Liefde voor Afrika

Lieve vrienden uit Machangulo! Ik spreek tot u via uw dorpsomroeper. Dit omdat u, zo heb ik begrepen van mijn schoonzus Laurentien, niet kunt lezen en schrijven.

Allereerst wil ik u via deze brief van harte gelukwensen, want wat woont u toch op een paradijselijk schiereiland hier in Mozambique. Al die wonderschone Afrikaanse natuur, fenomenaal!

Mijn familie heeft al generaties lang een warme band met Afrika. Mijn opa zaliger, een deugniet met het hart op de juiste plaats, ging hier regelmatig op safari. Olifanten waren zijn lust en zijn leven, maar ook joeg hij onvermoeibaar op al dat andere moois wat moeder natuur hier te bieden heeft.

Persoonlijk val ik echter meer op blond en dat geldt ook voor mijn vrouw. Laat daar geen misverstand over bestaan. Vandaar de grote muur die momenteel in aanbouw is rondom onze vakantievilla met aanlegsteiger en landingsbaan. Inderdaad, een landingsbaan. Terwijl u in de gelukkige omstandigheid bent het hele jaar door van al het natuurschoon te mogen genieten, moeten wij ons een lange, vermoeiende vlucht getroosten. Niet iedereen is zo bevoorrecht als u!

Afrika zit in mijn genen. Ik geloof in het continent. Wat mij telkens weer raakt, is de wijze waarop u geniet van het leven. U bent van nature zo gelukkig met zo weinig. Altijd vrolijk terwijl u in één van de armste landen van Afrika woont. Het lijkt wel alsof u van God een extra portie vreugde hebt meegekregen. Dat doet mij goed, temeer omdat de vijf schooltjes die ik heb laten bouwen geen elektriciteit en schoon drinkwater hebben. In Nederland spreekt men daar schande van, maar u niet. U blijft glimlachen te midden van uw ellende! Wat een prachtige levenshouding. Hadden wij in Nederland maar een tiende van uw blijheid. Ik ben daar wel eens jaloers op. En op uw prachtige tanden, dat mag u gerust weten.

Mijn gezin en ik kijken dan ook uit naar onze vakanties op deze prachtige landtong. Mijn echtgenote gaat aan de slag met microkredieten. Wie van u wil een atelier opzetten waar kleine handgemaakte oranje vlaggetjes worden vervaardigd? Maar we willen u absoluut niets opdringen. Voorop staat dat u van nature tevreden bent met weinig. Wij respecteren dat.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.