Meneer de malloot met zijn waxinelichthouder

Landgenoten. Wat begon als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama dat ons allen diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben. Een 625 gram wegende waxinelichthouder, pardoes geworpen tegen het rechterportier van mijn Gouden Koets.

Nu, zes maanden na dato, kamp ikzelf, en met mij mijn gehele familie, nog steeds met de naweeën van deze zeer ingrijpende gebeurtenis. Godzijdank is de Gouden Koets gepantserd, maar dat kon niet voorkomen dat er nu een lelijke kras op het deurtje zit. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Temeer omdat de dader, de 30-jarige Erwin L., de meest afschuwelijke verwensingen riep, zoals “nazi’s” en “oplichters.” Onbegrijpelijk.

Daarom is het voor mij een troost te mogen ervaren hoe het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en het Pieter Baan Centrum de handen ineen sloegen. Dit in oprechter trouw aan de monarchie en in naam van Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden.

Dat ben ik dus.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt meneer ervan dat hij de Gouden Koets heeft vernield en de intentie had de koninklijke familie zwaar te mishandelen. Daarnaast is hem “feitelijke aanranding van de koningin, de kroonprins en zijn vrouw” ten laste gelegd. Dat zal de onverlaat leren. Meneer zat zes maanden lang in het cachot, alvorens hij deze week werd overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt hij zeven weken lang geobserveerd.

Eind april, ik hoop de dag vóór Koninginnedag, zal het definitieve besluit vallen. Is meneer de malloot ontoerekeningsvatbaar of niet? Een psycholoog en een psychiater, die hem respectievelijk vijf minuten en een klein uur spraken, vinden in ieder geval van wel. De rechtbank heeft al laten doorschemeren TBS te overwegen.

Landgenoten. Met een beetje geluk komt die schooier nooit meer vrij. Ik verheug mij nu al op dit bijzondere Koninginnedag-cadeau. Dat maakt het kijken naar al dat kantklossen en koekhappen een stuk draaglijker. Wat zegt u? Zal het zo’n vaart niet lopen met iemand die uit protest tegen de monarchie een theelichtje gooit? Moet u eens opletten wie er hier aan de touwtjes trekt. Of dacht u soms dat het toeval is dat mijn portret in iedere rechtszaal in Nederland hangt?

17 reacties op “Meneer de malloot met zijn waxinelichthouder”

 1. bert van delft

  Scherp zoals alleen een diep in de huid krassende pen scherp kan zijn!
  Het is werkelijk van de zotte dat deze “aanslagpleger” op deze manier aangepakt wordt terwijl daders van echte aanslagen op echte mensen (lees: een buschauffeur half dood schoppen omdat het kan/zijn gezicht je niet aanstaat/je niet wilt betalen) er met een uurtje of 20 schoffelen vanaf komen.

  Juist die daders zouden baar kunnen hebben bij een (langdurige) behandeling van de psyche. Daar heeft de rest van de inwoners ook iets aan.

  Bea hangt in iedere rechtzaal om je te laten weten dat als je aan haar of haar familie komt jij ook hangt. Het liefst in donker hoekje zodat de echte mensen je al snel weer vergeten zijn.

 2. iedereen is gelijk, maar sommigen zijn veel gelijker dan anderen?

  als je zo’n waxinelichthouder naar een bus gooit krijg je hooguit een boze blik en schreeuw van de buschauffeur…

 3. Hieper De Piep Hoera, leve de Koningin !!

  Ik ga graag bij Bea op de thee visite,
  neem dan zelf gebakken koekjes mee.
  En de thee gaat in een ‘goedgekeurde B.V.D.
  thermoskan’, lekker veilig.

  Oranje Boven !!
  Hoera Hoera Hoera !!

 4. Laatste nieuws “dader” moet met spoed naar het ziekenhuis:
  heeft zich vertild aan het enorme gewicht van het gegooide theelichtje houdertje…vermoedelijk een rug blessure!!

 5. De reageerders hier lijken niet te willen begrijpen dat er een verschil is tussen een buschauffeur en de koningin. De vergelijking die Bert maakt met een buschauffeur trappen is niet compleet, er moet in dit geval ook gekeken worden naar de maatschappelijke impact van de daad. Als straks iedereen die een beetje boos of in de war is waxinelichthouders naar staatshoofden gaat werpen dan is het hek van de dam. Respect voor het koningshuis is essentieel voor haar bestaansrecht.

  Kijk bijvoorbeeld ook naar de schoen die Bush naar zijn hoofd geslingerd kreeg: in dat geval had de werper beduidend minder problemen gehad (hij is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf) als de ontvangende partij buschauffeur in plaats van president van de Verenigde Staten geweest was.

  Je moet dan ook een heel wat hogere drempel over om de koningin te bekogelen dan dat je met je dronken kop een buschauffeur belaagt. Het is een indicatie van hoe ver iemand bereid is te gaan en daar moet je dus zeker niet te licht mee omgaan.

