Marathonzitting

Ze zijn eruit, de bikkels. Drie weken van koortsachtig overleg waren nodig om tot een akkoord te komen. Afgelopen maandag duurde het crisisberaad zelfs van tien uur ‘s ochtends tot twee uur ’s nachts. Een marathonzitting van zestien uur. Wie gelooft dat nu? In elk boek over effectief vergaderen lees je dat na anderhalf uur de aandacht verslapt en je maar beter kunt stoppen.

En dan het resultaat. Dat is er nauwelijks. De verhoging van de AOW-leeftijd blijft onzeker. Het enige wat zeker is, is 5,5 miljard aan investeringen voor de komende twee jaar en 5 miljard aan bezuinigingen. Dat is onder de streep dus een half miljard extra voor de Nederlandse economie; net genoeg voor de aanleg van vijf kilometer snelweg. Moet je daar nu drie weken over bakkeleien? Ben ik niet gewend. De miljarden aan staatssteun voor ING, Aegon en Fortis waren steeds binnen een uur geregeld.

Nee, mij maak je niets wijs. Balkenende, Bos en Rouvoet hebben het er de afgelopen weken eens lekker van genomen. Opeens zie je het voor je. Terwijl buiten bij de poort van het Catshuis de media wachten, knettert binnen het haardvuur. Jan Peter is bezig met zijn bouwdoos van de Ferrari 360 en André kijkt het derde seizoen van ‘het kleine huis op de prairie’. Wouter zit in de ballenbak.
Soms komt minister Donner langs. Dat is altijd spannend. Dan moeten “de kaarten op tafel” zoals politici dat noemen.
“Piet Hein, jouw beurt”.
“Juist ja. Wouter, laat je handen eens zien”.
“Waarom?”
“Dat hoort zo! Laat zien!”
“Nee!”
“Jan Peter, Wouter houdt zijn kaarten onder tafel”.
“Wouter….”
“Nou, vooruit… zes kaarten”.
“Aha. Wouter, mag ik dan van jou, uit de serie ‘langer doorwerken’ de bejaarde stratenmaker?”
“Alsjeblieft”.
“En uit dezelfde serie… de demente brandweerman?”
“Heb ik niet”.
“Heb je wel!”
“Niet!”
“Jan Peter, Wouter speelt vals”.
“Wouter, zo gaan wij niet met elkaar om”.
“Goed dan. Alsjeblieft”.
“Kwartet!”

6 reacties op “Marathonzitting”

 1. Wat me zo ontiegelijk verbaasd is dat ze met al die knappe koppen in de hele EU deze crisis totaal niet aan hebben zien komen. Mij maak je dat in ieder geval niet wijs!

  Of werden we dom gehouden tot de crisis zich aandiende?

  Feit is dat de gewone burger totaal niets heeft aan al die plannen van aanpak!

  Mijn advies: verlaging van de BTW naar 17,5%, dit komt DIRECT de koopkracht van ALLE Nederlanders ten goede!
  Waar meer geld uitgegeven wordt, draaien de bedrijven goed en is er geen verlies van banen, wat de financiele markt weer doet opleven.

 2. na een half uur tv kijken verslapt mijn aandacht al,lat staan als je 16 uur vergaderd.

 3. Ah, en als crechekinderen betaamd mochten de vriendjes (fractievoorzitters) ook mee. Ja, ik zie het wel voor me.

 4. Overigens is de verhoging van de AOW leeftijd natuurlijk niet onzeker. De SER mag een beetje gaan dobbelen, komen met voorstellen waar geen coalitie partij zich aan durft te wagen et voila, daar gaat de AOW regeling in. Is alleen gedaan om te kunnen zeggen dat er ‘draagvlak’ is, al heeft geen van de vakbonden zijn leden ook maar geraadpleegt. Het zal ook wel geslikt worden, men heeft zich ergens al neer gelegd dat het vrij ondvermijdelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top