Mantelzorgboete (2)

Mevrouw Klijnsma! Hier nogmaals Koelman. Helaas geen antwoord van u mogen ontvangen op mijn open brief van vorige week. Over hoe onrechtvaardig het is dat u als PvdA-staatssecretaris („sterk & sociaal”) hulpbehoevende ouderen gaat korten op hun AOW als zij bij een kind inwonen. Elke maand 300 euro.

Kort samengevat: eerst sluit u achthonderd verzorgingshuizen omdat bejaarden langer thuis moeten blijven wonen. Daarna ontmantelt u de thuiszorg, om vervolgens – wanneer hulpbehoevende ouderen noodgedwongen bij een kind intrekken – deze te korten op hun AOW: De mantelzorgboete.

Mag ik u voorstellen aan de 60-jarige Mieke van Os uit Waalwijk? Zij nam half februari haar 89-jarige hulpbehoevende moeder in huis, die op de wachtlijst staat voor een plek in een kleine woon-zorgcentrum. Mieke is ZZP’er. Ze woont in een appartement met één slaapkamer die ook haar werkkamer is. Het bed van haar moeder staat in de woonkamer. Toen moeder nog zelfstandig woonde, kreeg ze vijf maal daags thuiszorg en twee keer per week huishoudelijke hulp.

Nu doet Mieke dat allemaal zelf. Elke ochtend helpt ze haar moeder met douchen en steunkousen aantrekken. Daarna maakt ze ontbijt, geeft haar moeder op tijd haar medicijnen, bereidt de lunch, gaat met haar wandelen, haalt boeken uit de bibliotheek en kookt voor haar. ’s Avonds rond een uur of half acht, wanneer moeder doodop is, stopt Mieke haar in bed. De rest van de avond brengt ze door op haar slaapwerkkamer. Zomaar de deur uit kan ze niet, want moeder is vaak in de war.

Ja mevrouw Klijnsma, ik zie u al glunderen. Wat een besparing! Enfin, Miekes moeder wilde iets terugdoen voor haar dochter en vroeg een mantelzorgcompliment aan. Een bedrag van 200 euro, bedoeld voor een „mega bos bloemen.” Maar die aanvraag werd geweigerd omdat moeder op de wachtlijst staat voor een verzorgingshuis.

Intussen had Mieke haar moeder netjes ingeschreven op haar adres. Dat had ze beter niet kunnen doen. Prompt gingen de gemeentelijke belastingen omhoog én werd ze gekort op haar huursubsidie. Inmiddels staat het water Mieke na aan de lippen, want door de intensieve zorg voor haar moeder is haar omzet als ZZP’er met 50 procent gedaald. En daar komt vanaf volgend jaar dus nóg een straf bovenop. Een extra korting van 300 euro per maand op de AOW van hulpbehoevende ouderen.

Mevrouw Klijnsma, niet om het één of ander, maar kunt u Mieke uit Waalwijk misschien uitleggen wat er nu zo „sterk en sociaal” is aan dit PvdA-beleid? En waarom naastenliefde zo duur wordt betaald? Mailt u me maar. Geef ik u haar nummer.

12 reacties op “Mantelzorgboete (2)”

 1. Onaniem

  Het plan van Klijsma is natuurlijk een verkapte ‘uitdunning’. Nee, we noemen het niet gedwongen euthanasie, het is ‘Beleid’. Als er genoeg omaatjes en opaatjes naar de hemel vertrokken zijn, en de nog bestaande bejaarde lastpakken gecentraliseerd zijn in een woonstekkie 60 km van je roots, dan, ja dan pas, zal Klijnsma eens gaan ‘evalueren’ of het beleid misschien enigszins te rigide is geweest. Maar dat zal waarschijnlijk pas in 2078 zijn.

 2. Beste Luuk,

  het ergste is: je hebt het niet eens “verzonnen”! Dit is gewoon de realiteit en er zijn nog vele van deze gevallen te verwachten.
  Pijnlijk, gênant, nogmaals “de ver van mijn bed show voor veel mensen”.
  Zou er dan ECHT helemaal niet zijn nagedacht, kan iemand a.u.b. vanuit een van de politieke partijen die dit steunen, goede uitleg kunnen geven en vooral hoe dit in de praktijk op te lossen!!!!!
  Ik zit zelf (gelukkig) niet in zo’n positie, maar kan me de machteloze woede en onrechtvaardigheid voorstellen.

  Oprecht bedankt Luuk!!!!!

 3. Nee Luuk, Mevrouw Klijnsma bedoeld ook; “sterk en sociaal ” voor haar EIGEN, vet salaris, kan ze later mooi zorg van inkopen voor zich zelf, lekker potten over de rug van de armen….

