Liefde voor Afrika

Lieve vrienden uit Machangulo! Ik spreek tot u via uw dorpsomroeper. Dit omdat u, zo heb ik begrepen van mijn schoonzus Laurentien, niet kunt lezen en schrijven.

Allereerst wil ik u via deze brief van harte gelukwensen, want wat woont u toch op een paradijselijk schiereiland hier in Mozambique. Al die wonderschone Afrikaanse natuur, fenomenaal!

Mijn familie heeft al generaties lang een warme band met Afrika. Mijn opa zaliger, een deugniet met het hart op de juiste plaats, ging hier regelmatig op safari. Olifanten waren zijn lust en zijn leven, maar ook joeg hij onvermoeibaar op al dat andere moois wat moeder natuur hier te bieden heeft.

Persoonlijk val ik echter meer op blond en dat geldt ook voor mijn vrouw. Laat daar geen misverstand over bestaan. Vandaar de grote muur die momenteel in aanbouw is rondom onze vakantievilla met aanlegsteiger en landingsbaan. Inderdaad, een landingsbaan. Terwijl u in de gelukkige omstandigheid bent het hele jaar door van al het natuurschoon te mogen genieten, moeten wij ons een lange, vermoeiende vlucht getroosten. Niet iedereen is zo bevoorrecht als u!

Afrika zit in mijn genen. Ik geloof in het continent. Wat mij telkens weer raakt, is de wijze waarop u geniet van het leven. U bent van nature zo gelukkig met zo weinig. Altijd vrolijk terwijl u in één van de armste landen van Afrika woont. Het lijkt wel alsof u van God een extra portie vreugde hebt meegekregen. Dat doet mij goed, temeer omdat de vijf schooltjes die ik heb laten bouwen geen elektriciteit en schoon drinkwater hebben. In Nederland spreekt men daar schande van, maar u niet. U blijft glimlachen te midden van uw ellende! Wat een prachtige levenshouding. Hadden wij in Nederland maar een tiende van uw blijheid. Ik ben daar wel eens jaloers op. En op uw prachtige tanden, dat mag u gerust weten.

Mijn gezin en ik kijken dan ook uit naar onze vakanties op deze prachtige landtong. Mijn echtgenote gaat aan de slag met microkredieten. Wie van u wil een atelier opzetten waar kleine handgemaakte oranje vlaggetjes worden vervaardigd? Maar we willen u absoluut niets opdringen. Voorop staat dat u van nature tevreden bent met weinig. Wij respecteren dat.

36 reacties op “Liefde voor Afrika”

 1. “De Koning gaat straks dood, leve de koningin, Hoera, Hoera, Hoera!”

 2. Wat Flexie Lexie het ook doet, hij zal het nooit goed doen. Daarom vind ik het eens te meer bewonderenswaardig dat hij steeds die dingen kiest, waar hij volledig mee de mist in gaat. Het volgende schandaal zal dan ook iets in de trant zijn van hofhouding, slavernij, schmutzige seksspelletjes, de marechaussee en de epilady van Prinses Petra. Gok ik.

 3. han van mourick

  t`is wat je “erft” een titel !! je leert wat bij, en de wereld ligt aan je voeten… je haalt minimaal maximaal uit maxima , en dat olifantje kijken ?? wat mankeert er aan onze koeien ..

 4. Mijn bewondering? voor deze familie kent geen grenzen en nu ook weer.
  Er wordt een natuur gebied geofferd aan een hedonistisch paradijs,
  Maxi@#% maakt zich zorgen om dit gebied: Er moet niet teveel toestroom van mensen komen want dat kan ziektes en water gebrek veroorzaken,
  Leven op de zak van anderen en nog zoveel mogelijk plukken ook.

