Meneer de malloot met zijn waxinelichthouder

Landgenoten. Wat begon als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama dat ons allen diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben. Een 625 gram wegende waxinelichthouder, pardoes geworpen tegen het rechterportier van mijn Gouden Koets.

Nu, zes maanden na dato, kamp ikzelf, en met mij mijn gehele familie, nog steeds met de naweeën van deze zeer ingrijpende gebeurtenis. Godzijdank is de Gouden Koets gepantserd, maar dat kon niet voorkomen dat er nu een lelijke kras op het deurtje zit. Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Temeer omdat de dader, de 30-jarige Erwin L., de meest afschuwelijke verwensingen riep, zoals “nazi’s” en “oplichters.” Onbegrijpelijk.

Daarom is het voor mij een troost te mogen ervaren hoe het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en het Pieter Baan Centrum de handen ineen sloegen. Dit in oprechter trouw aan de monarchie en in naam van Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden.

Dat ben ik dus.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt meneer ervan dat hij de Gouden Koets heeft vernield en de intentie had de koninklijke familie zwaar te mishandelen. Daarnaast is hem “feitelijke aanranding van de koningin, de kroonprins en zijn vrouw” ten laste gelegd. Dat zal de onverlaat leren. Meneer zat zes maanden lang in het cachot, alvorens hij deze week werd overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt hij zeven weken lang geobserveerd.

Eind april, ik hoop de dag vóór Koninginnedag, zal het definitieve besluit vallen. Is meneer de malloot ontoerekeningsvatbaar of niet? Een psycholoog en een psychiater, die hem respectievelijk vijf minuten en een klein uur spraken, vinden in ieder geval van wel. De rechtbank heeft al laten doorschemeren TBS te overwegen.

Landgenoten. Met een beetje geluk komt die schooier nooit meer vrij. Ik verheug mij nu al op dit bijzondere Koninginnedag-cadeau. Dat maakt het kijken naar al dat kantklossen en koekhappen een stuk draaglijker. Wat zegt u? Zal het zo’n vaart niet lopen met iemand die uit protest tegen de monarchie een theelichtje gooit? Moet u eens opletten wie er hier aan de touwtjes trekt. Of dacht u soms dat het toeval is dat mijn portret in iedere rechtszaal in Nederland hangt?

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com