Een koninklijk spel, dat is schaken allang niet meer

Schakers houden niet van mensen. Onlangs werd tijdens een internationaal schaaktoernooi in Vlissingen een toeschouwer door twee agenten uit de toernooizaal verwijderd. De arme drommel had het gewaagd een foto met flitslicht te nemen. Volgens de hoofdarbiter stond dat gelijk aan ‘een voetbalsupporter die een krat met flessen tegelijk op het veld gooit’. De beslissing van de referee werd met instemming begroet.

In de gemeentebibliotheek van Rotterdam is het NK schaken begonnen, en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond heeft er alles aan gedaan om het eigen suffe imago te doorbreken. In navolging van de supercomputer Deep Blue die in ’97 wereldkampioen Kasparov versloeg, neemt nu ook een computerprogramma deel aan het NK. Fritz heet de cd-rom. Over twee weken is het zilveren schijfje onze nieuwe nationale schaakkampioen. ‘Jongeren houden van computerspelletjes op hun Gameboy, dus valt een schaakcomputer ook in de smaak.’ Veel ingewikkelder zal het gedachtengoed van het KNSB-bestuur niet zijn geweest. In ieder geval genoeg reden om het eigen reglement, dat deelname van een computer aan een nationaal kampioenschap verbiedt, eenzijdig aan te passen.

Wordt het Nederlands kampioenschap opgeleukt als een schaakcomputer meedoet? Misschien wel, als je tenminste ook vindt dat de marathon van Rotterdam interessanter wordt wanneer een Smart-auto als deelnemer meerijdt.
Drie van de elf deelnemers aan het kampioenschap hebben uit protest aangekondigd niet tegen Fritz te zullen spelen of na enkele zetten de partij op te geven – liever een reglementaire nederlaag dan schaken tegen een gedrocht dat hen door de strot is geduwd. De overige spelers kiezen eieren voor hun geld. Zij stellen zich tevreden met een graai in de extra grote prijzenpot die als goedmakertje is beloofd.

De bobo’s van de KNSB wrijven zich intussen vergenoegd in de handen. Schakers zijn allang niet meer hun doelgroep. Het tegenwoordige beleid van de schaakbond is er op gericht topschaakevenementen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Vinden de sponsors fijn.

Het draaiboek voor het NK is inmiddels rond: Willibrord Frequin wordt met een parachute boven de toernooizaal gedropt. De Bus komt langs, het huis van Jan Timman ondergaat een metamorfose door Jan de Bouvrie, Menno Buch komt opnamen maken voor zijn nieuwe seksprogramma ‘Beter een dame geschaakt dan een koning mat’ en in Klussen met Kijkers wordt uitgelegd hoe je zelf een heus schaakbord maakt. Als klap op de vuurpijl komt vpro’s Rob Muntz, verkleed als Bobby Fischer, het toernooi op ludieke wijze verstoren.

Hopelijk is er tussen al die aanwezige pers ook nog een journalist die vraagt waarom de KNSB nog steeds lid is van de F.I.D.E., de wereldschaakbond die wordt geleid door Kirsan Iljoemzjinov, de dictator van de Russische deelrepubliek Kalmukki”. Een charmant glimlachende gek die de internationale schaakwereld miljoenen schenkt, maar in eigen land lak heeft aan mensenrechten en tegenstanders zonder pardon over de kling jaagt.

Rijst de vraag: wat moet je als Nederlandse samenleving met zo’n louche sportbond als de KNSB? Mijn voorstel: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontneemt dit zootje ongeregeld per direct het predicaat ‘koninklijke’. Want een koninklijk spel, dat is schaken allang niet meer.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!