Voetballes: met de punt naar achteren

HOL-LAND! KAM-PI-OE-NEN! Lekker zeg, zo’n pilsje. Ja, effe indrinken, want morgen spelen we tegen Spanje. Krijgen we voetballes. Overleven we niet, ik zeg het je. Dus proost makker, geniet er maar van, zolang als het duurt. Spanje verliezen we, Australië winnen we heel moeizaam met 1 – 0, echt zo’n klotepot, en tegen Chili wordt het een bloedeloos 0 – 0. Dus of we die eerste ronde doorkomen, ik weet het niet. Maar het doet er ook niet toe. Want daarna worden we er door Brazilië uit geknikkerd.

Ach, eigenlijk is het WK altijd kut. En nu helemaal. Kijk dan naar de wereldranglijst. We staan vijftiende. En iedereen maar denken dat wij straks met de cup staan te zwaaien. Man, die achterhoede gaat ons de kop kosten. Wat een B-elftal is het toch. Met de B van brandhout. Was ik bondscoach, ik zou zeggen: dan maar strijdend ten onder. De dood of de gladiolen! Maar wat doet Van Gaal? Goddomme. Hij gaat met de punt naar achteren spelen. Hoezo met de punt naar achteren? Dat is toch de verkeerde kant op? Voetbal is oorlog, en oorlog voer je met de punt naar voren. De bajonet op je geweer moet richting de vijand wijzen. Ja toch? Niet dan? Heeft die Van Gaal soms niet in militaire dienst gezeten?

De punt naar achteren. Dat zou je eens tegen een darter moeten zeggen: gooi maar met de punt naar achteren. Echt hè. Misschien wil Hans Kraay jr. meneer Van Gaal eens vragen: „waarom heeft een reiger zijn snavel aan de voorkant van zijn kop zitten, en niet aan de achterkant?” Ik zal je het antwoord geven. Omdat met de punt naar achteren niet werkt! Jezus man, ben ik nu degene die zo slim is, of is Van Gaal nou zo dom? Hoe heeft die gast zijn kinderen ooit leren tekenen? „Nee, niet met de punt van je kleurpotlood op het papier. Dat doe je precies fout. Altijd met de punt naar achteren. Pas wel op voor je oog.”

De tyfus, ik ben er nu al ziek van. Dit wordt he-le-maal niks. En dan die slogan op de spelersbus: „echte mannen dragen oranje.” Dat gaat dus over het juichpak van Roy Donders hè. Hoezo echte mannen? Die Donders is homo, een bruinwerker. Hij is van de verkeerde kant. En de verkeerde kant op spelen, dat is met de punt naar achteren, dat heb ik je net uitgelegd. Dus hoe moeilijk kan het zijn? Ach, was ik maar bondscoach. Echt hè, ik deed het tien keer beter. Zeg, doe mij een pilsje. Nu het nog kan. HOL-LAND! KAM-PI-OE-NEN!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!