Koffie bij de buren

Paniek bij mij in de nieuwbouwwijk. De Pucs zijn uitverkocht! Wablief? De Puc. Mijn buurman, de bladblazer in de hand, kijkt me ongelovig aan. Dat ik dat niet weet. De Puc is dé sensatie op koffiegebied. Het nieuwe koffiepad-apparaat van Albert Heijn dat de Senseo naar de kroon moet steken. Iedereen wil een Puc. Een week na de lancering kan Albert Heijn al niet meer aan de enorme vraag voldoen. Een woordvoerster meldt dat de grootgrutter “overweldigd is door het succes”. Het apparaat is niet aan te slepen. Ze heeft het over “een landelijk probleem” nu de Puc opeens zo schaars is.

Marketingdeskundigen spreken echter van een kunstmatig gecreëerde hype. Albert Heijn plaatst kleine aantallen Pucs in de schappen om vervolgens te melden dat het apparaat “nu al is uitverkocht”. Met als gevolg dat consumenten massaal naar de winkel hollen. Want een apparaat dat zo snel is uitverkocht, móét wel goed zijn.

Mijn buurman kijkt me trots aan. Hij heeft er eentje weten te bemachtigen. Eindelijk echte espresso. Hij heeft het over body, aroma en afdronk. En dat voor slechts 89 euro. Als een kind zo blij is ie. Ik word vriendelijk uitgenodigd een bakkie te komen doen.

Daar staat zijn Puc dan, op het natuurstenen aanrecht, tussen de BeerTender en de popcornmachine in. Ik voel direct medelijden opkomen. Arme buurman. Altijd maar klagen dat het leven zo duur is, maar wel in gestrekte draf naar de winkel voor alweer een overbodig apparaat. Eerst had hij een Senseo en nu heeft hij een Puc – maar nog steeds geen espresso, want zo kan ik de lauwe, bruine pis die hij me voorschotelde niet noemen.

Toegegeven, de Puc is prima geschikt om ongenode gasten de deur uit te jagen, maar verder is het een tragisch apparaat. De Puc is net zoiets als een Trabant. Het rijdt, maar een auto kun je het niet noemen. Zelden zo’n lelijk apparaat gezien. Goedkoop plastic en ook nog eens slecht afgewerkt. Zielloze, in China vervaardigde meuk.

De Puc is voor losers. Koop een echt espressoapparaat. Dat maalt verse bonen waar je bij staat en perst de stoom met een druk van 15 bar door de koffiemaling. De Puc komt niet verder dan 3,5 bar en lust geen verse bonen. Er moeten peperdure koffiepads in, zakjes gevuld met koffiegruis. De toegevoegde geur- en smaakstoffen zorgen voor de variatie: cappuccino, café kaneel, café caramel, Wiener melange en café choco. De basis is steeds lauw water met een bruin kleurtje. Wat een eenheidsworst. Maar ach, consumenten zijn net lemmingen en koffie is nu eenmaal big business.

Wie meer ambachtelijk is ingesteld, heeft genoeg aan een percolator, een steelpannetje melk en een garde. Dat geeft lekker pittige koffie met een stevige schuimkraag. Vele malen goedkoper én lekkerder dan de Puc die nu al op grote schaal te koop wordt aangeboden op Marktplaats. “Slechts 2x gebruikt.” Hoe zou dat toch komen?

14 reacties op “Koffie bij de buren”

 1. Dit soort apparaten zouden gefilterd moeten worden door ongebleekt filterpapier met een zeer fijne structuur, miljoenen filterfijne gaatjes die uitsluitend het geurige koffie aroma doorlaten. Of -heel gek- door een koffiemolen gehaald worden. Wolkje suiker, klontje room?

 2. Wel erg voor je Luuk, jij wist al wat een PUC was, ik was tot een paar minuten geleden nog in de zalige onwetendheid, ik leefde nog in een PUCvrije wereld.

  En ze staan i.d.d. massaal op marktplaats, die mensen hebben het PUCvrije bestaan reeds eerder, vrijwillig opgegeven.

 3. Jaja, erg leuk Luuk, maar om te voorkomen dat ik vanavond in stad potentiele PUC-kopers aan mijn broek heb hangen, wil ik bij deze meedelen:

  Ik gebruik een thermosfles, een filter, en een roestig keteltje!

  Je buurman

 4. Koelman, boeh: ‘Het rijdt, maar een auto kun je het niet noemen’.

  Een Trabbie is een in de DDR geproduceerd stuk kunst. Zo goedkoop en eenvoudig mogelijk zodat ze ook niet meer kapot kunnen. En alles kan je repareren met een schroefje op plakband. En hij doet boep boep boep!

  Eensch met de koffie. Senseo was ook al automatenkoffie. Geef mij maar gewoon een ouderwetse koffiepot.

 5. Mijn dagelijkse shot koffie zet ik met de hand en met aandacht ipv een gruizig rondje koffieafval in een automaat te plempen.
  Dán krijg je pas koffie die koffie mag heten ipv die automatentroep.

  Van de PUC wist ik ook niets, en verder dan wat ik hier gelezen heb wil ik er niet van weten ook 😉

 6. Tja, de PUC heeft al een hoop mensen tuk!
  De PUC heeft z’n opwachting al gemaakt in een consumentenprogramma omdat de koffie te koud zou zijn, tis trouwens een afkorting voor Pluk Unter Consumenten..
  What’s next, de TUK misschien?
  Das nog even koffiedik kijken..

 7. Smaakt niet gek (deed de senseo ook al niet) en de extra smaken zijn zeker nit slecht te nomen. Maar Welke auto rij jij? een brommobiel waarschijnlijk. Is jammer, want het is toch algemeen bekend dat je over smaak niet kunt twisten.

  gr Pieter

 8. Je lijkt het allemaal goed te weten. Naar mijn mening ben je gewoon een azijnpisser.
  Ik heb menig espressomachine gehad maar vond de kwaliteit zeker niet geweldig. Nu heb ik een puc en vind de puc koffie zeer lekker.

 9. Haha leuk artikel.
  De Puc, de senseo, en meer van dat soort uitvindingen…
  Leuk voor de snelle drinker, maar de echte koffieliefhebber maalt natuurlijk zelf zijn eigen bonen. Om ze vervolgens op zijn eigen specifieke lievelingsmanier te verwerken tot die heerlijke dampende kop koffie.
  http://www.koffie-weetjes.nl is ook een leuke koffiesite.

 10. ik heb ook zo n espresso apparaat gehad en vond het ook maar niks de kwaliteit is waardeloos ik hou het wel bij een gewoon lekker bakie koffie uit het koffie zet apparaat.

  groetjes leonie

 11. Leuk artikel vooral het laatste deel 🙂 Koffiebonen is en blijven het beste. Verse, kwalitatieve koffiebonen en een veel betere prijs dan al die pads, pods, etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top