Medemenselijkheid op contract bij Willem II

Goed nieuws! De gemeente Tilburg heeft een ‘maatschappelijk convenant’ gesloten met Willem II. In ruil voor een subsidie van 1,2 miljoen euro gaat de voetbalclub maatschappelijke activiteiten verrichten. Zo gaan de selectiespelers ziekenhuizen bezoeken en laten ze zich ook zien op trapveldjes. Het is de bedoeling dat de voetballers van Willem II een rolmodel worden voor de Tilburgse jeugd.

Nu zegt u natuurlijk: “Willem II? Is dat die bijna failliete club die laatst het Eredivisie-record van veertien nederlagen op rij evenaarde en nu moederziel alleen onderaan bungelt in de Eredivisie? Fijn voorbeeld voor de jeugd.”

Bah, wat flauw! Geef het de mannen van Willem II maar eens te doen. Twee keer per jaar tegen heug en meug op je sportslippers door een kinderziekenhuis sloffen. Op aanwijzing van de coach een kamer inlopen en aan een jochie met een kaal hoofd vragen of hij een Willem II-shirt met handtekening wil. Waarom je dat vraagt, je weet het niet, want ook als het kereltje geen shirt wil (“ik ben voor Ajax”), krijgt hij er één. Zo staat het immers in het maatschappelijk convenant. En altijd maar weer, over het bed gebogen, moeten uitleggen wie je bent: de tweede reservedoelman van de hekkensluiter van de Eredivisie. Kijkt zo’n jochie je vol medelijden aan. Of je misschien zijn Ajax-shirt wilt? Nee, makkelijk is het niet. De rest van de tijd zit je op een krukje naast het bed, lijdzaam wachtend tot de trainer je weer komt halen.

Nu denkt u natuurlijk: dat sociale gezicht van Willem II is niets meer dan een masker. Kan zo’n ziekenhuisbezoek niet op vrijwillige basis? Gewoon, uit medemenselijkheid? Nee, natuurlijk niet! Of dacht u soms dat CliniClowns vrijwilligers zijn? Die pipo’s verdienen stuk voor stuk een dik belegde boterham aan kankerpatiëntjes. Dus waarom zou Willem II geen financiële vergoeding mogen vragen voor bezoek aan een kinderziekenhuis? Gewoon een stukje medemenselijkheid op contractbasis, daar is niets mis mee. Boter bij de vis graag. Voor gepensioneerde dames mag het geven van extra zorg en aandacht aan doodzieke kinderen zinvol vrijwilligerswerk zijn, een voetballer zit toch liever te klaverjassen in de kantine. Zo is dat. Dus nu niet zeuren over die 1,2 miljoen euro. Of hebben we soms geen geld over voor de glimlach van een kind? Nou dan!

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!