Mantelzorgboete

Mevrouw Klijnsma! Hier Koelman. U bent toch van de PvdA? Sterk en sociaal en zo. Voor de Tweede Kamerverkiezingen stond u op plaats twee, achter Samsom. Een gouden greep van de spindoctors, want u bent niet alleen goedlachs, maar ook nog eens gehandicapt. Boodschap aan de kiezer: als iemand opkomt voor de zwakkeren is het onze Jetta wel!

Inmiddels zijn we twee jaar verder. U bent staatssecretaris van Sociale Zaken. Uw meest recente wapenfeit: de mantelzorgboete. Vanaf volgend jaar kort u hulpbehoevende ouderen elke maand 300 euro op hun AOW als zij bij een kind inwonen. Een bezuiniging, erkent u – maar een rechtvaardige, want mensen die samen onder één dak leven, kunnen kosten delen. Daarom krijgt een gepensioneerd echtpaar ook minder AOW dan twee gepensioneerden die apart wonen. Hetzelfde geldt voor mensen in de bijstand die een voordeur delen. Eigenlijk zegt u: „Die korting van 300 euro is normaal en heeft niets met mantelzorg van doen. Als je gaat samenwonen, is een korting op je uitkering de consequentie.”

Wat een raar argument. Waar voordeurdelers uit vrije wil onder één dak leven, hebben mantelzorgers geen keuze. Ze móeten hun hulpbehoevende vader of moeder wel in huis nemen. Ga maar na: terwijl de vergrijzing toeneemt, sluit het kabinet waar u deel van uitmaakt achthonderd verzorgingshuizen. Versobering van de ouderenzorg heet dat dan. Bejaarden moeten maar langer zelfstandig blijven wonen. Prima, maar bezuinig dan niet ook nog eens de thuiszorg kapot. Toch gedaan.

Dus bedacht uw baas Rutte de participatiemaatschappij: laat iedereen zijn eigen ouders maar verzorgen. Uit naastenliefde natuurlijk, want dat is de goedkoopste oplossing. Mevrouw Klijnsma, niet om het één of ander, maar faciliteer dat dan! Maar nee hoor. U komt met een boete van 300 euro voor bejaarden die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Wat een vreemd ontmoedigingsbeleid.

Ik zou zeggen: wees dan op zijn minst consequent en pak álle voordeurdelers in de portemonnee. Tweeverdieners bijvoorbeeld. Kort hen ook 300 euro per maand. Makkelijk door te voeren in de vorm van hogere belastingen. Waarom niet? Uw argument is toch dat mensen die onder één dak leven, goedkoper uit zijn omdat ze kosten kunnen delen? Nou dan!

Of is dat electoraal gezien een beetje eng? Tweeverdieners zijn een grote machtige groep kiezers. Ja, dan is het ‚sterk en sociaal’ gezien inderdaad slimmer naastenliefde te bestraffen. PvdA was het toch?

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!