 4. jan jansma

  Beste Luuk,

  Wat een goede column! Je verwacht toch niet echt dat de staatssecretaresse jouw mail gaat beantwoorden? Laten we zorgen dat de pvda met de volgende verkiezingen niet weer in de regering komt en onze stem dus uitbrengen op de SP. Dan is het gelijk gedaan met dit soort fratsen!

  Met vriendelijke groet, Jan Jansma

 5. Luuk, op 12 september 2012 zijn wij naar de stembus gegaan en het resultaat was een VVD/PvdA coalitie. Onmiddellijk was er mot: De VVD-achterban ging niet akkoord met de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie. Inbreng van de PvdA. Weet je nog dat JOVD -jochie (zijn naam is mij gelukkig ontschoten ) dat op het Binnenhof stond te brallen dat “Mensen die wat van hun leven willen maken (lees de belastingafdracht van de middenklasse opsoeperen) dit niet pikken en toen brak er de pleuris uit bij de VVD.
  Toen ging de PvdA water bij de wijn doen: Met de plannen voor de “participatiemaatschappij” en-samenleving.
  Dat wil zeggen: Barst, jullie zoeken het maar uit en krijg de ******. De reactie van Mieke van Os bewijst dat, men naast de onbeschofte sanering van de verzorgingsstaat men ook via het belastingsysteem nog een graantje wil meepikken om mensen zoals Mieke verder uit te zuigen: ik zei het al: dan snijdt het mes voor de overheid van twee kanten.
  Nou teken jij protest aan bij de Stas (een ambtenarenuitdrukking,)in dit geval Jetta Klijnsma…
  Ik ondersteun je van harte. Hierbij…
  Maar :Onlangs is gebleken dat Mark Rutte in een opwelling van woede heeft gezegd tegen die plak kots van een van Rompuy dat wij niet wensen in te gaan op de voorstellen van voornoemde plak kots ( rigoreuze sanering van ons sociaal stelsel) o.a.

 6. …verder…maar het komt er op neer dat Mark Rutte gewoon is gezwicht voor dat etter van Rompuy: Op korte termijn sanering van ons fatsoenlijke stelsel van voorzieningen en hetgeen Mieke aandraagt is daar een voorbeeld van: Dubbele aanpak: Voor je moeder zorgen en op je inkomen worden gepakt omdat je zogenaamd lasten deelt.
  Jetta ( met haar rollator, dat is zorgvuldig geregisstreerd door de PvdA , een gehandicapte als Stas op deze plek !)
  Je kunt Jetta aanschrijven, maar dat mens is slechts een instrument. Net als haar rollator..
  De enigen die echt aansprakelijk zijn, zijn Mark Rutte en Diederik Samsom en die zijn immuun voor kritiek.

 7. Het juiste woord is “geregistreerd”.
  Denk maar niet dat je kunt zeggen dat “dat zooitje in Den Haag niet eet waar zij het over hebben”, dus de situatie van Mieke ( eb velen met haar) . Dat heb ik, in mijn onschuld, ook vrij lang gedacht.
  Maar “het zooitje” weet uitstekend waar men het over heeft: Het laat hen volkomen koud. De doelstellingen van van Rompuy moeten worden gehaald.
  Dat is het enige wat telt en Mieke, die lieve meid die voor haar moeder zorgt kan de pot op.
  Als wij de ambities van van Rompuy, via Mark de Onnozele de Eerste maar halen.

 8. “niet eet”moet zijn “niet weet”, in mijn drift verlies ik een letter.

  In mijn werk heb ik eerder met dit bijltje gehakt maar ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat de regering (weinig inbreng van juristen !) er zo’n a-sociaal potje van maakte.
  Regelmatig verlies ik klompen en mijn verstand en verbaast het mij dat de Nationale Ombudsman (Wie volgt Brenninkmeijer op ?) de hiaten tussen de diverse wetten en voorgenomen wetten niet aankaart !

 9. @Louisa; moet je correctie van het woord geregistreerd niet zijn geregisseerd ?

 10. Blijf dat soort berichten herhalen Luuk tot het aankomt…
  Ook al woon ik niet in Nederland, het is waanzinnig dat zoiets kan…

 11. Nel van den Heuvel

  Kijk Luuk,
  Ik roep het nog maar een keerrrr dit kabinet heeft maar 1 doel voor ogen en niemand die het harop durft te zeggen dit is waar zij aan werken dit is hun afspraak:

  “DE GRIJZE GOLF ZO SNEL MOGELIJK IN HUN KIST WANT DAT BRENGT WEER LICHT IN DE MIST”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top