Een laffe aanval

Azdin Chadli is dood. De 20-jarige soldaat kwam om het leven toen op klaarlichte dag een 107 mm-raket van de Taliban zomaar opeens Kamp Holland kwam binnenzeilen. Azdin, net een week in Uruzgan, was op slag dood. Vijf andere militairen raakten gewond.

Premier Balkenende sprak in een reactie van een “laffe aanval”. Jammer dat hij niet uitlegde wat er nu zo laf aan was. Ik heb daar lang over nagedacht. De Taliban vechten anders dan de Hollanders. Misschien is dat het. Die baarden leggen een oude Russische 107 mm-raket schuin omhoog tegen een hoopje stenen, prevelen een schietgebedje, activeren de ontsteking en rennen hard weg. Het gaat een beetje zoals u en ik een vuurpijl afsteken. Geen flauw idee waar het ding naartoe giert.

Maar Balkenende is boos. Die laffe lieden van de Taliban! Stiekem op klaarlichte dag tot vlakbij Kamp Holland sluipen. Zo gaan wij niet met elkaar om! Maar ja, wat doe je eraan?

Misschien moeten we de Taliban een paar F-16’s doneren. Kunnen ze voortaan vanaf vier kilometer hoogte een door satellieten gestuurde smart bomb laten vallen. Altijd raak. Dat is nog eens beschaafd oorlog voeren, geheel conform de wetten der westerse krijgskunst.

Belangrijkste regel: maak geen vuile handen. Het liefst schieten we vanuit het internetcafé in Kamp Holland met een onbemand vliegtuigje een raket af op de lemen hut van de een of andere sloeber. Boer of Taliban, dat zie je niet op het scherm van je laptop. Maar dat doet er allang niet meer toe. Het zijn altijd ‘vermoedelijke Talibanstrijders’.

Volgens onze premier leeft het gehele kabinet intens mee en waren alle bewindslieden “diep geschokt”. Dat “diep geschokt” zal wel komen vanwege het feit dat raketten van de Taliban een bereik hebben van maximaal enkele kilometers. Dat betekent dus dat de Nederlanders het gebied rondom Kamp Holland niet eens onder controle hebben. Hoe lang zitten ze daar eigenlijk al? Dat schiet lekker op met de herovering van Uruzgan.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!