 5. han van mourick

  deze familie mag opsoute, als ze zo dol zijn op Afrika, nou liever gisteren als morgen, kunnen er weer veel mensen aan woonruimte worden geholpen als al die door het rijk betaalde super de luxe palijsjes worden verhuurt, uiteraard moet de historische waarden blijven behouden, ..
  maar oké zelfs koninklijken mogen uitleggen dus mag Maxima mij enkele nachten uitleggen/overtuigen waarom ze daar tussen die super arme mensen hun rijkdom , door ons opgebracht ten toon spreiden….. ken je wel 4 schooltjes neerzetten , mja doe er dan leraren en interieur bij , gr han

 6. Ach ja. En mocht die vreugde van de bevolking toch omslaan, zetten we gewoon een bak militairen bij dat prachthek. Verschil moet er zijn tenslotte(?)

 7. Oranje boven ! en Zwart AFRIKA er onder,
  Hoera, Hoera, Hoera,
  Balekenende naait de MINIMA en Alexander de MA….
  groet, Alex

 8. han van mourick

  mochten die uitgehongerde, vermageerde Afrikanen gaan klagen, dat onze Willem er een droomhuisje voorzien van alle luxe neerzet. dan sturen we de Christen-unie eropaf , we zalle ze krijgen die ongelovige …. en als dat niet helpt droppen we groen-links die zal ze krijgen met dat bomen kappen voor een dakje en een muurtje van twijgen , nee Afrika niet zeuren , u moet dankbaar zijn dat u zich mag vergapen aan dit dedain, en hoed U Afrikanen , straks komen de welgestelde VVd`ers , en dan mag U niet eens meer ziek worden want dan bent U de paria van Uw samenleving, en moet U werken voor uw eetbare boomblaadjes…want de VVD heeft de wijsheid in huis dat als U ongeneeslijk ziek bent beste Afrikaan, de VVD U met een knip 100% gezond verklaart… vervolgens worden Uw kinderen verknipt door de Christen-unie, en krijgt U ook géén inentingen meer, vervolgens als U Afrikanen het niet meer ziet zitten sturen we Wilders en consorten op U af, dat U maar in de buurt durft te komen van die blanke onzin, U wordt uw land uitgemieterd. beste Afrikaan , ik roep U op om naar hier te komen, in Soest staat nog een aardig huisje vrij…
  en bewaakt Uw vrouwen, dachten jullie nu werkelijk dat Bernard naar die olifantjes keek ?? nou dacht het niet, die keek of er nog een mooi vrouwtje liep, en als onze Willem maxima niet meer ziet zitten, pak dan Uw speren en pijlen. ik wens de Afrikanen veel wijsheid , als laatste toch een waarschuwing, mocht U onverhoopt van die mensen zien met stropdas en een namaaklach , niet twijfelen, maar direct gijzelen, geld zat die VVD ers…

 9. han van mourick

  nou wist ik toch fff niet hoeveel 1+ 2 was .. pfft bijna voor nop zitten schrijven..

 10. han van mourick

  LUUUKKKKKKKKKKKKKK !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Henk wil me bannen ??? pakkum 🙂

 11. Luuk Koelman

  @ han
  Jou bannen? Welnee, ben je gek! Maar misschien had je behalve dat telraam ook een tekstverwerker met spellingcontrole kunnen aanschaffen?

 12. han van mourick

  tekstverwerker ?? is dat zo `n programma die allerlij gekke kriebeltjes en kleurtjes onder me woorden zet ??? dat ding !!! zat ik nog wel op te schelden … moest me lettertype vergroten door die kleuren brij 🙁 Gr. han

 13. han van mourick

  Potentiële dubbele punt op de E
  knap van je dat Jij de eerste 2 letters van het Alphabeth kent maar het is toch écht A B enz… .. En ik ben een gebruiker van het Alphabeth en geen klant ….
  voor jouw geen baantje als leraar in ZA 🙂