  Dat alles terzijde vind ik het wel weer een mooi geschreven column Luuk 😉

 6. Hij had beter Beatrix tegen een waxinelichthouder kunnen gooien.

  -veel voor alle Oranjes zolang deze vuistdiep in bijna alle smerige ‘wereldzaken’ zitten. Er kleven heel wat ‘bloed, zweet en tranen’ aan de acties van de afgelopen eeuwen van ‘onze Oranjes’.

 7. bert van delft

  [Q]0Respect voor het koningshuis is essentieel voor haar bestaansrecht[/Q]

  Ik kan slechts concluderen dat het koningshuis dus geen bestaansrecht (meer) heeft.

  Misschien is het zelfs wel zo dat er nu keihard gestraft wordt omdat het falen van de beveiliging is aangetoond.
  Daar heeft de overheid het niet zo erg mee, gewezen worden op haar feilbaarheid en tekortkomingen.

 8. Het verschil tussen een buschauffeur en de koningin is dat de eerste voor een naar verhouding schamele beloning iedere werkdag het risico loopt gewond te raken en de tweede voor een naar verhouding veel te hoge beloning niet eens de verantwoordelijkheid heeft voor haar doen en laten en uitspraken.
  (Behalve met de Kerst, dan leest zij ons even de les, maar dit ter zijde)

 9. Bas Koning

  De grondwet is in 1983 gewijzigd. Voor die tijd, moest je ‘wettige nakomeling’ zijn van Willem-1, om legaal op de troon te zitten. Bea klom in 1980 op de troon. Sinds 1983 is de term ‘wettige nakomeling’ op slinkse wijze verandert in ‘wettige opvolger’. Een schijnbaar miniem verschil, maar het betekend dat Wim-Lex totaal niet meer hoeft aan te tonen dat ie wettige nakomeling is van ons eerste ongekozen staatshoofd – Hetgeen zijn moeder nog WEL moest.

  Maar heeft ze dat ook gedaan? Willem’s graf staat er leuk bij, een haar uit de kam van de majesteit doet geen centje pijn, waarom toont ze niet aan, dat ze, zoals ze claimt, legaal op de troon zit, door een dna-proefje te doen?

  Omdat ze geen wettige nakomeling IS, misschien? Omdat ze illegaal op de troon zit?

  Herstel de democratie, weg met het ongekozen staatshoofd!

  In een land waar gelijkheid is, kan niemand koningin zijn

  Zolang de majesteit geen belasting hoeft te betalen, hoef ik dat ook niet. Wij zijn toch allemaal gelijk? (proest)

 10. van aken sr

  Opheffen dit geldverslindende apparaat. Zij betalen geen belasting, doen en laten wat ze willen, achterkamertjes politiek om Wilders te boycotten, fraude via Bernard bij vliegtuigenaankoop en een aantal kinderen overal and everywhere waar niemand het bestaan van wist. , Mabel is ook niet het visite kaartje van de Bv. Nederland. Wilhelmina moest niets van joden hebben tijdens de oorlog ect ect ect…………….

  Als je je verdiept in de wandelgangen van dit huis dan wordt je niet vrolijk.

  Stem mulitculti en je bent pro-koninghuis, dan is je toekomst als ex-bewindspersoon gekocht en heb je een verzekerd pensioen. The old boys network in optima forma

 11. Hare Majesteit is geen fascist.
  En die gevangenisstraf van Lensink is voor haar erger dan voor hem.

  Jullie Oranje haters, met je vieze perverse Napoleon Bonaparte. Als jullie keesjes eens naar de USA gingen, om daar de Patriot uit te hangen. Pruisen is al weer bijna hersteld, maar zullen jullie nu verbannen worden naar een gevaarlijke vijand.

  Die 2 jaar voor Lensink is nog niets.
  Kaat Mossel moest 3 jaar. Met bedreiging tot geseling en verbanning!

 12. Jan Richter

  Die bosgeus…..ziet door de bomen het bos niet meer en is langzaam gek aan het worden….de bosgek.
  Hoe moeten wij Oranjes haten? Het zijn namelijk geen Oranjes. het is een verzameling bij elkaar geraapte bastaarden, die in het goede nest zijn geboren. En hoezo moeten wij naar de USA? Hier geboren en getogen en vooral veel belasting betaald en dan je bek houden? WIE is hier de perverseling? Sta jij ‘s morgens je dreigementen eerst in de spiegel te oefenen of doe je zo maar eens wat? De trieste conclusies die jij trekt zeggen meer over jezelf dan het onderwerp wat jij denkt aan te kaarten.

  Dat mens in Noordeinde IS geen “boven ons verhevene” majesteit, bosgek! Dat mens is een crimineel stuk vreten en een uitbuitende uitkeringstrekker, die het er eens fijn van neemt in Lech of weet ik waar. Gekken die het voor dit soort landverraders opnemen zijn collaborateurs van het ergste soort, maar ons zul je niet horen over
  – gevangenisstraf
  – dreiging
  – geseling
  – verbanning
  Veel succes met je Pruisisch gezemel, perverse Bonaparte en de valse paus, ik sleep er alvast maar weer van alles bij….

 13. Zo iemand verdient een kans. Een kans om het goed te maken. Vind ik dan he. Samen met Fred Teeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top