Lafhartig

Wat was Eimert van Middelkoop, onze minister van Defensie, blij toen hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw niet in militaire dienst hoefde. Ja, dat gaf hij volmondig toe tegenover het weekblad Vrij Nederland. “Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: Dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden”. De reden: Eimert heeft naar eigen zeggen moeite met het opvolgen van bevelen. “Het woord gezag zit niet in mijn vocabulaire”.

Eimert van Middelkoop hoefde als jongeling dus niet in dienst. Maar waarom eigenlijk niet? Had hij platvoeten, brillenglazen met sterkte -12 of was hij geestelijk zwaar instabiel? Welnee! Van Middelkoop hoefde niet in dienst omdat hij officieel ‘onmisbaar’ was op zijn werk.

Wat voor belangwekkende arbeid had Van Middelkoop te verrichten, wilt u weten? Was hij aankomend atoomgeleerde, briljant wiskundige of wellicht een begenadigd profvoetballer? Niets van dat alles. Eimert had net zijn studie sociologie voltooid en kon als beginnend fractiemedewerker aan de slag bij de mannenbroeders van het Gereformeerd Politiek Verbond. Dat betekende de stencilmachine smeren, koffie zetten en de voorraad kroontjespennen op peil houden.

Die Eimert, hij was allerminst onmisbaar. Toch kreeg hij als jongste bediende de partijleiding van de GPV zover een vrijstelling voor hem te regelen. Hoe? Niemand die het weet, maar Eimert slaagde erin op legale wijze zijn snor te drukken. Dat getuigt van politiek talent, zoveel is zeker. Logisch dus dat deze man anno 2008 beslissingen neemt over leven en dood. Lekker veilig vanuit het pluche stuurt hij Nederlandse militairen op patrouille met (zo bleek afgelopen week) te weinig pantservoertuigen en wapens die op kritieke momenten weigeren. Kamp Holland klaagt, maar Van Middelkoop wuift alle kritiek weg. Volgens hem loopt niemand gevaar.

Dat levert vast weer prachtige plaatjes op bij de bekendmaking van de volgende opgeblazen Nederlandse militair. Vanzelfsprekend is onze minister van Defensie ook dan weer “diep geraakt” over zo een “lafhartige aanslag.” Haha, lafhartig. Alsof Eimert recht van spreken heeft.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!