Mantelzorgboete

Mevrouw Klijnsma! Hier Koelman. U bent toch van de PvdA? Sterk en sociaal en zo. Voor de Tweede Kamerverkiezingen stond u op plaats twee, achter Samsom. Een gouden greep van de spindoctors, want u bent niet alleen goedlachs, maar ook nog eens gehandicapt. Boodschap aan de kiezer: als iemand opkomt voor de zwakkeren is het onze Jetta wel!

Inmiddels zijn we twee jaar verder. U bent staatssecretaris van Sociale Zaken. Uw meest recente wapenfeit: de mantelzorgboete. Vanaf volgend jaar kort u hulpbehoevende ouderen elke maand 300 euro op hun AOW als zij bij een kind inwonen. Een bezuiniging, erkent u – maar een rechtvaardige, want mensen die samen onder één dak leven, kunnen kosten delen. Daarom krijgt een gepensioneerd echtpaar ook minder AOW dan twee gepensioneerden die apart wonen. Hetzelfde geldt voor mensen in de bijstand die een voordeur delen. Eigenlijk zegt u: „Die korting van 300 euro is normaal en heeft niets met mantelzorg van doen. Als je gaat samenwonen, is een korting op je uitkering de consequentie.”

Wat een raar argument. Waar voordeurdelers uit vrije wil onder één dak leven, hebben mantelzorgers geen keuze. Ze móeten hun hulpbehoevende vader of moeder wel in huis nemen. Ga maar na: terwijl de vergrijzing toeneemt, sluit het kabinet waar u deel van uitmaakt achthonderd verzorgingshuizen. Versobering van de ouderenzorg heet dat dan. Bejaarden moeten maar langer zelfstandig blijven wonen. Prima, maar bezuinig dan niet ook nog eens de thuiszorg kapot. Toch gedaan.

Dus bedacht uw baas Rutte de participatiemaatschappij: laat iedereen zijn eigen ouders maar verzorgen. Uit naastenliefde natuurlijk, want dat is de goedkoopste oplossing. Mevrouw Klijnsma, niet om het één of ander, maar faciliteer dat dan! Maar nee hoor. U komt met een boete van 300 euro voor bejaarden die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Wat een vreemd ontmoedigingsbeleid.

Ik zou zeggen: wees dan op zijn minst consequent en pak álle voordeurdelers in de portemonnee. Tweeverdieners bijvoorbeeld. Kort hen ook 300 euro per maand. Makkelijk door te voeren in de vorm van hogere belastingen. Waarom niet? Uw argument is toch dat mensen die onder één dak leven, goedkoper uit zijn omdat ze kosten kunnen delen? Nou dan!

Of is dat electoraal gezien een beetje eng? Tweeverdieners zijn een grote machtige groep kiezers. Ja, dan is het ‚sterk en sociaal’ gezien inderdaad slimmer naastenliefde te bestraffen. PvdA was het toch?

19 reacties op “Mantelzorgboete”

 1. Tja,
  bijzonder raak Luuk!!
  Helaas zullen degene die hierover beslissen vanuit een luxe positie hun adviezen leveren, en jouw relaas glimlachend opzij schuiven.
  Op het ogenblik is het zo dat de “boekhouders” regeren, en die hebben altijd gelijk omdat deze zwarte cijfers moeten schrijven. En het lijkt wel, niet behept met enig empatisch vermogen. Pas als je zelf wordt geconfronteerd met zo’n situatie besef je hoe oneerlijk het er aan toe gaat. Een goede column bedankt!