 14. stoffig fonteintje

  ach lieve willempje,
  die grootheidswaan van dat veel te grote ge-alexander heb ik altijd al aan je erg trickie moemsie geweten, en dat jij je opofferde om een minimale foute dochter te huwen heb ik altijd lovenswaardig gevonden, maar dat je nu meent dat je de arme zwartjes vooruithelpt door je blanke geglitter met villa’s en korruptie, en hekken en bewapende waakhonden en dat ze blij mogen zijn met wat jouw genen aan bastaarden belooft, dat vind ik te ver gaan – als je zonodig in de rondte wilt neuken, dan doe je dat met de gaarkeukenbezoeksters in je eigen dorp (aan de poort van je ‘huisje’ weten ze vast wel waar je die kunt vinden), maar ja, dat lukt waarschijnlijk niet, want die gaan niet meteen op hun rug liggen als je naar ze grijnst en misschien hebben ze ook wel iets aan te merken op je ‘gereedschap’, dat je het wat beter schoon moet houden en zo (vergrootglas erbij misschien), want zo mondig zijn die blanke steuntrekkers van tegenwoordig hier te lande – o ja, als je nog een poolse of roemeense wilt scheppen, moet je snel zijn, want bij de volgende klucht die hier verkiezingen heet wordt die gebleekte schreeuwlelijk minister-president (zijn we eindelijk van die halfblinde balknarcist af) en die stuurt ze allemaal terug naar waar ze vandaan komen – oy, misschien moet jij dan ook het land wel uit, want een echte nederlander ben jij ook niet, ook al ben je hier geboren – ach, wat maakt het uit, je fokzeug wil toch terug naar haar pappie’s huis die nooit iets kwaads gedaan heeft, omdat-ie zo niet is en omdat-ie dat nooit heeft toegegeven, dan kan ze gezellig snotteren in tangoland als opa weer uitgezwaaid wordt*), kunnen je kinderen ook gewoon weer met de verkeerde ‘gründlichkeit’ worden grootgebracht (opgevoed zou hier een te verkrampt woord zijn).

  ach lieve willempje,
  als je zo graag donkerbruin wilt porren, ik raap (gebukt, eh genomen) wel een zepie voor je op – beter kun je het niet hebben … heb ik gewoon voor je over, eenmalig, en dan voorgoed pleitesteine voor jou, okee? lullen we nergens over, maten onder elkaar en zo.

  ach lieve willempje,
  ik heb begrepen dat er vóór je huisje een grote waterpartij met vallen en stijgers komt te liggen – dat moet kunnen, want jij bent immers het watermispunt van de familie – wat ik vervelend vind, is dat er daardoor alleen maar bedorven water in wilddrenken overblijft voor de autochtone bevolking – en in de bouwvallige (aan de omgeving aangepast is zo’n leuke omschrijving) schooltjes hangen mooie wasbakkies aan de wandjes, maar als er al wat uit de kraantjes komt, dan is het hooguit hijgend gepruttel en pufjes zand – daar kan ik me zo kwaad over maken, maar dat stel ik nog heel even uit, okee?

  *) adios nonino = de balle, ouwe

 15. han van mourick

  sowdan Luuk, wie heeft er nu een tekstverwerker nodig ??? 🙂

 16. Ach laat ze toch lekker een huisje bouwen daarzo.
  Die kosten vallen totaal in het niet vergeleken bij de kosten van:
  HSL lijn – metro Amsterdam – OVchipkaart – Kilometerheffing – EPD – EKD – C2000 netwerk – sponsoring ING enz. – Icesafe bank – immigratie kansarmen – en ga zo maar even door met honderden miljarden smijten.

 17. @jelle #25:
  dat gaat lekker zo

  Dus omdat er andere klojo’s zijn die met ons geld smijten (en dat misschien nog groffer doen – die schijnheilige Walter Bosch is een goed voorbeeld van een reetlikker die na een portie haags pluche wil gaan rentenieren als kommissaris van een paar banken, of zou hij écht te dom zijn om te beseffen dat hij met zijn rondstrooierij van ons geld ons juist in de krisis gestort heeft om een paar grootgraaiers nog vetter te mesten?), daarom moeten we die domme Alex ook z’n gang maar laten gaan? Als die luxe camping onkosten maakt, draaien wij ervoor op (via die stichting die door ma Trix gehuisvest wordt), maar als er winst gemaakt wordt, verdwijnt dat onbelast in de zakken van Willempie met de goedkeuring van snotneus Balk.

