Lange Frans heeft Kamervragen

Graag uw welgemeende aandacht voor Metro-collega Lange Frans. Deze razend populaire hiphopper is een bescheiden jongen. Zo rept hij in zijn Metro-columns met geen woord over zijn nieuwe single. Hartstikke jammer, want het is geëngageerde rap van de bovenste plank. Lange Frans rijmt het van de daken: ‘ik hep koamerfroage’.

Inderdaad, ‘Kamervragen’. Zo heet dit meesterwerk dat met recht Frans’ magnum opus mag worden genoemd. In ‘Kamervragen’ rappen hij en zijn kompaan Baas B. dat de deksel van de beerput moet, want het Binnenhof is één grote doofpot.

Deze visie verwoorden beide rappers in een ijzersterke clip. De camera tolt en zwenkt. We zien Lange Frans en Baas B. opgesloten in een donker en vochtig kot. Geblinddoekt, veel bloed en overal ketenen. Gelukkig is de bewaker vergeten tape op hun monden te plakken, dus de heren rappen dat het een aard heeft. Nederland, word wakker! “Ik hep koamerfroage!” Frans rapt dat er vier schutters betrokken waren bij de moord op Pim Fortuyn. De politicus werd omgelegd vanwege de Joint Strike Fighter. “Ik hep koamerfroage!” En de vuurwerkramp in Enschede was een opzetje van Defensie. Een dekmantel om in één keer een hele lading landmijnen tot ontploffing te brengen. “Ik heb koamerfroage!” Check de feiten, de overheid gaat over lijken. En wat weet minister Remkes allemaal van aliens? Veel meer dan wij denken. “Ik hep koamerfroage!”

Nu denkt u natuurlijk: wat een bagger, geen touw aan vast te knopen. Dat dacht ik ook, maar het betoog van Lange Frans is gehoord. Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks heeft inderdaad schriftelijke Kamervragen gesteld naar aanleiding van de videoclip. Dibi vraagt premier Balkenende of hij bereid is antwoord te geven op de vragen die Lange Frans stelt. Echt waar. Dus wat weet onze premier allemaal over landmijnen in Enschede, aliens en mogelijk andere complottheorieën? Wat mij betreft hoeft Kamerlid Dibi niet lang in spanning te zitten:

Geachte heer Dibi. De videoclip ‘Kamervragen’ van de heer Lange Frans heeft mij de ogen geopend. De voorbije dagen ben ik zo eens op onderzoek uitgegaan. Wist u bijvoorbeeld dat in de kelders onder het Catshuis sinds 1990 de heer Nico Haak gevangen wordt gehouden? Hij is niet dood, hij leeft – dankzij de Biostabil, met daarin botsplinters van de tiende vinger van Tineke de Nooij.
Verder kan ik u melden dat de gleufhoed van minister Plasterk in werkelijkheid een buitenaards ruimteschip is met daarin hoogintelligente, microscopisch kleine wezens die ons hele zonnestelsel regeren. Steeds wanneer het waait, maakt de gleufhoed zich los van het hoofd van de heer Plasterk om zo een vierde dimensie te openen in onze kosmos. Hierdoor is het mogelijk via het geheime stoompijpje van mijn Senseo koffiezetapparaat te communiceren met gene zijde.
Enfin, mocht u nog meer prangende vragen hebben die u als volksvertegenwoordiger van landsbelang acht, dan verneem ik dat graag. Met de meeste hoogachting, uw minister-president J.P. Balkenende
“.


 

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com