Marianne Vaatstra: opdat wij niet vergeten

Eigenlijk is Jasper S. een heel gewone man. Een hardwerkende melkveehouder. Hij weet niets van de moord op Marianne Vaatstra. Jasper S. lijdt aan ‘dissociatieve fugue’ waardoor hij op sommige momenten in zijn leven niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen van zijn handelen zijn. Een stoornis die bovendien gepaard gaat met geheugenverlies. Simpel gezegd is Jasper S. de moord op Marianne Vaatstra dus compleet vergeten.

Ik vraag me af hoe zijn advocaat de rechtbank gaat overtuigen. Misschien brengt hij een tube tandpasta in als bewijsstuk, uit de cel van Jasper S. “Kijk edelachtbare, het dopje op de tandpasta ontbreekt.” Hoe herkenbaar is dat, want vergeten wij niet allemaal wel eens wat? Wie weet nog waar zijn fiets staat na een avondje zwaar stappen? Hoeveel vrouwen worden zwanger omdat zij de pil vergeten? Soms draait het brein je een vervelende loer. Badr Hari vergeet dat hij geen broodje ossenworst in een restaurant mag eten. Jeroen Pauw schijnt regelmatig een ex-bedgenote tegen te komen die hij zich niet meer kan herinneren.

Vergeten is de mens eigen. Maar bij de term ‘dissociatieve fugue’ denk ik toch vooral aan politici. De gehele Haagse kaasstolp lijdt onder deze beroepsziekte. Neem de wietpas. Niemand op het Binnenhof die nu nog weet wie dat ooit een goed idee vond. Alle lekken in de OV-chipkaart? Nooit iets aan gedaan, maar weggespoeld uit het geheugen. Een beetje zoals je een toilet reinigt. Wie keek vreemd op toen Rutte en Samsom een dag na de verkiezingen hun achterban waren vergeten? Of vraag onze premier naar die duizend euro die hij elke werkende beloofde – hij weet écht niet waar je het over hebt. Het is altijd het selectieve geheugen dat ons parten speelt.

In iedere rechtszaal hangt een portret van Beatrix. Als ik haar zie, denk ik als vanzelf aan Jorge Zorreguieta, de vader van haar schoondochter. Hij was de rechterhand van de Argentijnse dictator Videla, onder wiens bewind dertigduizend tegenstanders spoorloos verdwenen. De meesten werden vanuit vliegtuigen in zee gedumpt. Maar dat staat de heer Zorreguieta niet meer helder voor de geest. Die herinnering is opgelost, als een bruistablet. Dus dan kun je het de arme man ook niet aanrekenen. Zorreguieta is van harte welkom, mocht Willem-Alexander tot koning worden gekroond.

Zo vergeten we wat af met zijn allen, puur voor het gemak. Ons geheugen zit vol met gaten die niet meer worden opgevuld. Net als de leegte in het leven van de vader van Marianne. Maar hij zal het nooit vergeten.

21 reacties op “Marianne Vaatstra: opdat wij niet vergeten”

 1. Eigenlijk dus een volksziekte, dat vergeten. Duidelijk neergezet door je en ook de laatste zin geeft precies aan waar het omgaat: de écht voor jou belangrijke zaken vergeet je niet! Onbelangrijke zaken mogen in het riool van de vergetelheid wegzakken, desnoods meteen!

 2. Op het eerste gezicht best wel een logisch verhaal en dat is weer knap gedaan, maar als je even nadenkt klopt er natuurlijk geen bal van. Ergens niet meer aan herinnerd willen worden is wel iets anders dan iets totaal vergeten zijn. Zo zullen politici en Beatrix en wij allen argumenten kunnen aanvoeren waarom we van gedachten veranderen of afzien van vroegere plannen, principes en/of beloften. Lang niet altijd zullen deze argumenten steekhoudend zijn en dan mag je dat ook aan de kaak stellen.

  Verkrachting en moord zijn van een totaal andere orde. Als bewezen kan worden dat Zorreguieta schuld heeft aan de verdwijningen en moorden in Argentinië, moet hij berecht worden. Als Jasper S. schuldig is, moet hij gestraft worden. Niemand, maar dan ook niemand, vergeet dat ie zoiets gedaan heeft.

  Je kunt onder het mom van satire niet met elke redenering weg komen, heer Koelman!

 3. @Theodoor
  “Als bewezen kan worden dat Zorreguieta de schuld heeft….????
  Wat dacht Zorreguieta dan, toen hij elke dag die moeders op het ‘Plaza de Mayo’ met een foto van hun verdwenen man of zoon zag lopen. Dit terwijl hij in de regering zat van het land waar die verdwijningen plaatsvonden. Dacht hij: Die moeders lopen allemaal met gebogen hoofd, ze zijn vast hun contactlenzen aan het zoeken? En wat lief dat ze allemaal zo’n grote foto van hun geliefde bij zich hebben?

