Klapvee

Het was in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Op de website van de PvdA verscheen een vacature waarin werd gezocht naar ‘publiek tijdens debatten’. Veel werd er niet gevraagd van de kandidaten, behalve dan dat zij de handen blauw klappen voor Wouter Bos: ‘enthousiaste, vrolijke en onvermoeibare vrijwilligers, die klappen en juichen op het juiste moment’. Ja, daar werd wat over afgelachen op internet.

Naar nu blijkt, is de PvdA zijn tijd vooruit, want inmiddels is het huren van klapvee heel normaal. Tenminste, op internet. Zo kunt u via het bedrijf Erento, dat in Berlijn is gevestigd, demonstranten huren die op het tijdstip en de plaats van uw keuze demonstreren voor of tegen wat u maar wilt. Op de website staan ze alle 280 overzichtelijk op een rijtje. Met foto en uitgebreide personalia, tot en met de grootte van de borsten van de vrouwelijke demonstranten aan toe. Vooral dat laatste is heel handig, want hoe groter de cup, des te minder dames u nodig heeft om bijvoorbeeld het Malieveld vol te krijgen.

Zo is daar de 30-jarige Romy, een bevallige brunette die voor 145 euro per uur geheel de uwe is. Zij is 1,70 meter lang, heeft schoenmaat 40 en is behept met een cup B. Ze is dolenthousiast: “Ich komme zu Ihrer Demonstration!”. Fijn zo.

Vindt u Romy nogal aan de prijs? Voor Duitse begrippen valt dat best mee. Wie daar gezien wil worden, móét in Berlijn zijn. Veel organisaties betalen zich blauw aan reiskosten om hun achterban vanuit alle hoeken van het land naar de hoofdstad te krijgen – áls die achterban al wil komen. Dan is klapvee van Erento een betaalbaar alternatief. Wie weet ook voor Wouter Bos. Al zal het even wennen zijn PvdA’ers Jetzt geh’s loss…! te horen zingen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.