Een laffe aanval

Azdin Chadli is dood. De 20-jarige soldaat kwam om het leven toen op klaarlichte dag een 107 mm-raket van de Taliban zomaar opeens Kamp Holland kwam binnenzeilen. Azdin, net een week in Uruzgan, was op slag dood. Vijf andere militairen raakten gewond.

Premier Balkenende sprak in een reactie van een “laffe aanval”. Jammer dat hij niet uitlegde wat er nu zo laf aan was. Ik heb daar lang over nagedacht. De Taliban vechten anders dan de Hollanders. Misschien is dat het. Die baarden leggen een oude Russische 107 mm-raket schuin omhoog tegen een hoopje stenen, prevelen een schietgebedje, activeren de ontsteking en rennen hard weg. Het gaat een beetje zoals u en ik een vuurpijl afsteken. Geen flauw idee waar het ding naartoe giert.

Maar Balkenende is boos. Die laffe lieden van de Taliban! Stiekem op klaarlichte dag tot vlakbij Kamp Holland sluipen. Zo gaan wij niet met elkaar om! Maar ja, wat doe je eraan?

Misschien moeten we de Taliban een paar F-16’s doneren. Kunnen ze voortaan vanaf vier kilometer hoogte een door satellieten gestuurde smart bomb laten vallen. Altijd raak. Dat is nog eens beschaafd oorlog voeren, geheel conform de wetten der westerse krijgskunst.

Belangrijkste regel: maak geen vuile handen. Het liefst schieten we vanuit het internetcafé in Kamp Holland met een onbemand vliegtuigje een raket af op de lemen hut van de een of andere sloeber. Boer of Taliban, dat zie je niet op het scherm van je laptop. Maar dat doet er allang niet meer toe. Het zijn altijd ‘vermoedelijke Talibanstrijders’.

Volgens onze premier leeft het gehele kabinet intens mee en waren alle bewindslieden “diep geschokt”. Dat “diep geschokt” zal wel komen vanwege het feit dat raketten van de Taliban een bereik hebben van maximaal enkele kilometers. Dat betekent dus dat de Nederlanders het gebied rondom Kamp Holland niet eens onder controle hebben. Hoe lang zitten ze daar eigenlijk al? Dat schiet lekker op met de herovering van Uruzgan.

9 reacties op “Een laffe aanval”

 1. Het is allemaal heel erg erg……
  En wat dat kost?
  Daar kan je godverdomme een IJslandse bank mee overeind houden!

 2. ‘Geschokt’? ‘Diep geschokt’? …. hoezoo ?? …. ze hebben die soldaten er toch zelf heengestuurd ? …. wat hadden ze dan verwacht ? ….. kusjes ? …. en de operettegeneraal-van-dienst mag bij P&W komen vertellen dat die raketjes niets voorstellen … stel je voor echte raketten …. daar komt ie nog mee weg ook … wat een stel hypocrieten …. wij ook overigens … we hebben deze leugenaars zelf gekozen …. maar wacht even ….. wie gaan we de volgende keer ook al weer kiezen …. Geert Griezel …. we zijn zelf Hollands Glorie, Potjandorie ….. wil iemand me onder een trein duwen …..

 3. Nachttripper

  Balkenende wil het liefst terug naar de napoleontische manier van oorlogvoering. Netjes in rijen tegenover mekaar opstellen en dan maar schieten. Kijken wie er aan het eind de meeste poppetjes over heeft.

  We kunnen overigens ook, in plaats van de Taliban F16’s te geven, de nederlandse soldaten allemaal uitrusten met een AK47 ipv howitzers en Apaches en een soepjurk ipv een kogelvrij vest.

 4. Vanaf de 80 jarige oorlog tot nu heeft het Nederland honderden jaren gekost om een redelijke rechtstaat en democratie op te bouwen.
  Wat verwachten ze nu van Afghanistan? Dat ze dat er in 10 jaar inpompen? Wat zouden wij doen als er hier ineens mensen komen met geweren die ons even komen vertellen dat we het allemaal anders moeten doen? Niets ten nadele van het hulpverleningswerk aldaar, maar om een mentaliteits verandering teweeg te brengen dat kost je een generatie!

  Kijk maar, de gemiddelde Aghaan stond ook niet met vlaggetjes te wapperen toen de Nederlandse tanks de dorpjes binnenreden, ik begrijp best dat ze ons als bezetter zien daar.

 5. Wat een luidruchtig en volkomen fout shirt heeft JP aan. Pijn aan je ogen!

 6. @Jelle,
  Het is tragisch, maar we zitten niet in Afhanistan om democratie en vrijheid te brengen, dat is alleen propaganda, je moet even ietsje verder kijken, naar oliepijpleidingen en naar opium…

 7. Geef JP maar een mooie lege zolderkamer, een hele lading tinnen soldaatjes en wat cavaleriemuziek op een bandje (sorry, natuurlijk op zijn Ipod met headsetje…). Dan de deur op slot en oorlogje spelen maar. Vloeit er tenminste geen Hollands bloed.

 8. Helemaal correct Koelman! Ik begon zo langerzamerhand te denken dat ik de enige was die er zo overna dacht. Voelde me bijna zélf een terrorist!

  @Nachttripper #3
  Inderdaad, maar dan nog iets… laat ook de stroom op dat kut kamp uitvallen zodat de situatie nog iets vergelijkbaarder wordt. Kijken of ‘onze jongens’ (bij mij horen ze in ieder geval niet, voor alle duidelijkheid) dan nog steeds zo dapper zijn.

  Het punt is, die mensen dáár hebben een hoop te verliezen… onze jongens willen vooral heelhuids terug naar vrouw en kinders. De Afghanen zullen dus altijd bereid zijn om meer risico te nemen dan die NL-schapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top