Meten met twee maten bij politici

Kent u Guusje ter Horst? Guusje is onze minister van Binnenlandse Zaken. Zij kreeg laatst een naheffing van de belastingdienst. In haar vorige baan als burgemeester van Nijmegen (van 2001 tot 2006) had Guusje haar dienstauto voor privédoeleinden gebruikt. Dat kwam haar op een naheffing van 65.000 euro te staan.

Gaat Ter Horst nu betalen? Nee, dat doet de gemeente Nijmegen voor haar. De reden: Guusje was niet op de hoogte van de regels. Inderdaad, waar iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen, geldt dat blijkbaar niet voor politici.

Absolute kampioen ‘ik weet van niets‘ is Eveline Herfkens. Zij was minister van Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet Kok. In 2002 kreeg ze een baantje toegeschoven als functionaris bij de Verenigde Naties in New York. Omdat een doorsnee flatje in de Big Apple te klein is voor een vrouw van haar statuur, kreeg Eveline bovenop haar maandsalaris van 18.000 dollar een extraatje van 7.000 dollar per maand. Deze ‘huursubsidie’ werd haar aangeboden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sindsdien woont Eveline op stand in een luxe appartement in Manhattan.

Maar nu komt het: volgens regels van de VN mag Eveline helemaal geen giften aannemen uit haar moederland. Of ze daarom zo vriendelijk wil zijn het geld (inmiddels opgelopen tot 2 ton euro) terug te geven aan Buitenlandse Zaken.

Maar Eveline peinst er niet over. Terugbetalen staat voor haar gelijk aan schuld bekennen, terwijl ze hooguit niet op de hoogte was van de regelgeving. “Het geld is mij aangeboden door Buitenlandse Zaken en ik wist niet dat het niet mocht”. Ze komt er mee weg, want terugvordering van die twee ton schijnt juridisch gezien behoorlijk lastig te zijn. Dat argument hoor ik nu nooit wanneer een instantie ten onrechte geld op mijn rekening stort. Dan is het terugbetalen, of anders wordt er beslag gelegd.

Kwijtschelding op basis van onwetendheid. Heerlijk, die arrogantie van de macht. Waar zou die negatieve beeldvorming rondom politici toch vandaan komen? In Den Haag hebben ze geen flauw idee. Ook een vorm van onwetendheid.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.