Mat Herben is met reces

Het was heet en stil op de camping in Italië. Mat Herben had zijn dochter net ingesmeerd met zonnebrand en nu was ze verdwenen richting het meer, met een luchtbed onder de arm. Ze was topless. Daar had Mat in felle bewoordingen tegen geprotesteerd – je wist het immers maar nooit met die hitsige Italianen hier – maar ze had alle bezwaren weggewuifd. Terstond had Mat zijn vrouw Jacoba erachteraan gestuurd. Zij zat nu op een bankje aan de waterkant te lezen.

Mat droeg zijn kakikleurige afritsbroek. Die zat zoals een broek behoorde te zitten. Onberispelijk en origineel Brits. De pijpen lagen netjes in de snit over de leuning van zijn ligstoel. Mat haalde de fles ros” uit de koeler en schonk zich nog eens bij. Hij zat hier goed, in zijn ligstoel voor de Kip-caravan. Hij zette de fles terug in de koelbox, strekte zich uit en keek naar de blauwe lucht hoog boven hem.
Er kwam een vliegtuig over. Een Airbus A320. Afgeleide varianten waren de verlengde A321 en de verkorte A319. Een nog kortere uitvoering was de Airbus A318, die nog in ontwikkeling was.
Vakantie. Mat keek om zich heen. Vogels floten. Er passeerde een man met een rol toiletpapier.

Een uur kroop voorbij.
Daar zat ie dan. Mat zette zijn iets te grote tropenhelm recht. Er liep een straaltje zweet langs zijn slapen. Het leven was hard. Net als de plastic tuinstoel waarin hij zat. Je kon hem comfortabel achteruit klappen, maar toch bood het geen comfort.
Opeens had hij overal jeuk. Die insecten hier, ze beslopen je en zogen je vervolgens leeg. In ieder geval deden die beesten het waar je zelf bij was. Dat kon je van de LPF niet zeggen. Zo’n beetje de hele partij zaagde aan de poten van zijn stoel. Durfden ze wel, net nu hij op vakantie was. Stelletje Farizee”rs. Een dolkstoot in de rug, dat was het. Hoogverraad! De vijfde colonne!
In zijn hoofd raasden de beelden. Winny de Jong met dat stuitende Hoogduitse accent van haar. Dat zij het stokje wel van Mat wilde overnemen zodat hij eindelijk eens aan rouw kon toekomen. Die vrouw was een gevaar voor de partij, een aasgier, een Stuka! En dan die Eerdmans, de intrigant. In gedachten zette Mat een wee”g stemmetje op: “Meneer Herben heeft een grootse prestatie geleverd, maar misschien vindt hij het zelf wel tijd om het stokje over te geven.”

Mat verbeet zich. Al die mooie woorden dat hij een waardig opvolger was van Pim – en nu dit. Maar hij zou zich niet zomaar gewonnen geven. De Slag om Den Haag was aanstaande.
Mat sprong op. In het plastic ruitje van de Kip-caravan zag hij zijn rood verbrande hoofd. Zelfs in de vertekening van het plastic had hij nog de pose van een staatsman. Pim was een conservatieve homo – en hij een conservatieve hetero. Dat kon toch geen toeval zijn? Niemand die zo dicht bij Pim stond als hij. De villa van Fortuyn in Italië heette Jacoba, net als zijn vrouw. Sterker nog: Mats schoonzus wóónde zelfs in Provesano. En hij had het zo vaak geroepen tijdens fractievergaderingen: “Pim was verzot op pepermunt uit Dokkum, en daar komt mijn familie vandaan.”
Mat veegde met een tissuedoekje zijn tropenhelm schoon. Hij wist het zeker. De moord op Fortuyn was voorbestemd. Net zoals het feit dat hij Pim zou opvolgen. De puzzel was compleet. Hel en verdoemenis. Dat de toorn van Pim maar mocht neerdalen over die nietige LPF-fractie en eenieder die Pims naam ijdel gebruikte.

Nog diezelfde nacht sloeg het weer om. Een windhoos zwiepte bomen heen en weer en hagelstenen, zo groot als pingpongballen, geselden het dak van de de Kip-caravan aan het Gardameer.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!