  Het wordt tijd dat we massaal ophouden met belasting betalen, dan zal het sinterklaas spelen door die normen- en waarde(n)loze flutregering gauw genoeg ophouden, het onderwijs en de zorg zijn al zover uitgekleed dat daar nauwelijks meer geld weggehaald kan worden (dus daar hoeven we het stoppen met betalen niet voor te laten), veel van de onzinprojekten die je hierboven opsomde (misschien zelfs wel allemaal) zullen wegens onbetaalde rekeningen via de ijskast in de afvoer terecht komen (sorry, ijskast werkt niet meer, energie afgesloten), de asfaltering van Nederland wordt stilgelegd, de oranjekliek vlucht naar Argentinië (waar Minima’s familie hen warm onthaalt, tegen inlevering van het door hen van ons en van voormalige koloniën gejatte kapitaal), Balk, Bosch, Rauwpoot en de andere fundamentalisten worden (vanwege ongegeneerd heulen met de beroepsterroristen uit de Verengde Staten en Jechrael) uitgekleed en kaalgeschoren op een paar roestige schuiten met volledig veilig kernafval in lekkende vaten de zee opgestuurd, wij, de nederlandse bevolking, voorheen belastingbetalers, worden massaal lid van De Zonvogel en kunnen daardoor ophouden met het verrijken van de kernenergie- en bruinkoollobby … en met dat gezeik over horizonvervuiling door windmolens kunnen we dan ook meteen stoppen.

 18. han van mourick

  en nou is ie voor 7 miljoen feest aan het vieren in NY , zeg Luuk ken dat scherp krassend pennetje niet ff in het velletje van willem ,

 19. @ De Autotelegraaf #26
  Idd, als de overheid al het zinloze geld eens gebruikte om iedereen die in NL onder het bestaansminimum leeft gewoon een nulpunt te bieden met een schone (financiele) lei, dan kon een leger hulpverleners eindelijk een zinnige baan zoeken en heeft de middenstand er een paar miljoen consumenten bij. Er zullen ongetwijfeld profiteurs tussen hangen maar dat heb je met elke maatregel.
  Want reken maar eens, er wordt van ONS geld gesmeten, ons Nederlanders. Nou gebruik dan dat geld ook een keer zinvol voor die Nederlanders.
  Knappe koppen hebben berekend dat als Nederland 1 jaar stopt met ontwikkelingshulp (armen helpen met geld) in buitenland, en dat zelfde geld besteed aan ontwikkelingshulp in Nederland (ook armen helpen met geld)dat dan iedereen weer een keer gelukkig en vrij kan ademen.

  Kijk dan heeft belasting betalen pas weer zin! En daar wordt iedereen vrolijk van!

 20. han van mourick

  eens jelle @@

  ik voor mijzelf vindt dat mensen die het minium loon hebben, werkloos zijn, wao hebben of aow , of door andere omstandigheden een té laag inkomen hebben, en wel schulden , want dat gaat vanzelf dat hou je niet tegen met een minium loon dienen te worden geholpen , we hebben de schuldsanering prima, maar ik zie toch een dilemma, zelf stem ik links, OMDAT deze opkomen voor de kansarmen, ( tenminste zowas het altijd) maar helaas, draaien ze door, en is er geld tekort…
  stem je rechts !! heb je een probleem als je ziek bent, want met name de VVD ziet kansarme en zieken als de paria `s van de samenleving, nou de godsdienst partijtjes tellen we fff niet mee.. in hun starheid hebben ze een heel hoog zelfbeeld, en deugen anders denkenden niet ….
  groenlinks ?? nou die nemen we maar niet serieus , die bio macrobiotische, dokter vogel figuren…blijft over ?? uhhhh
  ik zou het niet weten…. dus dan maar een willem in de hand als tien beatrixen in de lucht .. bijdeze verzoek ik gemeentes om armlastigen niet te plunderen zodra het magere vakantie geld binnen is , door de meest onnozele belastingen op te leggen … groenlinks wil de scooters bannen ?? het vervoermiddel voor de kansarmen, sukkels ..

