Met oom agent naar Spanje

‘En dat van onze belastingcenten!’ De reacties op internet zijn even voorspelbaar als altijd. Waar gaat het over: twee agenten uit het Limburgse Tegelen zijn samen met enkele Marokkaanse probleemjongeren naar de Spaanse Costa Brava gegaan. In een busje, op vakantie.

De reden: er werden politiewagens vernield. In dagblad De Limburger vertelt jeugdagent Hendriks dat het sinds de vakantie een stuk rustiger is in Tegelen. Er worden geen politiewagens meer gemolesteerd. Dat komt volgens Hendriks omdat de relschoppertjes hem en zijn collega “op een ander niveau” hebben leren kennen, daar aan de Spaanse kust. “We waren er niet als agent, maar als mens”.

Zo zie ik het graag. Mijn vader hanteerde deze strategie ook altijd wanneer mijn zus met een fout, maar o zo spannend vriendje thuiskwam. Binnen de kortste keren waren hij en die jongen de beste maatjes. Samen vissen, samen aan brommers sleutelen en samen een pilsje pakken. Kwam het vriendje een weekend logeren, ging mijn vader met hem naar de motorcross. En wanneer de jongen weer naar huis was, hield pa niet op de loftrompet over hem af te steken. Ja, daar had mijn zus toch echt de man van haar leven getroffen, de schoonzoon van zijn dromen.

Waarop mijn zus een eind aan de verkering maakte en pa gniffelend weer achter zijn krant dook. De klus (“ik prijs hem het huis uit”) was geklaard.

Dat moet ook de aanpak zijn geweest van jeugdagent Hendriks. Ik heb hem gebeld en hij bevestigt mijn vermoeden – al zijn ze daar in Tegelen niet zo soft als mijn pa. De twee leiders van het groepje, Achmed en Ali, zijn in Spanje vakkundig kaltgestellt. De afspraak is als volgt: wanneer ze in hun oude gedrag terugvallen, worden de in het geniep genomen vakantiefoto’s op GeenStijl geplaatst. Zoals dat kiekje waarop Hendriks smachtend in de camera kijkt terwijl hij de rug van Achmed insmeert. Of die andere foto, uit de tattooshop. Hendriks steekt lachend beide duimen omhoog terwijl Achmed op zijn buik zijn roes ligt uit te slapen. De levensgrote tekst die net op zijn rug is getatoeëerd (‘PLEASE FUCK MY SISTER’), is – Hendriks geeft het toe – geheel bekostigd van onze belastingcenten.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!