De kracht van een goede openingszin

De kracht van een goede openingszin is niet te onderschatten. Lees daarom in boekhandels nooit de achterflap van een boek. Die is meestal geschreven door een marketingjongen die niet eens van lezen houdt. Plus wat lyrische quotes van vriendjes van de schrijver.

Mijn advies: lees de eerste zin. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Anton was elf jaar oud toen hij met een busrit op het hellende pad naar moord terechtkwam.

Een openingszin waarmee je thuis kunt komen. Wat zou er gebeurd zijn wanneer de schrijver deze zin weg had gelaten? Dan zou het een heel ander verhaal zijn geweest: Er gebeurt van alles met de kleine Anton. Hij onderneemt een busreis, speelt met vriendjes, groeit op. Maar waarom? Waar wil de schrijver heen? De lezer heeft geen idee.

Door heel even een tip van de sluier op te lichten – enkel in die eerste zin – houdt de schrijver de lezer honderden pagina’s lang bij de les.

Dát is de kracht van een goede openingszin.

 

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.