Matthijs van Nieuwkerk: eerlijke televisie?

Matthijs van Nieuwkerk is door de VARA-gids uitgeroepen tot de beste tv-interviewer van dit moment. Honderd journalisten, columnisten en tv-makers werd gevraagd hun stem uit te brengen. Veertig van hen reageerden, waaronder ik. Wie is de beste interviewer? Ik wist het niet. Andries Knevel? Jeroen Pauw? Jack van Gelder?

Het is armoe troef. Daarom mailde ik terug dat ik – bij gebrek aan beter – uitkwam bij Matthijs van Nieuwkerk. Met de toevoeging: “Alleen jammer dat hij altijd vriendjes uitnodigt”.

Dat laatste was een understatement want ik kon me Matthijs’ interview met documentairemaakster Anneloek Sollart in DWDD nog goed herinneren. U waarschijnlijk niet, maar dat komt omdat u niet weet dat zij de echtgenote van Wilfried de Jong is; die kale met wie Matthijs van Nieuwkerk altijd Holland Sport presenteerde.

Sindsdien kijk ik naar DWDD met de laptop op schoot. Wat is de (geheime) connectie tussen Matthijs en zijn gast? Even Googlen en je weet het.

Neem nu Frits Barend. Hij voetbalt samen met Matthijs van Nieuwkerk in het tweede team van de Amsterdamse voetbalvereniging Buitenveldert. Logisch dus dat hij het afgelopen seizoen een slordige 27 keer mocht aanschuiven om zijn sportglossy Helden te promoten. Of neem sidekick Hugo Borst. Hij zit samen met Matthijs in de redactie van het voetbaltijdschrift Hard Gras. Daarnaast presenteert hij het tv-programma Over vaders & zonen, dat – hoe toevallig – wordt geproduceerd door Wilfried de Jong en geregisseerd door de echtgenote van De Jong. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Al die onzichtbare lijntjes, een socioloog zou er op kunnen afstuderen. Het is ons kent ons, het is likken en gelikt worden.

Ach, had ik maar op Froukje Jansen gestemd, de presentatrice van De Zomer Draait Door. Zij kent haar gasten echt niet. Zo vroeg ze de zus van BNN-oprichter Bart de Graaff of zij vond “dat Bart te vroeg was overleden”. Daarna kreeg ze het aan de stok met Martin Simek die woedend haar vragenbriefje verscheurde terwijl hij schreeuwde “loister jai wel?” Spannende televisie, het kijken meer dan waard. En nee, interviewen kan Froukje nog niet. Maar er is hoop, want zij maakt – hoe schutterig ook – tenminste eerlijke televisie. Iets wat Matthijs van Nieuwkerk allang niet meer kan.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!