 4. @Gerard,
  Rechtspraak gaat niet over wat mensen denken! Rechtspraak gaat over dingen die op juridische gronden bewijsbaar zijn. Natuurlijk is het foute boel met papa Zorro maar om hem te laten boeten is er een waterdichte juridische bewijslast nodig. Spreek mij daar niet op aan, ik heb het niet zelf bedacht, vriendelijke vriend. Zo zijn die zaken nou eenmaal geregeld.

 5. @Siebe,
  Nog zo’n non-argument! Dit is geen ironie, dit is een denkfout. Een aantoonbaar onjuiste stelling.

 6. @Theodoor
  Pffff..doe niet zo moeilijk man…get a life.

  Mooie column Luuk

 7. @Theodoor:
  En het volgende statement bevalt mij niet.
  ”In iedere rechtszaal hangt een portret van Beatrix…”

  Bij jou thuis ook?

 8. @Diedirk,
  Ja tuurlijk, met het lichaam van Tatjana eronder geplakt. Genieten geblazen!

 9. bert van delft

  Afgezien van het feit dat een dader zijn straf niet mag ontlopen, en tot hij veroordeeld is is hij nog steeds alleen maar verdachte, bestaat zo iets als geheugen verlies wel degelijk.
  Dissociatieve amnese is zelfs met een vermelding in de DSM-IV een erkend medische aandoening die behoorlijk lastig is. Ondermeer als je een getuigen verklaring moet/wilt afleggen.

  Her naar buiten brengen van de geestelijke gesteldheid van deze dader is absoluut niet in zijn voordeel. Sterker nog, in plaats van een jaar of 20 cel zal hij er nu misschien 10 of 12 krijgen wegens geschokte rechtstaat (geen aftrek wegens schaamtecultuur!) en daarna TBS.
  En TBS is, zoals we allemaal weten, niet eenvoudig op te heffen. Zeer zeker in dit geval niet: verkrachting en moord en later nog joyrijden waar hij niets meer van zegt te weten.
  Overtuig maar eens iemand dat het niet meer zal voorkomen…

 10. Sinds je vorige collumn over Tim kan ik alleen nog maar denken aan een Koelmans welke lijdt aan een geestesziekte! Narcist, grensoverschrijdend wellicht borderline in ieder geval pieterbaan centrum waardig. Met deze collumn wil je misschien onderschrijven dat wij allen “collectief” aan geheugenverlies lijden en snel vergeten hoe ziekelijk die collumn van jou was! Opdat wij vergeten en vergeven..! Zoals je stelt: maar de moeder van Tim Ribberink zal dit nooit meer vergeten.. Net zoals de rest van Nederland met wel enig norm en waardebesef!

 11. Ja Kohan — dat vergeten wij nooit meer. Hoe jij en honderden anderen Luuk het graf inwensten. Hoe jij na Tim een tweede slachtoffer najaagden. Hoe jij voor ons allen de debielisering van Nederland op overtuigende wijze zichtbaar maakte. Dank!

 12. @Kohan,

  We zullen die geniale column van Luuk inderdaad niet vergeten.
  Jammer dat jou de boodschap van de column volledig is ontgaan. Zal wel te maken hebben met je gebrek aan opleiding.

 13. bert van delft

  @Kohan,
  Zonder kennis van alle feiten (alleen Tim was op de hoogte van het waarom van deze laatste stap) matigen veel mensen zich een mening aan. Een mening die zij meteen ook tot ‘fatsoenlijk’ verheffen en dwingend willen opleggen aan de rest van Nederland en de wereld.
  Als dat ook jouw norm is raad ik ke dringend aam geen satire meer tot je te nemen, je zou wel eens gekwetst kunnen worden.

 14. Grensoverschrijdend buiten ieder norm en waardebesef vindt IK deze collumns al is dit klaarblijkelijk geen noodzaak bij de lezers van deze columns. is in mijn optiek geen debielisering en zeker niet “karelia” de wens om Luuk t graf in de wensen.
  Hoger opgeleid hoef je niet te zijn om de meaning of… doorgronden.. Misschien is Wilders zijn film ook satire en pow news de nieuwe ‘standaard voor NOS journaal! En kunnen we lachen om hitler grappen! Ik hou van holland!

 15. Ik vind die dwaze discussies van jullie allemaal onzin. Ik geniet er van dat mensen zo kansloos zijn.

 16. Ik denk dat de spindoctor zou zeggen nu :Nou kun je beter Rutger even netjes antwoord geven dat komt goed over op de camera, dan zien de mensen ook een beetje dat u goed met de media om kan gaan,maar dan houdt u gewoon uw mond. U bent toch minister.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top