 2. Goed stuk Luuk. Hoogste tijd voor grote opruiming binnen de regering!

 3. Ik heb een theorie: De huidige machtshebbers zijn uitermate stoer bezig. We zullen potverdrie eurodubbeltjes die zorgkosten naar beneden schroeven , is het goedschiks dan maar kwaadschiks!
  Wij durven ! Als ik die staatssecretaris van Rijn alleen al zie op TV (gelukkig niet in het wild, dan sta ik niet meer voor mijzelf in) dan stijgt mijn bloeddruk tot ongekende hoogte….Kijk. Politici verdienen maar een scheet in een netje vergeleken bij de bedragen die lucratieve nonsensbaantjes opleveren in het bedrijfsleven of bij allerlei vage instituutjes en aanverwante ouwejongenskrentenbroodclubjes
  Klijnsma en zeker van Rijn zijn in gedachten al lang bezig met hun verdere, beter betaalde loopbaan, waar men voormalige bewindslieden altijd wel gebruiken kan.
  En Jan met de pet….ach, die kan de pot op. (Zonder hulp van een daarvoor opgeleide persoon uiteraard)

 4. Je hebt gelijk. Zelf chronisch ziek met een handicap, was ik blij dat ik op haar kon stemmen. Zij zou immers beter dan anderen weten waar je als gehandicapte tegen aan ‘loopt’. En ik wilde graag socialer na acht jaar inleveren. Nu trek ik mijn haren bijna uit mijn hoofd dat ik me terug heb laten verleiden naar de PvdA. Scheelt in elk geval weer kosten voor de kapper.

 5. Een asociale bezuiniging !
  Maar om nu de groep twee verdieners allemaal over één kam te scheren gaat te ver, vele tweeverdieners hebben een gezamelijk inkomen van modaal tot 1,5 keer modaal. Zij moeten vaak samen werken, al dan niet partime om hun gezin financieel draaiende te houden, en niet voor de luxe zoals vaak beweerd wordt. Deze groep tweeverdieners vallen overal buiten qua toeslagen en betalen daardoor overal de volle pond voor waardoor zij vaak minder te besteden hebben dan mensen met een lager inkomen mét allerlei toeslagen. Besef ook dat niet alle tweeverdieners een koophuis hebben met allerlei belasting voordelen. Vele zitten in een duur huurhuis om dat een koophuis niet weg gelegd is voor hen, volgens de hypotheekverstrekkers is hun gezamelijk inkomen te laag. Dus het beeld wat nu geschetst wordt van tweeverdieners is behoorlijk kortzichtig.

 6. @M.Bosman: Je hebt volkomen gelijk. Eigenlijk is de term “tweeverdieners” onzin:
  Je hebt “tweeverdieners” zoals een buschauffeur en een cassiere, die samen nauwelijks de helft verdienen van een grootverdiener in het bedrijfsleven, of wiens vrouwtje op het kontje thuiszit en niets verdient.
  En dank zij de VVD hebben wij nog altijd de groep HRA-asocialen die de villasubsidie opslurpen….
  Luuk, in principe heb je gelijk, maar de praktijk is iets ingewikkelder….

 7. @Cinner: Ik kan mij herinneren dat ik je al eerder mijn sympathie betuigd heb.
  Ik heb een zeer fatsoenlijk inkomen, ben (voor zo ver ik weet) gezond, maar kan mij mateloos ergeren aan de visie van het huidige kabinet: Deze imbecielen doen voorkomen alsof je zelf verantwoordelijk bent voor het feit dat je ziek bent/wordt. Walgelijk.
  Maar zie mijn eerdere reactie: Dat tuig weer het wel, maar heeft lak aan de zwakkeren in de maatschappij.
  Zucht….

 8. Mieke van Os

  Ik heb sinds half februari 2014 mijn 89-jarige moeder in huis totdat zij medio juni naar een kleine woonzorgomgeving gaat. Mijn moeder wilde voor mij een mantelzorgcompliment aanvragen van € 200. Het blijkt nu dat mijn moeder dit niet kan aanvragen omdat zij op de wachtlijst staat voor een verzorgingshuis. Nadat ik mijn moeder inschreef op mijn adres kreeg ik te horen dat mijn gemeentelijke belastingen omhoog gaan, en mijn huursubsidie omlaag. Ik ben ZZP’er, maar door de zorg voor mijn moeder is mijn omzet met 50% gedaald. Mijn moeder kreeg 5 keer per dag thuiszorg en 2 keer per week huishoudelijke hulp toen ze nog zelfstandig woonde, maar nu doe ik alles zelf, dus bespaar ik de kosten van thuishulp geheel uit. Daarvoor word ik dus nu gestraft en, als het aan Jetta ligt, worden andere mantelzorgers vanaf volgend jaar nog eens extra gestraft. Echt een grote schande!!!!!!!!!!