 21. Tjah laat ik het geheel in de geest van Pim Fortuyn maar eens een generaal pardon voor de armen noemen!

  Maar jah helaas wordt Nederland niet meer bestuurd vanuit Den Haag…..
  Daar zit alleen nog onze bedillerige “gemeenteraad”..

 22. is niet wat ik bedoelde

  @ jelle #30
  Het is hartstikke lekker om in een klap van je schulden af te zijn. Als dat een onbegrensd kadootje is, doe je net als Walter Bosch bij de banken: de grote uitgevers (kopen, kopen, kopen) belonen en diegenen die zorgvuldig met hun te weinige geld omgaan (en zich daardoor niet in de schulden steken) voor gek uitmaken.

  Buiten dat zo’n financiële gelijktrekking op een willekeurige nullijn geen enkel wezenlijk probleem oplost (eerder extra problemen veroorzaakt, want mijn uitgavenpatroon is gerelateerd aan mijn inkomsten), maakt het ons ontevreden, omdat plotse ‘rijkdom’ (hoe relatief ook) veel eerder verdampt dan wenselijk is, en volgend jaar verwacht ik weer zo’n euro-injektie (dus laat ik daar maar vast op vooruitlopen en ook dat geld uitgeven).

  Wat veel zinvoller is, is om het geld dat wij aan belastingen betalen, uit te geven aan zaken waar wij wat aan hebben: een goede gezondheidszorg en goed algemeen onderwijs in plaats van aan megalomane projekten zoals die hierboven al vermeld werden. Met een goede gezondheidszorg bedoel ik [1] de terugkomst van het algemene ziekenfonds (voor mensen met inkomens onder modaal) in plaats van de kommerciële uitbating van de zorg zoals die veroorzaakt werd door de privatisering en de zorgverziekingswet en [2] een betere verzorging van iedereen die hulp nodig heeft, zonder dat daar allerlei aanvullende polissen met hoge kosten voor moeten worden afgesloten.

  Het zou inderdaad geen kwaad kunnen als een aantal van de ‘hulpverleners’ een echte baan zou zoeken in plaats van andere mensen ongelukkiger te maken dan ze waren voor deze figuren ze gingen ‘helpen’ om hun leven weer op de rails te krijgen – ik ken mensen die er helemaal niets van gemerkt hadden dat ze het spoor bijster waren en in mijn ogen funktioneerden ze prima, maar ja, ik ben dan ook geen ‘hulpverlener’. Daarna maak je volgens mij een denkfout: De middenstand zou er een paar miljoen konsumenten bij krijgen, als er geld uitgedeeld werd. Dat is natuurlijk niet zo, dat waren allang konsumenten, alleen probeerden ze (hopelijk) hun geld verstandig uit te geven.

  Je had het over de profiteurs die er ongetwijfeld zouden zijn, laat ik daar een volledig willekeurig voorbeeld van geven: De leden van de oranje huishoudens – en dat is een vrij uitgebreide bende – hebben net als (gewone) nederlanders pas recht op een uitkering als ze zich niet uit eigen middelen kunnen bedruipen, en zolang als hun vermogen groter is dan de norm die daarbij voor ons geldt, dienen zij, net als wij, op dat vermogen te teren (en dan wel zonder van allerlei stiekeme regelingen gebruik te maken waar wij, nederlanders, geen toegang toe hebben). Bij de aanvraag voor een uitkering dienen zij, net als wij, volledige inzage in al hun rekeningen te geven (door van al die rekeningen afschriften te overleggen, zoals wij, nederlanders, dat ook moeten, op straffe van vervolging bij gekonstateerde fraude). Het geld wat daardoor teruggehaald wordt (of in ieder geval niet langer uitgegeven hoeft te worden aan die patsers), mag wat mij betreft best struktureel aangewend worden om de uitkeringen iets meer richting minimumloon te krijgen. Dat het minimumloon zelf best een stuk hoger mag, staat natuurlijk buiten kijf. Als Balk zijn norm met een procent of tien verlaagt (moet geen punt zijn, de brillen van Hans And… zijn erg betaalbaar), en die dwingend en totaliserend oplegt aan al wie het volk dient, lijkt me dat geen enkel probleem opleveren.

