. Die gasten zouden zoiets moeten weten, en daarom ook voor het gerecht komen wegens medeplichtigheid. Ontwikkelingssamenwerking? Ja, ze werken samen om hun financiële positie te ontwikkelen!

 4. In een woord; “BAH”.
  Ik werd door 2 torren verbaliseerd omdat ik “fout”
  geparkeerd stond.
  Waarom? Deze plek, een onderdeel van onze niet in gebruik zijnde markthal, was ook onderdeel van het plein. Dit plein was in zijn geheel parkeerzone. Dus ik stond buiten de parkeervakken.
  Boete; 48 euro ! Ik diende dat te weten !

 5. Howardmundus

  Het zijn stuk voor stuk oplichters………Onder het momvan : Ich habe es nicht……….

 6. Denk dan ook eens een keertje na als je in het stemhokje staat !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top