 9. @Mieke: Uit jouw reactie blijkt puntgaaf dat dit kabinet slechts één doel voor ogen heeft: bezuinigen. Bezuinigen op de oude hulpbehoevenden en hun kinderen.
  Voor die lui snijdt het mes dus aan twee kanten en zo kunnen we nog een JSF-je extra aanschaffen. Wij zijn een onbeschaafd land geworden, weet je nog Balkenende en zijn “noemen en waarden” ?
  Ik kan mij hier zeer boos om maken .

 10. Verschrikkelijk wat er nu allemaal in Nederland gebeurt. En omgekeerd gebeurt het ook: gehandicapte jongeren moeten hun hele leven bij hun ouders blijven wonen, zonder inkomen, zonder zorg. Mijn ernstig autistische zoon van net 16 komt straks niet in aanmerking voor Wajong of die prachtige Participatiewet; de zorg verdwijnt; geen begeleid wonen meer enzovoorts. Ik zorg natuurlijk met liefde voor hem, maar mijn ‘mantelzorgboete’ door het nieuwe beleid is: 0 euro inkomen per maand voor hem; ik mag van mijn kleine inkomen vanaf zijn 18e alles voor hem betalen. Geen kans op werk, geen kans op inkomen, geen kans op zelfstandig wonen en noem maar op. Hoe kan het toch dat in ons land dit gebeurt met ouderen en mensen met een beperking?

 11. Dat krijg je als de partij van de “grote neuzen” aan de macht komen. Als u begrijpt wat ik bedoel.

 12. René Maria Franciscus Veenstra

  Hoi Luuk,

  Met alle respect die ik ooit had voor PvdA van Den Uil en Pronk en van Dam die nu SP stemt (ik ook of Partij vd Dieren) van mijn part breken ze zelf af.

  PvdA is Partij voor de Afbraak geworden en die Samsom een pedanterik behhhh

  En mevrouw Klijnsma is niet alleen goedlachs en gehandicapt, ze ook psychisch TOTAAL niet in orde.
  Er zit een ernstig steekje los bij deze vrouw als je niet op je vingers kunt natellen dat het bedrag welke dan de ‘mantelzorgboete’ wordt genoemd bedoelt is om de mantelzorger te ondersteunen(En dan moet er volgens mij nog geld bij)!
  Ik schaam mij diep dat wij geleid(lijd) worden door een stelletje visieloze ultra korte termijn dysfunctionele denkers die ALLEEN maar schade toebrengen aan alle facetten van onze ooit zo mooie samenleving.
  Met lui van VVD en D666 voorop gevolgd door sufferds van PvdA, C.U. en SGP…
  ik begin eerdaags nog meer respect voor iemand als Poetin te krijgen die voor zichzelf en Rusland in het algemeen WEL een langere termijn visie heeft wat je er ook eventueel inhoudelijk van mag vinden maar die vent ‘flikt ut em wel’ allemaal….

  Mijn Hemel wat doe ik hier nog? Ik ga naar Uruguay….een land met tenminste een zeer fatsoenlijke President..die heeft 8000 dollar p/m en doneert 7200 dollar aan goede doelen en leeft voor de rest gewoon normaal.
  Die man eet niet zoals Rutte en Samsom en zij trawanten een dinertje op in een achternamiddag waar wij 3 tot 6 mnd voor moeten werken.
  President Jose Mujica van Uruguay heeft er een hekel aan als men hem arm noemt. “Ik leef sober, dat is iets anders.”lees artikel nos.nl/artikel/611348-de-armste-president-ter-wereld.html

  zo Luuk hahahaha ik heb mijn hart weer laten spreken. Want ik kan dat gedoe hier in Nederland af en toe niet meer aanzien of horen…

  Ga je goed en hou vol he..