  Vrijwel aan het begin van de alinea hierboven staat “(gewone) nederlanders”, omdat het mij ten enenmale niet duidelijk is, welke nationaliteit dat volk heeft met al die dubbele en wellicht valse paspoorten (zoals Antwan Gollipaop #22 hierboven ook al suggereerde).

  Waar je die knappe koppen vandaan hebt die berekend hebben dat iemand pas (weer) gelukkig en vrij kan ademen met geld in z’n portemonnee, wil ik eigenlijk niet weten, voor dat oppervlakkige en materiële onderzoek zullen ze vast ruim betaald zijn – dát geld had in ieder geval beter op een andere manier besteed kunnen worden.. Over ontwikkelingshulp ben ik van mening dat die in opleiding en konkrete hulp moet worden gegeven, niet in geld (maar dat was je misschien uit het bovenstaande al duidelijk).

  @ laurensl #27
  Vind je het schokkend om te horen dat ik me verplaats op een oude fiets (allang niet meer het exemplaar waarop ik ‘het’ leerde, maar wel een met verrekte dure banden, omdat dat veel plakwerk scheelt).

 23. @ Jelle # 30
  Ik denk dat die knappe koppen van jou niet goed gerekend hebben, want als Nederland zou stoppen met het betalen van ontwikkelingshulp, zou dat vooral de Nederlandse industrie inkomen schelen. De meeste “ontwikkelingshulp” moet namelijk gebruikt worden om Nederlandse producten of diensten te kopen (afgezien natuurlijk van wat er vooraf al aan de strijkstokken van allerlei mankeerders (managers?) met een bovenbalks inkomen blijft hangen. Het gaat dus eigenlijk helemaal niet om ‘hulp bij de ontwikkeling’, maar om een stiekeme subsidie van het Nederlandse bedrijfsleven.

  De enige échte ontwikkelingshulp, zij het dat die misschien een beetje raar verdeeld wordt, wil Den Haag intussen al korten. Het gaat daatbij om de kinderbijslag, die voor de in het buitenland wonende kinderen van in Nederland eerst uitgebuite en nu gediscrimineerde Marokkanen, Turken en anderen betaald wordt. In hun landen van herkomst is de levensstandaard misschien wel lager dan in Nederland, maar ik denk niet dat iemand durft te beweren dat de kinderbijslag in Nederland voldoende is voor de kosten die mensen voor hun kinderen moeten maken – terwijl in die buitenlanden er écht geen gratis studieboeken verstrekt worden en er tal van andere zaken ontbreken die in Nederland (nog?) vanzelfsprekend (?) zijn. En zelfs áls die kinderbijslag in bijv. Marokko een relatief hoog bedrag is, dan is het nog geld dat via de gewone economie aldaar in de gemeenschap terechtkomt, héél wat directer dan alle andere soorten “ontwikkelingshulp”…

 24. @ iedereen die reageerd op mijn betoogjes:
  Dank dat jullie meedenken! De strekking van mijn verhaal is ook dat het kapitaal van Nederland (dat snel verdampt door Europa) eens ten goede komt aan de Nederlanders. Idd op de plaatsen waar het nodig is (armen, ouderen, gehandicapten, onderwijs, etc)en niet aan allerlei stompzinnige projecten die miljarden verslinden.
  Verder zou idd het aantal familieleden van de Oranjes dat leeft op kosten van de staat wel wat in mogen krimpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top