Maar ja, die indianentooi hè

Nog vijftien nachtjes slapen tot het EK voetbal, maar eerst is daar die andere Europese krachtmeting: het 57e Eurovisie Songfestival in Bakoe, Azerbeidzjan. Vanavond doet onze eigen Joan Franka een gooi naar een plaats in de finale. Haar nummer heet You and Me. Een vrolijk up tempo-liedje dat direct goed in het gehoor ligt. Maar ja, die tooi hè.

Een stukje folklore, noemen voorstanders Franka’s immense bos veren die tot over haar billen reikt. Voor de zangeres zelf symboliseert de uitdossing “de vrijheid om te zijn wie ik ben.” Een woordvoerster van de TROS, de omroep die Franka’s deelname bekostigt, vindt alles prima: “Het is Joan haar liedje en haar performance. Zij moet zich er zelf goed bij voelen.” Daar begrijp ik dus echt helemaal niets van. Als “jezelf goed voelen” het criterium is, hebben we nog geluk gehad met deze creatie die het midden houdt tussen Klukkluk en Mamaloe. Voor hetzelfde geld was Joan in een boerka het podium op geklommen. Of was ze naakt, met kettingen vastgesnoerd in een stellage, het podium op gereden, met zo’n rubber balletje in de mond.

Enfin, gelukkig staat Joan er vanavond niet alleen voor. Ze wordt vergezeld door vier mannelijke fotomodellen die net doen alsof ze een instrument bespelen. De beelden van de repetities staan op YouTube. Arie Boomsma 1 trekt lusteloos aan een accordeon, Arie 2 klopt wat op een banjo en Arie 3 wappert met een hand voor zijn gitaar. Het meest koddig is Arie 4, de violist. Hij lijkt een enorme Emmentaler kaas op zijn schouder mee te torsen, waarop hij af en toe met een stokje tikt. Nu kan ik mij nauwelijks voorstellen dat Joan zich hier goed bij voelt, maar niets is zeker, want eerlijk gezegd ken ik het hele meisje niet. Ze schijnt bekend te zijn vanwege haar deelname aan de eerste reeks van The Voice of Holland. Een keurig zangeresje dat met haar enorme Bambi-ogen in elke camera de koplampen van een auto lijkt te herkennen. Jazeker, Joan kan heel verdienstelijk een liedje ten gehore brengen, met mooie hoge uithalen. Maar ze is geen podiumbeest en ook niet het beste wat Nederland op muzikaal gebied te bieden heeft. Niet voor niets zit ze nu al anderhalve week in Azerbeidzjan te repeteren op één liedje van drie minuten.

Wat verwachten we nu met zijn allen van dit meisje? Wie het weet, mag het zeggen. Het voelt in ieder geval alsof we IJsselmeervogels 3 naar het EK voetbal hebben gestuurd. Vervolgens hangen we massaal voor de buis in de hoop dat we Europees kampioen worden.

11 reacties op “Maar ja, die indianentooi hè”

 1. Haha. Hilarisch stukkie hebbie weer uitgespoegd, Luuk.

  Ik vrees echter dat sinds Teach-In’s Ding-A-Dong Nederland vooral bezig is zichzelf karikaturaal neer te zetten. Dat er nog iemand geamuseerd is door deze ‘muzikale’ moloch verbaast me elk jaar weer.

  Waste of time, money & effort als je het mij vraagt. Next!

 2. Massaal voor de buis hangen?

  Waarom dit programma nog niet is geschrapt is waarschijnlijk dezelfde reden waarom Griekenland nog in de euro zit…

  Iedere seconde aandacht voor het Songfestival (tja, de naam zegt eigenlijk al genoeg) is teveel

 3. Absoluut geen fan van Eurosongfestivals.. Maar denk wel dat dit nummer meer potentie heeft dan alle andere nummers die Nederland al eens heeft ingestuurd. Het nummer klinkt behoorlijk up tempo en heeft ritme. Goed er zitten dan zelfs wat zangfoutjes tussen, maar het is haar vergeven. Als je in haar ogen kijkt wordt je gevangen zoals door de rattenvanger van Hamelen. Ik denk dat ze deze avond wel doorgaat naar de finale. Maar dat hoor ik morgen zeker wel van jullie?

 4. bert van delft

  En toch: als ze met dat balletje in haar mond het podium opgereden zou worden zouden we echt in de top 3 eindigen.

 5. Wat Bert zegt. Scheelt ook weer een flinke dosis steenkolen-engels-irritatie. Brr.

 6. Ik vraag me nog steeds af waarom Nederland steeds mee doet aan dit mediacircus? Het TROS-gevoel is als de SGP in de tweede kamer; Je komt er niet vanaf! Misschien is het tijd om de publieke omroepen op te heffen? De commerciële omroepen bekijk ik amper op nieuwsprogramma’s na, bij de publieke omroep stoor ik mij het meest aan de TROS met hun heeeel veeeel JAN SMIT ellende! Paul de Leeuw vindt het ook leuk en dat zegt genoeg (misschien ook een contract bij de TROS geven?)!

 7. Eurovisie Songfestival ? Is dat niet die afgrijselijke freakshow van vals zingende etalagepoppen ? Ik zou graag zien dat Nederland bij wijze van “Fuck you” zanger Rinus (met Ramona op de scooter) stuurt. Met een beetje mazzel worden we dan ook nooit meer toegelaten.

  De laatste keer dat deze Europese zelfbevlekking de ether vervuilde, had ik de pech dat tijdens het zappen m’n afstandsbediening haperde, juist op het moment dat het vermaledijde kanaal op stond. Ondanks mijn dichtgeslibde lijf, was ik goddank toch nog in staat een ninja-sprong uit mijn oude botten te persen (zonder de pilsjes van de salontafel te schoppen) en mijn kijkdoos handmatig op een ander kanaal te zetten.

 8. Ik heb niet gekeken. Waarschijnlijk uit plaatsvervangende schaamte.
  Laten ze volgend jaar maar Lenny Kuhr sturen, als Troubaboer.

 9. Riet. Koelman

  moest lachen om het commentaar van irri. het is ook van de gekke dat Nederland zich zo lang voor de gek houd,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top