  Vriendelijke Groeten van René M.F. Veenstra P.S. see and hear you on twitter

 13. Ook ik ben een van de mantelzorgers die straks moet gaan bezuinigen en beknibbelen om rond te komen. De laatste twee jaar lijken alle maatregelen ” de zogenaamde eerlijke verdeling “bij ons neergelegd te worden.
  Mijn moeder is nu 91 en ik wil haar een goed einde van haar leven geven, dit kost me wel veel tijd waarin ik niet kan werken. Ik krijg nl geen AOW ook niet voor gedeeld huishouden. Dit betekend dat we gewoon 300€ inleveren. Omdat we moeten bezuinigen heb ik nu ons lidmaatschap bij de PVDA opgezegd dat scheelt ons 30€ per maand een schijntje maar we moeten het ergens vandaan halen.

 14. Zoek de kostendelersnorm zoals voorgesteld eens op. Het wordt in veel gevallen meer dan EUR 300.

  (In ons geval: echtpaar met inwonende ouder, dus drie volwassenen in één huis. De inwonende ouder mag 57% van zijn AOW inleveren. Joepie.)

 15. Hoog tijd dat die Jette Klijnsma vervangen wordt door iemand die meer verstand van zaken heeft.

 16. Ik was altijd een sociaal democraat.
  Met een hekel aan neo-liberalen.

  Heel dom, in 2012 heb ik me weer eens later verleiden om PVDA te stemmen en heb daar ontzettend veel spijt van.

  Ik ben ook een mantelzorger op 130km afstand en moet de vreemdste dingen regelen omdat de thuiszorg dat niet (meer) mag.

  Werk nu al een paar maanden 75% omdat ik het anders niet meer trek.
  Werkgever is vol begrip maar ik ben woedend.
  Participeren tot dat je erbij neer valt.
  Dus NOOIT meer PVDA en dan maar SP. En dat is geen proteststem.

 17. nowjustme

  Wij hebben ons werkloos, uitkeringsloos en dakloos kind van 38 jaar oud in huis genomen.
  En hebben alleen AOW. Als beloning omdat we dat probleem op ons bordje hebben genomen gaan we nu gekort worden ??

 18. Zeer bezorgde moeder

  wil ik vooral mijn wanhoop uitsp eken.Ik beb bang voor de logische te verwachten boze reactie van mijn (door omstandigheden) nog thuiswonende dochter.
  Sinds mijn diagnose parkinson is zij geleidelijk meer daar gaan doen boodschappen koken hulp bij lopen uit/aankleden regelmatig mee naar artsen
  Daarvoor is eigenlijk een auto nodig probren te lenen. Zelf een auto is te duur.
  Zij wil uit huis
  zodra dit kan financieel en als de verzorging van mij gegarandeerd is. Zij heeft een uni studie orthopedagogiek gedaan en probeert als zzp,er aan het werk te bljven.Door mijn ziekzijn heb ik bijstand.
  Wij worden afgestrafd als wij samen het bedrag aan bijstand ontvangen.
  Dan wordt er gekort.Zij wil zo mogelijk elke maand wat sparen voor verhuizing vooral, heeft totaal geen spaargeld en gaat nu w.s. ook als voordeurdeler gezien . Dit is catastrofaal voor haar en wekt ook boosheid verdriet naar mij toe.
  Zo kan ze vindt zij inmiddels nooit weg, deze situatie kan niet bljven duren , haar leven moet door kunnen gaan.Volgend jaar volgt aow en kan er toch gekort worden We zien geen perspectief meer
  stem ook geen PvdA meer, ben zelfs lid geweest maar
  zie het n iet meer als partij vd Arbeid maar A socialen
  Ik kan niet begrijpen dat deze Partij en vooral Jette KLeinsma (zeer tevreden over haar totdat ze minister werd) afbraak menselijke maat in jeugdzorg ouderenzorg etc
  bijstand heeft afgebroken .
  En ik vind het zeer stuitendik vind het idee van aanpakken 2 verdieners prima dat voor een foutje (kruisje verkeerd) formulier, nu iedereen aan gepakt wordt als fraudeur.
  Terwijl in de kamer dingen mogen vergeten ,
  Ook vind ik het fout dat voor huurtoeslag inkomem
  n van iedereen meetelt en bij hypotheek niet.
  Ok groetjes Maria

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top